JeugdzorgPlus is bedoeld voor jongeren tot 18 jaar, met gedragsproblemen die zo erg zijn dat de jongere een gevaar is voor zichzelf, of voor anderen. Vaak is er sprake van: psychiatrische klachten: bijvoorbeeld autisme en ADHD.
Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.
Voor een plaatsing in de gesloten jeugdzorg is een machtiging van de kinderrechter nodig. Vaak wordt er een spoedmachtiging afgegeven, zodat het kind meteen naar de instelling gebracht kan worden zonder dat de rechter het kind eerst zelf hoeft te spreken.
Het aantal plaatsingen in 2020 was 1.366 zoals in de tabel op pagina 2 te zien is. Het aantal unieke jon- geren, dat één of meer plaatsingen heeft gehad in deze periode, is 1.128 zoals hieronder in de tabel te zien is.
Wat doet een organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp precies? Organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp bieden ondersteuning bij ingewikkelde problemen in de opvoeding. Ze helpen kinderen met gedragsproblemen. Ze helpen kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling.
Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.
Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.
Pluryn is er voor mensen met complexe problematiek. Vaak zijn dat meerdere zorgvragen ineen. Bijvoorbeeld een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Iedereen krijgt passende hulp.
In de periode 2015–2019 waren jaarlijks ongeveer 2 500 jongeren opgenomen in een gesloten jeugdinrichting. In 2020 was het aantal jongeren met gesloten jeugdzorg gedaald naar 2 080 en in 2021 naar 1 815 jongeren.
Gesloten jeugdzorg is een vorm van zorg waarin kinderen bijna geen vrijheid meer hebben. Het is een vorm van zorg waarin kinderen bijna geen vrijheid meer hebben en hulpverleners streng mogen ingrijpen.
Hoe Eli jeugdzorg niet overleefde: op haar sterfdag hoefde ze eindelijk niet meer bang te zijn. Persoonlijk verhaalVlak voor haar euthanasie werkte Eli mee aan een documentaireserie, om te laten zien hoe haar verblijf in 28 jeugdzorginstellingen haar leven verwoestte.
Zit je in een gesloten instelling? Eigenlijk is 18 jaar de maximumleeftijd, maar soms mag je nog een half jaar blijven na je 18e. Bijvoorbeeld als je nog moet wachten op je vervolgtraject. Wel moet de rechter hier dan een machtiging voor afgeven.
Een gesloten groep is anders dan een open groep. De groep is beveiligd met hekken en camera's, zodat je kind niet wegloopt voor zijn of haar problemen. De bescherming en veiligheid van de groep helpt je kind om echt iets te veranderen.
Als je in een gesloten instelling wordt geplaatst, krijg je daar een behandeling. Je leert hoe je je leven beter kunt inrichten en hoe je beter met jezelf en met anderen kunt omgaan (sociale vaardigheden). Je verblijf is zo kort mogelijk en zo lang als nodig. Je familie wordt erbij betrokken.
Om de ontwikkeling van de jongeren met de meest ernstige problemen te verbeteren en de maatschappij te beschermen worden ze behandeld in gesloten instellingen (Justitiële Jeugdinrichtingen en Jeugdzorgplus). Jongeren in deze verschillende instellingen worden behandeld op leefgroepen.
Jason (23): 'Door de gesloten jeugdzorg heb ik nu nog meer trauma's' Dat Jason opgroeide in een omgeving met veel huiselijk geweld, ziet hij als 'domme pech'. Maar dat hij vervolgens als een crimineel werd opgesloten, heeft hem enorm beschadigd. “De gesloten jeugdzorg heeft mijn wereldbeeld verwoest.”
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft zijn onderzoeksmethode aangepast en daardoor zijn in het eerste half jaar van 2021 ruim 21.000 meer jeugdzorgcliënten in beeld gekomen. Zo'n 380.000 jongeren in de leeftijd tot 23 jaar ontvingen jeugdzorg, oftewel meer dan een op de twaalf jongeren in Nederland.
Van de 53 duizend jongeren die zij hielpen kregen er 38 duizend ambulante jeugdhulp en 10 duizend jeugdhulp in het netwerk van de jongere. Het aantal jongeren met jeugdhulp uitgevoerd door het wijk- of buurtteam daalde in 2021 met 9,8 procent ten opzichte van 2020.
Ten opzichte van februari 2022 is het aantal medewerkers licht gestegen van 32.400 naar 32.800. Opvallend is dat meer medewerkers de werkdruk als goed ervaren (stijging van 47 procent naar 50 procent).
Bij ons werken 7400 professionals en 1000 vrijwilligers. Jongeren en volwassenen komen bij ons voor behandeling en ondersteuning: zowel aan huis als in onze voorzieningen voor gehandicaptenzorg, jeugdzorg en GGZ.
Ook stimuleren we de samenleving om de mogelijkheden en talenten van mensen met een verstandelijke beperking te ontdekken en te benutten. Bij Dichterbij werken 3854 medewerkers (2750,3 FTE), waarvan 144 leerlingen en 348 stagiaires. Bij Dichterbij wonen 2220 cliënten en 468 cliënten gaan bij ons naar de dagbesteding.
Pluryn werkt regionaal en landelijk binnen de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en GGZ. Er zijn 10 terreinlocaties en meer dan 250 woonlocaties in Gelderland, Noord-Limburg en Noordoost-Brabant. Bij Pluryn werken zo'n 3.700 mensen.
Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen. er vaak ruzie is tussen ouder(s).
Dit kan gaan om hulp bij relatief kleine problemen, zoals faalangst of verlegenheid, maar ook grote complexe problemen, zoals psychiatrische stoornissen of kinderen die gebukt gaan onder nare vechtscheidingen. Het spectrum is enorm. Met jeugdzorg wordt vaak jeugdbescherming bedoeld.
U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren. Maar u houdt wel het gezag over uw kind. U blijft dus zelf verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kind. De gezinsvoogd gaat u daarbij verplicht begeleiden.