Mag ik een werknemer op een niet-ingeroosterde werkdag inzetten voor werkzaamheden? In artikel 2.3, lid 3, van de CAO PO 2021 is bepaald dat een werknemer niet verplicht is op een voor hem niet reguliere (ingeroosterde) werkdag te komen werken.
Die maximaal 3 dagen is een bovengrens (maximaal) en geen grens die er niet meer is als het de school zo uitkomt. Natuurlijk staat het iedereen vrij (fhenstra) om meer dan die drie dagen aanwezig te zijn, maar dat is dan een eigen beslissing van der docent. Het kan nooit een verplichting worden.
Hoeveel studiedagen per jaar? Ook het aantal studiedagen mag een school zelf bepalen. Het mogen er maximaal zeven zijn, want basisscholen mogen maximaal zeven keer per jaar een 4-daagse schoolweek inroosteren. Dit is naast de weken die al 4-daags zijn vanwege een algemene feestdag zoals Pasen of Kerstmis, bijvoorbeeld.
De studiedagen zijn dus bedoeld om de leraren staat te stellen continue beter in te spelen op de leerlingen als groep, als individu en de onderwijsmethoden. Hier hebben de leerlingen uiteraard groot profijt van.
Een studiedag is een dag waarop een groep geïnteresseerden of beroepsmatig bij een onderwerp betrokken mensen zich kunnen laten voorlichten, over het onderwerp kunnen discussiëren, informatie kunnen uitwisselen en desgewenst kunnen netwerken.
Tijdens een studiedag, die bedoeld is voor leerkrachten, is je kind vrij. Op die dag bespreekt het personeel onder meer de planning en belangrijke zaken in het onderwijs.
Verplichte onderwijstijd basisschool
Een kind op de basisschool moet het volgende aantal uren onderwijs krijgen: de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur; de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
In het onderwijs hebben werknemers in de functiecategorieën directie en leraren vakantieverlof tijdens de schoolvakanties. Daarnaast hebben zij recht op 5 extra dagen buiten de schoolvakanties. Voor onderwijsondersteunend personeel gelden andere regels. Zij hebben bij een werkweek van 40 uur 426 uren vakantieverlof.
Vakantieverlof in het onderwijs
Medewerkers in het primair onderwijs krijgen 428 vakantieuren per jaar bij een fulltime dienstverband van 40 uur. Dit komt neer op 53,5 dagen van 8 uur. Werkt u 50 procent, dan heeft u dus 214 vakantieuren per jaar of 26,75 dagen van 8 uur.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Studiedagen per school of landelijk? Veel vakanties en vrije dagen zijn landelijk of per regio, maar een school bepaalt zelf wanneer het een studiedag inplant. Vaak worden studiedagen gepland op een maandag of een vrijdag, zodat er een lang weekend ontstaat. Of op een woensdag, zodat er minder lestijd verloren gaat.
Gemiddeld dus twee uur per dag werken voor school, zowel aan huiswerk als geplande stof, in blokken van 25 minuten.
Basisschool: 261 dagen ongeveer zonder weekend min herfst/kerst/voorjaars/mei en zomervakantie = 11x5=55 dus 206 Dan nog goede vrijdag, tweede paasdag, tweede pinksterdag en hemelvaart (2x) eraf en dan kom je op 201 dagen ongeveer.
In artikel 2.3, lid 3, van de CAO PO 2021 is bepaald dat een werknemer niet verplicht is op een voor hem niet reguliere (ingeroosterde) werkdag te komen werken. Het uitgangspunt is dat er per schooljaar afspraken gemaakt worden op welke dagen in de week de werknemer wordt ingezet (artikel 2.3, lid 2).
Leerlingen moeten in de acht schooljaren van het basisonderwijs ten minste 7.520 uren onderwijs krijgen. Verder moeten leerlingen in de eerste vier schooljaren (onderbouw) ten minste 3.520 uur onderwijs krijgen. In de laatste vier schooljaren (bovenbouw) is dit 3.760 uur.
Kijk eens goed om je heen op school en zie welke cosmetische veranderingen je makkelijk zou kunnen aanbrengen. Onkruid wieden, de heg snoeien, bloemen planten, de muren verven en afval opruimen in het plantsoen of de parkeerplaats zijn allemaal dingen waardoor het er heel snel beter uit gaat zien.
Gemiddeld verdienen leraren in het basisonderwijs en leraren in het speciaal (basis- en voortgezet) onderwijs zo'n € 5.100 per maand. In die berekening is rekening gehouden met de schalen en tredes van alle leraren (gewogen gemiddelde) in loondienst. Dit is gemiddeld ruim anderhalf keer het modale inkomen.
Totaal gemiddelde per week is 45,2 uur, bij een fulltime-aanstelling (norm werkweek is 42,5 uur) (Algemene Onderwijsbond, 2017).
"In de cao van het basisonderwijs heb je drie schalen. Kom je net van de pabo, dan word je ingedeeld in schaal L10, die start bij 2.678 euro bruto en doorloopt tot 4.113 euro. Vervolgens heb je schaal L11, die tot 4.434 euro loopt, en daarna schaal L12, met een maximum van 5.070 euro."
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Leerlingen die ouder zijn dan 18 hoeven niet meer verplicht naar school. Maar als een leerling tussen 18 en 23 jaar van school gaat zonder startkwalificatie, meldt de school dit wel bij de gemeente.
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.