Wat te doen bij kat die in huis plast
Maak een afspraak bij een dierenarts. Bij sproeien is castratie aan te raden. Bij een blaasontsteking moet gezocht worden naar de oorzaak. Uw dierenarts zal de urine van uw kat onderzoeken en mogelijk een echo en/of bacteriologisch onderzoek doen.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Als je kat plast in huis op dezelfde plek kan dit een teken zijn dat de 'vorige' urinegeur nog niet goed schoongemaakt is. Het ruikt er blijkbaar nog naar kattenurine en dit kan een reden zijn voor je kat om daar telkens weer te gaan plassen.
Sproeien en markeren in huis is gedrag dat katten vooral vertonen als ze onzeker zijn over hun territorium. Vaak zie je dat dit gebeurt aan de grenzen van hun territorium (op de mat bij de voordeur, langs de ramen waar andere katten zichtbaar zijn). Stress: Katten zijn zeer stress gevoelig.
Scherpe frisse geuren
We vinden ze vaak terug in schoonmaakmiddelen, maar katten jaag je er juist mee weg. Dit geldt ook voor de geur van lavendel. In veel sauna's wordt lavendel juist verspreid als geur waar mensen ontspanning en weldaad mee associëren. Als katten lavendel ruiken, zullen ze ervan gruwelen.
Zorg ervoor dat er geen spullen rond de kattenbak staan die de kat als afleidend kan ervaren, denk aan schoenen, dozen, maar ook zijn voer- en waterbak heeft hij liever niet naast de kattenbak te staan. Houd kattenbakken schoon door ze elke dag te scheppen en verschoon regelmatig alle kattenbakvulling.
Plast de kat op de bank, maak het dan schoon maar geef het dier daarna geen aandacht meer. Stimuleer daarnaast goed gedrag. Koop fijn kattengrit dat zacht aan zijn pootjes is, schep de bak dagelijks leeg en speel met de kat als hij in (de buurt van) de bak heeft geplast.
Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
Kattenpis schoonmaken met azijn wordt afgeraden omdat de geur van azijn de kat juist uitnodigt om daar weer te plassen. Ook chloor en ammonia zijn geen aanraders. Dit zijn bijtende schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor de ondergrond en voor de gezondheid van de kat.
Meng vervolgens in bakje of kopje drie delen azijn en een deel warm water. Giet dit over de plek van de kattenpis en het gebied eromheen. Bij hout kun je te werk gaan met een mild sopje waarin u een schepje Biotex oplost. De enzymen in Biotex gaan de kristallen te lijf die de vieze geur veroorzaken.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Azijn verjaagt katten
Wil je dat je kat op bepaalde plaatsen niet komt, zet er dan een potje met azijn, de katten haten dit (bvb op de vensterbank.
Je kunt katten ook wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten. Ze hebben er gewoon een hekel aan en gaan die geuren dan uit de weg. Verspreid de geuren opnieuw door je tuin heen als het heeft geregend, want door regen verdwijnt de geur.
Katten zijn vieze beesten. Door zich de hele dag te wassen verspreiden ze bacteriën en parasieten van onder hun staart over hun hele lijf. Dierenartsen aan de Universiteit van Utrecht die de ontlasting van gezonde katten onderzochten, raden ten stelligste af om de dieren mee in bed te nemen.
Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt. Omdat katten zo gevoelig zijn voor geuren moet je uitkijken met het gebruik van onder andere wierook, etherische olie en luchtverfrissers.
Katten houden niet van koffiegeur
Alleen niet de kat van de buren die zijn behoefte bij jou in de tuin doet. Wil je liever geen kat in de tuin? Strooi dan wat koffiedik. Katten houden niet van de geur en ook niet van de drab tussen hun pootjes.
Giet een bakje azijn (biologisch natuurazijn) met water over de plaats en het gebied eromheen voor een neutraliserende werking. Ook een mild sopje met een schepje Biotex kan werken. De enzymen in Biotex gaan de kristallen te lijf die de vieze urine geur in huis veroorzaken.
De oorzaak van toxoplasmose is de parasiet Toxoplasma gondii. Deze toxoplasmaparasieten komen vooral voor in de uitwerpselen van katten. Je kunt de ziekte dus oplopen wanneer je hiermee in contact komt, bijvoorbeeld bij het verschonen van de kattenbak.