De minimumafmetingen van het regelwerk zijn 19 x 44 mm, de dikte is mede afhankelijk van de minimale nagel- of schroeflengte die nodig is om de delen te bevestigen. De indringing van de nagel of schroef in het regelwerk dient minimaal 1,5 maal de dikte van het te bevestigen profiel te zijn.
Het regelwerk bestaat uit vurenhouten latten, welke bevestigd worden aan het plafond of muur. Op deze latten worden later de platen of schrootjes bevestigd. De meest gebruikte maat is 22 x 50 mm, welke zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.
Gipsplaten kiezen
Voor welke dikte en breedte gekozen wordt hangt vooral af van de ondergrond (het regelwerk). Gipsplaten 12,5 mm kunnen worden gemonteerd op een afstand van 60 cm en gipsplaten van 9,5 mm dikte dienen minmaal te worden gemonteerd op een afstand van 30 cm.
Bij een lang of breed plafond krijg je te maken met dwarsnaden. Zorg dat de naden altijd samenvallen met een rachel. Zorg er tevens voor dat de dwarsnaden minimaal 25 cm verspringen.
Breng de rachels om de 40 cm (hart-op-hartafstand) haaks op de balklaag aan met snelbouwschroeven 25 mm. De maximale hart-op-hartafstand van de balken bedraagt 60 cm. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken van de omringende constructie.
De hartafstand tussen de regels moet 30 cm zijn. Als je stucplaten gebruikt houd dan een hartafstand van 40cm aan tussen de regels aan. Controleer regelmatig of de regels op de juiste hoogte zitten. Vul als het nodig is de ruimte tussen regel en plafond op met stukjes hardboard.
Het houten frame, ook wel rachelwerk genoemd, geldt als het fundament van de scheidingswand. Hiervoor worden vaak balken van Vurenhout gebruikt. De dikte van de te gebruiken balken is afhankelijk van de dikte van het deurkozijn en de te gebruiken MPF platen en gipsplaten.
De schroeflengte bedraagt bij houten rachels minimaal 35 mm en bij metalen C-profielen minimaal 25 mm. Bevestig elke stucplaat in de breedte met minimaal vier schroeven (bij platen van 0,40 meter breed) of met minimaal zes schroeven (bij platen van 0,60 meter breed).
Voor het bevestigen van de gipsplaten gaan we schroeven van 35mm lengte (diameter 3,9) gebruiken.
Je kan stucplaten ook in de lengterichting op de rachels schroeven; dan zie je minder effect van eventuele oneffenheden en kan (moet) je de plaatranden wel vastschroeven. Maar dan is een rachel van 50 x 22 wel handiger: minder dicht schroeven langs de rand v.d. plaat.
Plaats op deze dwarsregel het regelwerk (latten van 22x50 mm), voor de MDF panelen of gipsplaten, met een afstand van 30-40 cm. De afstand tussen de latten is afhankelijk van de dikte van de panelen die gebruikt worden.
Want in de praktijk zijn zowat alle houtsoorten geschikt om tegen een plafond te bevestigen. Enkel hout dat makkelijk uitzet of krimpt, zoals den of beuk vermijdt u best. Exotische houtsoorten zijn het meest stabiel, maar niets belet u om voor een western red cedar of kastanjelaar te kiezen.
Je hebt 3,33 m¹ regels nodig per m². De Platen kun je hierop bevestigen door middel van gipsplaat schroeven of gipsplaat spijkers.
Minimumsectie van de tengellat
Voor de tengellat is een dikte van 15 mm aangewezen. De breedte is best 30 mm of meer om het splijten van het hout bij het nagelen te vermijden.
Hoeveel schroeven gipsplaat plafond
Voor het bevestigen van de gipsplaten op het regelwerk van een plafond zijn per plaat gemiddeld 20 tot 30 gipsplaatschroeven nodig. De afstand van de schroeven onderling bedraagt 25 – 30 centimeter. Dit komt overeen met de hart op hart afstand van de latten (30 centimeter).
De gipsplaatschroeven worden om de 25- 30 centimeter in de plaat geschroefd. Hierbij dient erop gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden. Een speciale schroefbit kan te ver doorschroeven voorkomen.
Voor het vast maken van de gipsplaten tegen het frame, dient u speciale gipsplaatschroeven te gebruiken. Deze schroeven (meestal zwarte uitvoering) gaan niet roesten en zorgen voor een trillingsvrije / brandwerende verbinding. Daarnaast raden wij aan om een speciaal bitje voor de gipsplaatschroeven aan te schaffen.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Kies indien mogelijk isolatie die ongeveer 0,5 cm dunner is dan de dikte van uw profiel. Isolatie mag ook even dik als het profiel zijn. Bij een tussenmuur kunt u de isolatie direct tegen de muur aan plaatsen. U hoeft hier niet met folies te werken.
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
De kosten voor een verlaagd plafond bedragen gemiddeld € 55 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten zijn afhankelijk van de oppervlakte, gewenste afwerking (bedrukt, lichtdoorlatend, …
Bij het aanbrengen van pleisterlaag moet u het materiaal niet proberen te besparen of er mee overdrijven. Daarom is aangenomen dat de minimale dikte van binnenpleister 5 mm bedraagt - gips met de hand aangebracht en 8 mm – gips machinaal aangebracht.