Antwoord: 1417 jongens zijn de afgelopen 5 jaar Floris genoemd. Bron SVB. In 2021 kregen 276 jongens de naam Floris. Floris is het afgelopen jaar minder populair geworden.
Check alles over jouw naam
Vul hier op de site van de Nederlandse Voornamen Databank (NVD) je naam in en check binnen een paar seconden hoe vaak jouw naam voorkomt en in welk jaar je naam het populairst is geweest. De NVD geeft informatie over 600.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
Julia en Noah zijn de populairste namen van 2021. Er werden in Nederland 753 Julia's en 945 Noah's geboren. Noah stond vorig jaar ook al op 1 bij de jongens. Bij de meisjes was dat vorige keer nog Emma.
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Scoorden in 2021 de namen Tippie-Tipper en Rayviënshellinne hoog in het 'nogal bijzondere namenlijstje'… in 2022 gaat dat er heel anders aan toe. Jaarlijks maakt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een lijst met kindernamen bekend, waardoor je kunt zien wat de meest populaire babynamen van het afgelopen jaar zijn.
Dolf, Finn, Karl, Mats, Mees, Mels, Nils (en dus niet Niels!), het aanstellerige Steyn en – vanzelfsprekend – Youp zijn de enige geaccepteerde korte kaknamen. De ultieme hockeynaam voor jongens is Olivier: probeer voor de lol eens deze combinatie op Google: olivier + hockey.
Floris is een Nederlandse naam en betekent 'bloeiend'. Oorspronkelijk komt deze naam van het Latijnse woord 'florens', dat 'bloeiend, bekoorlijk, in aanzien' betekent. Tegenwoordig wordt de naam gezien als typisch Nederlands. De jongensnaam is afgeleid van Florentius of Flora.
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Behalve typisch Franse namen als Raphaël en Inès zien we ook een paar vertrouwde namen in de lijst, waaronder Lucas, Emma, Julia en Adam. Deze namen zijn in Frankrijk net zo populair als hier. Verder kom je mooie Franse varianten van bekende namen tegen: Sophie wordt Sofia en Zoë wordt Zoé.
In Nederland is het niet bij wet verboden om je kind Jezus te noemen. Wel zijn er sommige gemeenten die deze naam geweigerd hebben in het verleden. In 1960 gaf een stel, dat al twee kinderen had met 5 (de oudste) en 4 (de jongste) voornamen, maar de derde werd een echte klapper.
Adolf is een Germaanse en dus ook een Nederlandse jongensnaam. De naam is afgeleid van "adel", dat weer is afgeleid van de woorden edel en wolf. Volgens een andere verklaring zou de naam zijn afgeleid van het Griekse adelphos, dat "broer" betekent. In de Zuiderse landen wordt Adolfo gebruikt.
Duitsland. In Duitsland is er ook een bijzondere regel ingesteld, en dat is dat je je kind geen gender neutrale namen mag geven. Taylor, Robin, en Riley zijn daarom bijvoorbeeld verboden. Achternamen als voornaam mogen ook niet (maar waarom zou je dat eigenlijk willen?).
Vroege geschiedenis
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken.
Je raadt het al: Jansen. Op de tweede plek staat De Jong en de derde plek is voor De Vries.
Over het algemeen kreeg men de familienaam van de vader, maar soms ook die van de moeder of een van de grootouders. Ook kwam het voor dat na een aantal geslachten de familienaam werd gewijzigd of verdween. In Oost-Nederland werden huisnamen als achternaam gebruikt. Daar heette men naar de boerderij waar men woonde.
Wereldwijd is de meest voorkomende naam Mohammed, al rekent men dan wel alle variaties ook mee, zoals Mohammad, Mohammed, Mohamed, Muhammed,Mahommed, Mehmed, Mehmet, Mahomet etc. Meer dan 15 miljoen mensen heten zo.