In veel kerken wordt elke week een adventskaars aangestoken. Dat symboliseert dat we steeds iets dichter naderen tot Kerst, het feest van het Licht. Met het branden van een kaars worden de donkere dagen voor kerstmis een stuk lichter. Maar ook na december zijn kaarsen een stralend middelpunt in huis.
De kaarsen staan symbool voor het komende Licht. De adventskrans is rond en symboliseert de aarde, heel de wereld. Hij staat ook voor het terugkomen van de jaargetijden. De vier kaarsen op de krans geven niet alleen de vier weken van voorbereiding aan, maar ook de vier windstreken noord, zuid, oost en west.
Kaarsen staan symbool voor het element 'Vuur'. Ze staan universeel symbool voor licht en spirituele verbondenheid. Een kaars kan ook je eigen spirituele kracht symboliseren: je innerlijke licht.
Soort licht
Laten we beginnen bij het licht dat er van kaarsen af komt. Ten eerste is dat er minder licht dan van een gewone lamp afkomt, wat door veel mensen wordt ervaren als gezelliger.
Een ritueel dat stand houdt
Er zijn genoeg redenen om een kaarsje te branden; in vrolijke situaties zoals met verjaardagen, maar ook op verdrietige momenten zoals het afscheid van een dierbare. Het is een laagdrempelig ritueel dat toegankelijk is voor iedereen.
Aan het begin van iedere kerkdienst brandt voor in de kerk de Paaskaars. Deze kaars brandt als teken van Gods aanwezigheid in de dienst. Hij heet ons welkom. Wil je meer wilt weten over de oorsprong en traditie van de Paaskaars kijk dan op de pagina Oorspong en betekenis van de Paaskaars.
De paaskaars is een kaars die in de paasnacht voor het eerst wordt ontstoken. Het symboliseert in de katholieke en in de protestantse liturgie het licht van de verrezen Christus . Het is een grote kaars, versierd met het kruis, de Griekse letters alfa en omega en het jaartal.
Het branden van een kaars
Een kaars wordt aangestoken door met een vlam de pit zodanig te verhitten dat het daarin aanwezige kaarsvet smelt, verdampt en ontbrandt. Door de warmte van deze kaarsvlam zal het kaarsvet onder de pit gaan smelten.
Het zal je misschien verbazen, maar kaarsen kunnen inderdaad over de datum gaan. Dat er een houdbaarheidsdatum aan kaarsen zit komt door de was, verf en eventuele geurstoffen. De meeste kaarsen zijn gemaakt van een bepaald soort was, bijvoorbeeld petroleumwas.
Ga daarom op zoek naar kaarsen op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals bijenwas, koolzaadwas, raapzaadwas of sojawas. Opgelet: een kaars kan soms één ingrediënt vermelden - zoals soja- of bijenwas - maar toch nog vermengd worden met petroleum om een bepaalde geur of kleur te verkrijgen.
Kaarsenmagie kan worden gebruikt voor elk willekeurig doel of willekeurige wensen. Kaarsen spreken met hun beweeglijke vlammetjes een eigen magische taal. Het zitten in een kamer die alleen wordt verlicht door een paar kaarsen schept al een magische sfeer.
GROEN : positieve kant: Geld, vruchtbaarheid, welvaart, natuur, groei, stabiliteit en geluk. negatieve kant: Afgunst, nijd, onenigheid en hebzucht.
Het is niet helemaal duidelijk waarom het meervoud van kaars niet 'gewoon' kaarzen is, maar het heeft vermoedelijk te maken met de herkomst van dit woord. Meestal krijgen woorden die eindigen op rs een z in het meervoud. Bijvoorbeeld: laars - laarzen, baars - baarzen en beurs - beurzen.
Het woord 'Kerstmis' betekent eigenlijk 'Christus-mis', omdat dit feest gewijd is aan de geboorte van Jezus die de christus (de gezalfde) wordt genoemd. Het woord 'kerst' is uit het woord christus ontstaan; zo betekent "kerstenen" bijvoorbeeld "christelijk maken".
De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest: dit is het feest waarbij de geboorte van Jezus wordt gevierd.
Traditioneel gezien wordt in de kerk of thuis iedere zondag van de advent een kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dan vier kaarsen. Soms staan deze kaarsen op een adventskrans. Het kunnen gewone kaarsen zijn, maar het komt ook voor dat het drie paarse kaarsen zijn en één roze.
Hoe lang gaat een kaars mee? Het varieert enorm per kaars hoe lang deze mee kan, maar gemiddeld kan je een kaars gebruiken tot 12 tot 16 maanden nadat je hem hebt gekocht. Iedere kaars is echter anders, dus het kan ook zijn dat je bepaalde kaarsen na een paar maanden echt moet gebruiken voor hij over datum raakt.
De eerste keer brandt je de kaars 1 tot 1,5 uur, hierdoor activeer je de was, de geur en verzadig je het lont met de geurende was. Het is beter om een geurkaars niet langer dan 3 uur te laten branden.
Meestal wordt de doopkaars gegeven aan de ouders van het kind door de peter of meter van het kindje wat gedoopt gaat worden. Eerst is er de doopsel en de zalving en dan is er het aansteken van de doopkaars. Na de doopviering wordt de kaars weer uitgeblazen en wordt de doopkaars meegegeven aan het kind.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Parfum bepaalt de prijs
Waarom sommige kaarsen zo duur zijn, weet Sinnige wel. Naast het merk of het potje waar je soms voor betaalt, betaal je vooral voor het parfum dat wordt vermengd met de was. "Dat bepaalt de prijs." Daarnaast zijn er ook verschillende soorten was.
Bij plotseling afkoelen op een voorwerp zouden ze zich groeperen en als roet afscheiden. In de gele lichtgevende zone is de temperatuur van de vlam ongeveer 1200°C. De kaars dankt haar toepassing als lichtbron aan de onvolledige verbranding van het kaarsvet in deze zone.
De gangbare christelijke kruissymboliek gaat terug op de kruisdood van Jezus Christus. In het Romeinse Rijk was een houten kruis een instrument om misdadigers ter dood te brengen door kruisiging. Vanwege het geloof in de verrijzenis van Christus werd het kruis onder christenen echter een symbool voor eeuwig leven.
Pasen is het feest ter herdenking van Christus' Verrijzenis uit de dood. Gelovigen vieren de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. In de viering van Pasen vallen twee belangrijke onderdelen te onderscheiden: de paaswake in het duisternis van de paasnacht en de dagmis van paaszondag.