Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Mensen die binnen altijd verf op terpentine basis hebben gebruikt kunnen dit gewoon overschilderen met een verf op water basis.
Als je verf op terpentinebasis koopt moet je er rekening mee houden dat de verf vergeelt. Dit gebeurd alleen als je een wit of een tint uit wit koopt bijvoorbeeld RAL 9010 of RAL 9016. Sommige verffabrikanten hebben een oplossing voor het vergelen. Je kunt dan kiezen uit Sigma S2U Satin of Wijzonol op terpentinebasis.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.
Verf op terpentinebasis
Door de terpentine wordt de verflaag duurzamer. De duurzaamheid wordt namelijk voor een deel bepaald door glansgraad en omdat met een terpentine verf een hogere glansgraad kan worden bereikt. Dit weer gunstig voor de levensduur van de verflaag.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: de ondergrond is niet goed ontvet of er is niet geschuurd. Het kan ook zijn dat er geen grondverf is gebruikt of dat het hout te warm is geweest of nog vochtig is. Wat ook kan is dat de grondverf of 1e verflaag nog niet goed waren uitgehard.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Wil je graag met verf op terpentine basis binnen schilderen? Kies dan voor de Rubbol Finura Satin of Rubbol Finura High-Gloss van Sikkens. Deze lakken hebben een minimale donkervergeling ten opzichte van andere verf op terpentinebasis.
Witte verf op terpentinebasis vergeelt zelfs nog sneller als er geen zon- of daglicht bij kan komen. Dit wordt ook wel donkervergeling genoemd. Je ziet dit vooral op de sponningen en de binnenkanten van kelder- of toiletdeuren. Witte verf die binnenshuis vergeelt is altijd verf op terpentine (alkyd) basis.
Als de verflaag een beetje opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft, dan gaat het om een waterverdunbare pu-acrylaatverf. Als de verf niet oplost, dan is het een waterverdunbare of terpentineverdunbare alkyd- of pu-alkydverf.
Acrylverf over alkydverf
Het antwoord op de vraag: “Kan ik watergedragenverf over terpentine verf heen schilderen?” is, ja dit kan. Acrylverf over alkydverf is geen probleem. Zorg er wel voor dat je het te schilderen oppervlakte goed ontvet, reinigt en schuurt voor een goede hechting.
Voor het allerbeste resultaat kunt u het beste eerst een watergedragen grondverf (Südwest Allgrund & Aqua Multiprimer) aanbrengen en vervolgens afwerken met een watergedragen lak. Hiermee minimaliseer je ongemakken.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Watergedragen verf droogt vaak in 2 tot 3 uur. Zo kun je snel een volgende laag aanbrengen en dus meerdere lagen in een dag schilderen. Ben je gewend aan de droogtijd van verf op terpentinebasis? Dan kun je een beetje Floetrol toevoegen aan je watergedragen verf.
Blokkwasten. Blokkwasten zijn ideaal voor het aanbrengen van een grote hoeveelheid verf in één keer. Blokwitters zijn vaak wat groter van formaat en hebben ook veel en vooral lange haren. Daardoor is deze kwast ideaal voor het aanbrengen van watergedragen muurverven en lakken.
Heb je gewerkt met verf op waterbasis? Leg de kwasten dan in een bak met warm water. Laat de kwasten weken voor ongeveer twee uur. Droog vervolgens de kwasten af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Terpentinegedragen verf bevat meer oplosbare schadelijke stoffen, dit is dan ook gelijk de reden dat deze verf schadelijker is voor je gezondheid. Dit maakt de verf wel meteen tot een duurzamere verf. De terpentine zorgt voor een hogere glansgraad in de verf, waardoor deze sterker en duurzamer is.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.