Laurier struik bewateren
Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat.
Je moet de laurier als hij in de groei is bemesten. Bemesten doe het beste in maart-april en juni-juli. Door een laurierkershaag 2 keer per jaar te bemesten met een speciale hagenmeststof houd je hem gezond en groen. De bemesting moet je wel weer afbouwen vanaf augustus of september.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode voeding nodig. Omdat deze plant vrij traag groeit, is DCM Meststof Ilex, Osmanthus & Bladhoudende Heesters de beste keuze.
Kleuren de bladeren van de laurier bruin of oranjebruin in de winter? Dan kunnen deze haagplanten vorstschade hebben. Oplossing: Snij de tak af tot de nieuwe bladknop.
Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode voeding nodig. Omdat deze plant vrij traag groeit, is DCM Meststof Ilex, Osmanthus & Bladhoudende Heesters de beste keuze.
De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg ervoor dat de plant altijd voldoende licht krijgt. Hoewel de Laurier niet winterhard (temperaturen tot -5°C) is, kunnen ze de steeds warmere winters in Nederland wel overleven.
De laurier heeft graag organisch bemeste grond. De grond moet goed gedraineerd zijn, maar de kluit mag ook niet uitdrogen. Wanneer de grond niet goed waterdoorlatend is zal dit de groei remmen. Het is verstandig om je laurier elke dag water te geven, zeker in de zomer als de temperaturen hoger zijn.
Wilt u een mooie dichte en strakke haag dan is het aan te raden de laurier twee keer per jaar te snoeien. Het is ideaal als de laurierhaag aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant, zo vangen alle bladeren goed het licht.
De Laurierkers (ook wel in de volksmond afgekort als 'laurier') die als wintergroene haag wordt gebruikt, komt uit de Rozenfamilie (Rosaceae). Deze struik of de boom kan wel 100 jaar oud worden en staat ook wel bekend onder de Prunus laurocerasus.
Dat is in eind juni, ongeveer rond 21 juni ( de langste dag van het jaar). Dan is de groeispurt voorbij. Als de Laurier erg snel groeit, kun je deze in de herfst opnieuw snoeien. Men moet echter dagen waarop het regent vermijden om schimmelinfecties te voorkomen.
Hoewel de laurierkers uitstekend tegen aanhoudende droogte kan, heeft een laurierhaag vlak na aanplant veel water nog om hem te helpen wennen aan uw tuingrond. Na het planten van uw laurierhaag is het dan ook zaak om ruim water te geven en het is daarom niet goed voor uw laurierhaag als dit water snel verdampt.
Als je een Laurierhaag wilt planten is een goed doorlatende en droge zandgrond ideaal. In het beste geval moet het ook rijk zijn aan humus en voedingsstoffen. Laurierkers groeit niet op extreem zure grond en wateroverlast moeten worden vermeden.
In de pot heeft de Laurier humusrijke, goed doorlatende grond nodig, universele potgrond is daarvoor geschikt.
Wanneer u een laurierhaag gaat snoeien is het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april). Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag.
Laurierhaag terugsnoeien
Wanneer de laurierhaag te groot is geworden kunt je deze tot op het hout terugsnoeien. Of nog drastischer 15 centimeter boven de grond afzagen. U zult zien dat de plant binnen korte tijd weer nieuwe scheuten gaat vormen. Deze wijze van snoeien dient plaats te vinden in het voorjaar.
De wortels passen zich aan de omgeving aan
In droge streken kan de laurierkers zeer diepe wortels ontwikkelen om voldoende water op te kunnen nemen.
Laurier is niet winterhard
Bij lichte vorst is het voldoende om de plant af te dekken. Vanaf 8 graden vorst wil je hem naar binnen halen. Anders bevriest het blad en de stam en knapt hij kapot. Deze mediterrane plant kan dus niet in de volle grond staan.
Laurier (Laurus) GIF: Gehele plant. SYMPTOMEN: Tranende ogen, slijm uit de neus, braken verlaagde bloeddruk krampen verlamming de dood als gevolg. Laurierkers (Prunus laurocerasus) GIF: Bladeren en zaad. SYMPTOMEN: Dodelijk.
Een Laurierboom is een wintergroene boom welke uitermate geschikt is voor een haagplant. Een Laurier wordt vaak verward met een kruid die ook wordt toegepast in de keuken. Dit alles heeft te maken met de herkomst van de Latijnse naam, want de letterlijke vertaling van Prunus Laurocerasus is Laurierkers.
Welkoop Koemestkorrels - Mestkorrels - 50 L.
Laurierhagen staan over het algemeen niet bekend als moeilijke haagplanten, maar op kalkrijke en alkalische grond gedijt de laurierkers niet. De Portugese laurier doet dat wel. Sterker nog, de Portugese laurier houdt wel van een beetje kalk in de grond.
Wanneer u de Portugese Laurier heeft geplant dient u de grond constant vochtig te houden. Het is daarom belangrijk om minimaal wekelijks water te geven. Mocht het een warme of droge periode zijn, dan mag dit natuurlijk vaker. Water verdampt dan immers sneller.