Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.
Hiervoor moet je wel een abonnement hebben bij de Consumentenbond. Ook in 2020, 2021 en 2022 kwam de Suncover van Dr.Jetske Ultee als beste uit de test.
Zonnebrand met factor 50, of ook wel SPF 50, is de hoogste beschermingsfactor die we bij Kruidvat verkopen. Deze factor kan je het best gebruiken als je een dunne huid hebt, voor je baby of als je snel verbrandt. Factor 50 zonnebrand zorgt namelijk voor een langere en betere bescherming.
Beste uit de test: Riemann P20 Zonnebrand Spray SPF 30
Riemann P20 Zonnebrand Spray SPF 30 komt als beste uit de test met een eindoordeel van een 7,7. Deze duurzamere zonnebrand is tot tien uur lang effectief en waterresistent.
Bij HEMA vind je goede zonbescherming voor een fijne prijs. Wil je naast bescherming ook een mooi bruin kleurtje krijgen? Kies dan voor onze zonnebrand met bronzer. Deze olie bevat een speciale stof die het natuurlijke bruiningsproces van je huid versnelt.
Nee.Een goedkope zonnebrand geeft dezelfde bescherming als een duurdere. Het verschil zit vaak in de extra's eromheen. Zoals de verpakking, geur of de smeerbaarheid.
De Consumentenbond raadt drie zonnebrandmiddelen af: Vision SPF 30 Clear & Dry Protect Sun Spray en Naïf Mineral Sunscreen SPF 30 behalen namelijk minder bescherming dan de beloofde SPF 30. Vision haalde slechts SPF 18,7 en Naïf SPF 20.
Dermatologen raden meestal aan om een gezicht zonnebrand te kiezen met een breed spectrum (tegen zowel UVA- als UVB-stralen) en met een SPF van minstens 30.
Kortom, Cien zonnebrand van Lidl is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare, maar effectieve zonnebrandcrème. Het biedt de bescherming die u nodig heeft tegen schadelijke UV-stralen, terwijl het uw huid hydrateert en verzacht.
Beste uit de Test: Riemann P20 Sunscreen Original SPF30 2023.
Wat is het verschil? SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming.
Volgens de Consumentenbond zijn de zonnemelkjes van Ambre Solair van Garnier (met karité boter) en Nivea Sun Protect & Hydrate de beste en veiligste aankopen. Test-Aankoop testte zeventien producten en roept dan weer een andere zonnecrème uit tot de beste koop.
De bescherming tegen uv A-straling is bij Nivea Sun iets minder goed, maar wel voldoende. Het etiket is duidelijk en volledig. Het middel bevat geen allergenen en is duurzamer dan de Biodermal.
"Geen enkele zonnebrand beschermt 100 procent", zegt Leenarts. "Het verschil tussen factor 30 en factor 50 is heel klein. Factor 30 beschermt 97 procent, factor 50 98 procent, maar dan kun je dus alsnog verbranden." De Vereniging van Dermatologen adviseert met factor 30 te smeren.
Bij een test van de Consumentenbond in mei 2023 is de goedkoopste optie als beste uit de test gekomen: een flesje Zenova Suncare van 150 ml.Voor 4,60 te koop bij de Action. Zo zijn er meer betaalbare middelen die niet onder doen voor de dure varianten.
Zonnebrandproducten bevatten gespecialiseerde ingrediënten, zoals avobenzone en oxybenzone, maar ook de natuurlijke filters zoals titaanoxide en zinkoxide, die bescherming bieden tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. De productie van deze stoffen is complex en dus duur.
In principe moet het niet uitmaken welk merk zonnebrandmiddel je gebruikt. Goedkopere merken kunnen net zo goed werken als duurdere merken. De kwaliteit van een zonnebrandmiddel zit echter in de werkzaamheid van de gebruikte UV-filter en die blijkt wél te verschillen tussen de merken onderling.
Zonnebrand met een fysisch filter blijft op de huid liggen en weerkaatst als het ware de zon. Chemische filters trekken in de huid; daardoor worden bepaalde stralen geabsorbeerd, waardoor de zon minder schadelijk is.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
Er zit namelijk geen verschil in bescherming. Wel word je met een zonnebrandolie sneller bruin, dit komt door de weerkaatsing. Je wordt echter niet minder bruin van zonnebrand crème, melk of -lotion. Ook zonnebrandolie heeft een hoge beschermingsfactor, waardoor je niet verbrand.
Voor een iets bruinere huid kan je smeren met factor 30. Voor een normale, licht getinte huid is een zonnecrème met factor 50 het meest geschikt. Heb je een bleke huid, dan is factor 50+ aangeraden.
Biodermal - Zonnemelk SPF 30
Deze zonnebrandcrème is voor vele een favoriet. En dat is niet voor niks: in 2020 is Biodermal zonbescherming door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste zonnebrandcrème voor volwassenen en kinderen! Een goede keuze om veilig van de zon te kunnen genieten.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je smeert met een hoge factor zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is.
De vuistregel is als volgt: als je 10 minuten onbeschermd in de zon kan zitten zonder te verbranden, dan kan je met een factor 30 ongeveer 300 minuten (dus 30 keer zo lang) in de zon zitten zonder te verbranden – met een factor 50 ongeveer 50 keer zo lang.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.