Dan doe je er goed aan wat kalk aan je rabarber toe te voegen. 1 lepeltje pure kalk (calciumcarbonaat) in de vorm van gereinigde krijtpoeder is al voldoende om het oxaalzuur in rabarber te stabiliseren. Het heeft geen bijsmaak maar maakt de rabarber wel lichter van kleur.
De smaak van rabarber
Ook krijt (bij drogist te koop) kan het oxaalzuur binden en de zure smaak verzachten. Een goede combinatie is rabarber met een kalkrijk melkproduct (bv. kwark, kaas of yoghurt).
De kenmerkende zure smaak van rabarber komt van het aanwezige oxaalzuur. Hoe jonger de stelen des te minder oxaalzuur deze bevatten. Rabarber wordt later in het seizoen steeds zuurder. De bladstelen zijn het het lekkerst als ze twee tot vier weken oud zijn.
Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet onrijp.Door bewaren zullen ze ook niet rood worden.
Oxaalzuur bindt zich gemakkelijk aan calcium (kalk).Hierdoor wordt bij het eten van rabarber calcium weggetrokken van het lichaam.Dit kan leiden tot botontkalking en nierproblemen. Voor gezonde mensen is dit geen probleem, want je zou er al kilo's moeten van eten om een teveel aan oxaalzuur binnen te krijgen.
De zure smaak wordt er vaak veel suiker of honing aan rabarber toegevoegd. Ook wordt er wel kalk gebruikt om het zuur te neutraliseren.
Hoe langer u wacht, hoe houteriger de stengels worden.Een ander nadeel van de pure rabarber en oudere soorten is dat ze zich in het jaar steeds meer ophopen met smaakloos oxaalzuur. Daarom wordt de rabarberoogst na 21 juni weer stopgezet.
Bemesten en onderhouden van rabarberplanten
Tijdens de winter kan je de rabarberplanten bemesten met compost of stalmest. Zorg er steeds voor dat het hart van de plant vrijblijft. De voedingsstoffen zullen geleidelijk aan in de grond sijpelen. Ook na de oogst in juli kan je de rabarberplanten bemesten.
Rabarber heeft niet veel voeding nodig maar je kunt de plant beter wel bemesten. Geef dan een stikstofrijke voeding, waarmee je vooral de aanmaak en ontwikkeling van het blad en de stelen bevordert. Voor het bemesten van rabarber kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 12-10-10.
Jammer genoeg kun je rabarber niet het hele jaar lang eten. Het seizoen van rabarber loopt van eind maart tot en met juli, met mei als topmaand. Da's niet zo lang, dus tijdens het rabarberseizoen kun je maar beter volop genieten van deze lekkernij.
Rabarber kan geoogst worden van eind april tot eind juni. Eenmaal de bladeren volledig open zijn en de stengels sterk zijn, is de rabarber rijp. Snijd de stengels niet af, maar draai ze een kwartslag en trek ze vervolgens uit.
Rabarber en je gezondheid
Met rabarber krijg je antioxidanten, mineralen en een flinke portie vitamine K binnen. Ook bevat deze groente veel vezels, wat zowel je darmflora als je cholesterolwaardes ten goede komt.
Rabarber is gezond
Het bevat heel wat vitaminen en mineralen zoals ijzer wat goed is tegen bloedarmoede. Vanwege de vele vezels heeft de plant bovendien een positieve invloed op de spijsvertering en darmwerking.
U kunt zelf 2 dingen doen om het ruwe effect van het oxaalzuur te verminderen. Het 1e is het toevoegen van een beetje citroensap aan de spinazie. Hierdoor wordt het zuur geneutraliseerd. Het 2e is een kalkrijk product toevoegen, zoals melk of room.
Rabarber oogsten
Oogsten kan vanaf april tot de langste dag (21 juni). Vanaf dan keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten.
De meerjarige, nuttige plant is een blijvende teelt en levert met groter wordende wortelstok betere opbrengsten. Wat betreft de grond, accepteert rabarber zowel zand- als leemachtige bodems. Lichte gronden hebben het voordeel, dat ze sneller opwarmen en net geen maand eerder oogsten opleveren.
Rabarber staat graag in grond die zowel water goed vasthoudt als afvoert, want de plant wil geen natte voeten maar zeker ook niet te droog worden. Het kost de rabarber veel energie om te groeien, dus extra bemesting hebben ze wel nodig. Verwen je rabarberplanten met biologische mest in het voorjaar en rond de zomer.
Rabarber voortrekken
Door het afdekken wordt het warmer onder de pot wat de groei bevordert en de rabarber zoeter maakt. Het voortrekken put de plant wel uit dus doe dit niet te lang, na ongeveer een maand is de plant goed aan de groei en kan de pot er vanaf.
Ze staat graag op een zonnig plekje, maar toch doet ze het in onze tuin ook prima op een licht beschaduwde plaats bij de slootkant. Die slootkant zorgt goed voor haar; de wortels kunnen zo wat makkelijker water vinden, en aan de hoeveelheid blad en stengels kun je al zien dat rabarber veel vocht nodig heeft.
De plant moet namelijk weer herstellen om verder te kunnen groeien. Gemiddeld groeien er zo'n 20 stelen aan een rabarberplant, in een goed seizoen kunnen die 3 keer geoogst worden.
De bladstelen moet je afdraaien of uittrekken en zeker niet afsnijden. Bij het afsnijden kan het resterende stuk rotten en zo zelfs de hele plant aantasten.
Je kunt rabarber zowel rauw als gekookt invriezen, maar als je het rauw invriest bestaat de kans dat de kleur niet mooi blijft. Om de kleur te behouden kun je de rabarber kort blancheren (i.p.v. koken).
Rabarber groeit het sterkst in het voorjaar, van mei tot juni. Tijdens deze periode is het noodzakelijk om voldoende vocht en voedingsstoffen te geven. In droge maanden veel gieten. Ook na de belangrijkste groeiperiode mag dit niet achterwege blijven, want rabarber groeit alleen in vochtige grond.
Wist je dat je rabarber rauw kunt eten, net als selderij?