Per dag 2-3 kopjes paardenbloemthee drinken. Deze thee is ook een goede voorjaarsreiniger en bevordert de eetlust en een slechte spijsvertering. Magische werking van Paardenbloem Paardenbloem is een echte Orakelplant, wie heeft er als kind nou niet de pluisbollen weggeblazen met een wens erbij…
DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN PAARDENBLOEMEN
De bittere stoffen boosten de spijsvertering en zorgen voor een goede doorbloeding. Paardenbloem zit vaak in detox melanges (dan krijgt het vaak de chique Latijnse naam Taraxacum) vanwege de reinigende werking.
De paardenbloem werkt stimulerend op de lever, de gal, de nieren en de blaas. Stimulerend ook op de spijsvertering en de stofwisseling. En is algeheel versterkend en opbouwend. Paardenbloem kan je ook in de winter enorm helpen omdat het je afweer versterkt en omdat hij veel mineraalstoffen en vitaminen bevat.
In de volksgeneeskunde wordt de paardenbloem gebruikt als mild afvoerend middel, bloedreinigend middel en middel tegen spijsverteringsklachten. In het verleden werden jonge blaadjes in het voorjaar gegeten als reinigend tonicum. Uitwendig wordt de plant gebruikt bij huidziektes, waaronder eczeem.
Paardenbloemen zijn een mooi ontgiftingsmiddel
En hoe beter je lever werkt hoe meer gifstoffen hij verwerken kan. De vele vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, die de paardenbloem bevat ondersteunen de lever nog eens extra om zijn belangrijke ontgiftingswerk voor je lichaam te doen.
Het zetten van de thee
Laat dit een vijf tot tien minuten trekken op een warmhoudplaatje, zodat het hete water goed de positieve werking van de paardenbloemwortel opneemt. Schenk daarna de thee uit door deze te filteren in kopjes. Zodoende kun je genieten van een heerlijke kop thee en werk je aan je gezondheid.
Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Paardenbloem was vroeger een groente en werd verkocht op groentenmarkten als molsla.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.
Als je deze thee zelf wilt maken, moet je met een paar zaken rekening houden: Pluk de paardenbloemen in april of begin mei. Dan is het blad nog jong en heeft het een lekkere nootachtige smaak. (Een beetje als rucola)
Het paardenbloemblad en of de paardenbloem past goed bij knoflook, bieslook en iets zoets zoals honing. De paardenbloemen kun je stomen, wokken, in je thee stoppen of de gele blaadjes over een salade strooien. Rauw paardenbloemblad kun je, goed fijngesneden, ook prima door een zomerse stamppot stampen.
Paardenbloemen thee:
Was de bloemen, alleen de bloemen, niet de steeltjes, die zijn niet lekker Doe alles in een theepot en overgiet met kokend water. Laat het geheel zeker 7 minuten trekken. En klaar is je lekkere thee! Veel kun je doen met de paardenbloem, echt het onderzoeken waard!
Waarom is het nuttig? Paardenbloemen zorgen in de tuin voor ongelooflijk veel leven. In het voorjaar zorgen ze voor een waar stuifmeel- en nectarfeest voor heel wat insecten. Verschillende dagvlinders waaronder de atalanta, kleine vos, citroenvlinder en dagpauwoog komen smullen van de paardenbloem.
Paardenbloemwortel thee
Gebruik 2 tot 3 theelepels per kop heet water. Laat afgedekt 30 minuten trekken of laat even meekoken. Paardenbloemwortel thee heeft een vrij bittere smaak. Je kan eventueel wat honing toevoegen.
Paardenbloem thee is ontzettend verrassend, het is supergezond en helpt bij het detoxen. Ook kan het pijnstillend werken bij aandoeningen als reuma, atrose en fibromyalgie.
De Paardenbloem is niet giftig voor paarden en honden. Dit als de er niet 'te veel' paardenbloemen gegeten wordt. Het sap van de bloem is heel licht giftig en (meestal) in hele grote hoeveelheden wel schadelijk, of eerder lastig.
Paardenbloem bloemen hebben pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen, dus deze zalf is goed voor allerlei soorten pijntjes en kwalen. Het is vooral goed voor pijnlijke en vermoeide spieren en gewrichten. Paardenbloem zalf is ook rustgevend en hydraterend voor de droge, gebarsten en jeukende huid.
De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap. Dit sap is licht giftig en vooral bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken. Je kunt in natuurwinkels en kruidenwinkels paardenbloemthee, honing en zelfs paardenbloem melk tabletjes kopen.
De wortels en bladeren hebben door de aanwezige bitterstoffen een eetlustopwekkende werking. De melk van de plant kan gebruikt worden tegen puistjes door ze rechtstreeks aan te brengen. Het sap van de bloem zou helpen tegen wratten.
Van top tot teen. Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
Reacties. Waarschijnlijk bedoel je molsla. De paardenbloem groeiend onder een molshoop maakt namelijk fraaie witte, witlofkleurige bladeren. Professioneel worden ze ook gebleekt geteeld en zijn ze bij de betere groentehandel te koop.
Paardenbloemen groeien in vochtige tot natte voedselrijke graslanden, maar ook in bermen en gazons. Ook op betreden paden vind je de Paardenbloem en zelfs op droge zandige voedselarme bodems zoals in de duinen.
dandelion {znw.}
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
Paardenbloem is één van de beste kruiden voor de gezondheid van de lever.
Paardenbloem smaak
De jonge blaadjes zijn mals en minder bitter dan de volgroeide bladeren. De paardenbloem(blaadjes) kun je zo gebruiken: Jonge paardenbloemblaadjes zijn lekker in een salade, bijvoorbeeld met spekjes en een mosterdvinaigrette. Of met fijngesneden appel en wortel.