De lagen aluminium kaatsen de warmste straling terug in de kan.Samen zorgen de laag lucht (anti-geleiding) en aluminiumfolie (anti-straling) ervoor dat de warmte in de kan blijft.
Reflecterend folie voordelen
Reflecterend folie reflecteert de warmtestraling zodat het niet in het materiaal of de ondergrond trekt. In de winter houdt het hierdoor de warmte binnen en in de zomer buiten. Is het u wel eens op gevallen dat het condens aan het folie blijft hangen als er warm eten onder gestaan heeft?
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Dampdichte isolatiefolie voorkomt dat de lucht door kan dringen naar plaatsen waar het koud genoeg is om condens te vormen. Door de constructie en de isolatiefolie te beschermen tegen dit vocht, zorgt u ervoor dat de constructie niet wordt aangetast en de isolatiewaarde zijn kwaliteit behoudt.
De dampspanning is namelijk vele malen hoger in deze vertrekken. Zou je met een dergelijke dampspanning voor een dampremmende laag kiezen, dan dringt de damp door de folie. Daarom is een dampdichte laag nodig. Breng dampdichte folie altijd aan de warme kant (meestal de binnenzijde) van de te isoleren laag aan.
Maar waarom heeft aluminiumfolie dan twee verschillende kanten? De verklaring is vrij eenvoudig: tijdens de productie worden twee lagen folie tegelijkertijd geproduceerd. Wanneer de aluminium gewalst wordt, wordt de ene kant mat en de andere glanzend.
Het is geen probleem om de voorzetwand tegen een geïsoleerde of ongeïsoleerde spouwmuur te plaatsen. Je hebt wel altijd een dampremmende laag nodig aan de kamerkant (de warme kant): die laag voorkomt dat er vocht vanuit de woonkamer de muur in trekt en zorgt ervoor dat je geen vochtprobleem krijgt.
Als enkelglas vervangen in je woning geen optie is, dan is isolatiefolie een goede oplossing. Door het plakken van folie gaat er minder warmte verloren door je ramen. Heb je wel de mogelijkheid om te isoleren door dubbelglas te plaatsen, of een andere vorm van isolatie toe te passen, dan is dit zeker aan te raden.
SuperFOIL: de beste isolatiefolie voor uw dak, muur en vloer
Isolatiefolie is bijzonder effectief isolatiemateriaal. De isolatiewaarde is hoog, terwijl er nauwelijks ruimte in beslag wordt genomen. SuperFOIL ontwikkelt de best geteste isolatiefolie in de markt en is bovendien zeer eenvoudig te installeren.
Als u de folie aan de binnenzijde van een constructie in vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om dampdichte folie te gebruiken. Als u twijfelt of dampremmende folie genoeg vocht tegenhoudt adviseren wij om dampdichte folie te gebruiken.
Warmtegeleiding is de mate waarin een materiaal de (toegevoerde) warmte doorgeeft. Deze eigenschap is belangrijk bij warmte-isolatie. Van de gebruikelijke metalen zijn zilver, koper en aluminium de beste warmtegeleiders.
Een folie als aluminiumfolie weerkaatst licht en daarbij ook warmte. Hoe lichter de folie, hoe beter het licht weerkaatst. Zilvere of witte folie houdt dus veel warmte tegen, zwarte folie is minder efficiënt. Toch houdt aluminiumfolie lang niet alle warmte tegen.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Aluminiumfolie is een reflecterende isolatie en moet ruimte naast zich hebben om effectief te zijn. Het vermindert warmteverlies door reflectie van warmte op de warme zijde en door niet zoveel warmte uit te stralen op de koele zijde.
Isolatiefolies werken net even anders. Aluminium lagen in de isolatiefolie weerkaatsen de warmte en kou, waardoor deze direct terugkaatsen naar de gewenste locatie. In de zomer reflecteert de isolatiefolie de hitte naar buiten, in de winter houdt de isolatiefolie de warmte in huis.
Reflectiefolie kan helpen om de warmte beter te verspreiden en te behouden in de ruimte. Dit komt doordat de folie ervoor zorgt dat de warmte terugkaatst naar de vloer in plaats van dat het verloren gaat in de ondervloer.
Het beste isolatiemateriaal tegen warmte is PIR. Dit isolatiemateriaal heeft de hoogste warmteweerstand. Echter, is de uiteindelijke warmteweerstand afhankelijk van het type materiaal en de dikte. Het type isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol of PIR) bepaalt hoe goed het materiaal zelf de warmte doorgeeft.
Tip! Isoleren van binnenmuren kan met steenwol of glaswol. Steenwol is meer geluidsisolerend dan glaswol. Bovendien is steenwol brandwerend en veroorzaakt dit isolatiemateriaal ook minder jeuk en irritatie dan glaswol.
Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld.
Heeft jouw woning dubbel glas? Dan kun je daar beter niet het standaard raamfolie op plakken. De kans op thermische breuk is dan namelijk aanwezig.
Met isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas verbeteren. Van enkel glas maak je als het ware dubbel glas, en dubbel glas krik je op tot HR-glas. Zo houd je de warmte beter in huis en verbruik je minder gas.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Dit dampscherm is een waterdichte en luchtdichte folie, die de vochtige lucht tegenhoudt en je isolatielaag droog houdt. Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen.
Door dampremmende folie toe te passen voorkom je dauwpunten. Deze folie is niet altijd de beste keuze, want in sommige gevallen wordt het vocht door de folie ingesloten. Dit heeft als gevolg dat er vocht en schimmel kan ontstaan.