Kankercellen voeden zich, meer dan gezonde cellen, met suikers. Suiker beperken zou dus in theorie een positief effect hebben. Alle wetenschappelijke studies om de relatie tussen suiker en tumorgroei aan te tonen gebeuren echter op dieren.
De genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen, kunnen fouten gaan vertonen. Als er meerdere fouten optreden in dezelfde cel, blijft die cel zich ongecontroleerd delen. Er ontstaat dan een tumor. Een tumor is hetzelfde als een gezwel.
Suiker verhoogt de kans op kanker niet.Het is ook niet aangetoond dat de tumor harder groeit door suiker. Als je veel suiker eet, krijgt je veel energie binnen. Door teveel energie kunt je sneller overgewicht krijgen.
Tarwegras, algen, zeewier en groene groenten als spinazie en broccoli zijn rijk aan chlorofyl. Naast het rijkelijk leveren van diverse vitamines lijkt chlorofyl ook de vorming van bloedcellen te bevorderen, een antikanker werking en antibacteriële werking te hebben en wondgenezing te bevorderen.
Zeker, maar het keiharde bewijs ontbreekt dat het eten van chocolade positieve effecten heeft op je gezondheid voor de lange termijn. De MMV-Voedingsmiddelenlijst ontraadt kankerpatiënten cacao. Wie het wil gebruiken, krijgt het advies om het met mate te consumeren en eventueel te kiezen voor carob.
Grofweg kan gezegd worden dat teveel verzadigd vet, transvet, suiker en zout ongezond is. Verzadigde vetten zijn met name dierlijke vetten en komen voor in vlees, boter, zuivel en gefrituurde producten. Ook gebak, koek, snacks, zoutjes en chips bevatten veel verzadigd vet en transvet.
Een paar koppen koffie per dag lijkt eerder gezond dan slecht voor je te zijn. Recent onderzoek toont een sterk verband tussen meer koffie drinken en minder kans op overlijden bij darmkanker.
Zuivelproducten, afkomstig van koe, geit of schaap zijn een bron van calcium, eiwitten en vetten. Dit zijn belangrijke bouw- en voedingsstoffen voor het lichaam, ook tijdens en na de behandeling van kanker. Kies bij voorkeur voor magere of halfvolle melk en yoghurt, om de kans op overgewicht te verkleinen.
Eet geen rauwmelkse kazen, zoals gorgonzola en camembert. Alcohol kan ervoor zorgen dat chemotherapie minder goed werkt.
Soms spelen je genen een rol bij het krijgen van kanker. Soms is het gewoon pech. Maar er zijn ook een hoop dingen die je wel kunt doen om je kans op kanker kleiner te maken. Stoppen met roken, veilig de zon in, gezond eten, minder alcohol en genoeg bewegen bijvoorbeeld.
Roken en meeroken vormen het grootste risico op kanker. Tabaksproducten en de rook ervan bevatten stoffen die het DNA in lichaamscellen kunnen beschadigen. Beschadigd DNA kan ertoe leiden dat een cel ontspoort en dat kanker ontstaat.
Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten genezen soms 'spontaan'. Niet zelden begint de genezing na een zware infectie. Aangezien een infectie het afweersysteem stimuleert, werd de suggestie geopperd dat het afweersysteem op eigen kracht een kankergezwel kan opruimen.
Met chemotherapie gaan veruit de meeste kankercellen dood, maar een deel blijft leven. En dat is niet per sé een probleem, omdat het programma van de celdeling voorgoed wordt uitgeschakeld.
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten. We gebruiken veel te vaak pesticiden voor onze gewassen.
Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips. Light chips zijn al iets beter, maar ook zij bevatten rond de 450 calorieën en 25% vet.
Vermijd voedingsmiddelen zoals koekjes, chips, frisdrank, fastfood en kant-en-klaarmaaltijden. Suikerhoudende dranken: Frisdrank, vruchtensappen en andere suikerhoudende dranken bevatten veel calorieën en hebben weinig voedingswaarde.
Er zijn verschillende indicatoren dat chocolade bedorven kan zijn. Deze omvatten een doffe uitstraling, een witachtige film op het oppervlak (bekend als chocoladebloei), een ranzige geur of een zure smaak .
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Melk en de kans op kanker
Er is sterk bewijs uit onderzoek dat producten met veel calcium zoals yoghurt en melk, bescherming kunnen bieden tegen darmkanker. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat een hoge consumptie van calcium en zuivelproducten het risico op prostaatkanker zou kunnen verhogen.
Wanneer cellen oud worden of beschadigd raken, sterven ze af en nemen nieuwe cellen hun plaats in. Soms mislukt dit ordelijke proces en groeien en vermenigvuldigen abnormale of beschadigde cellen zich wanneer ze dat niet zouden moeten doen. Deze cellen kunnen tumoren vormen, wat klonten weefsel zijn.
Wat is 'kankervrij'? Kankervrij ben je als je arts geen kanker meer bij je kan vaststellen. Artsen noemen dit 'volledige remissie'. In je patiëntendossier staat het moment dat je kankervrij was.