Zeewieren zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. In vergelijking met groenten die op het land groeien, zitten zeewieren veel voller met voedingsstoffen. Eiwitten zijn daarnaast een enorm belangrijke bouwsteen voor spieren.
Er zijn veel verschillende soorten zeewieren en algen. Beide zijn een goede bron voor eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B.
Het kan als groente worden gegeten, maar ook worden gebruikt als decoratie of als smaakmaker. In sushi worden strookjes roodwier (nori) gebruikt om de verschillende rijst- en vis-ingrediënten bij elkaar te houden door een smalle strook om het hapje te wikkelen.
Zeewier heeft grote toekomstmogelijkheden, wereldwijd, maar zeker ook in ons land. Geteeld op zee kan het een belangrijke bijdrage leveren aan voedselzekerheid en aan de biobased economy (o.a. chemie en energie-opwekking).
Zeewier heeft alleen zonlicht nodig, zuivert het zeewater en is bijzonder duurzaam te kweken. Ook is het een soort superfood, dat makkelijk te verwerken valt in gezond en smakelijk voedsel voor mens en dier.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen.
Zeemos is een heilzaam zeewier dat zeer rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Zo bevat sea moss maar liefst 15 van de 18 voor de mens essentiële mineralen, waaronder calcium, jodium, kalium, magnesium en ijzer.
Waar plantaardige producten niet tot nauwelijks EPA of DHA bevatten, is zeewier een geval apart. Deze algen bevatten zo'n 88 mg omega 3 vetzuren per 100 gram, waarvan 87 mg EPA (ter vergelijking: 100 gram wilde zalm bevat ongeveer 2 gram omega 3 vetzuren, waarvan 300 mg EPA).
Geweld zeewier kan je maximaal een dag bewaren in de koelkast. Vers zeewier iets langer; maximaal 1-2 dagen in de koelkast. Gedroogde zeewieren die luchtdicht verpakt zijn, zijn langer houdbaar.
Zeewier wordt geteeld net onder het wateroppervlak. De eerste meters onder het zeeoppervlak kan het zonlicht nog goed doordringen in het water. Dit bevordert de groei vaan het zeewier. Dieper dan ongeveer 4 meter kan het licht niet verder meer doordringen en stagneert de groei van het zeewier.
Het herkennen van de wieren is vrij simpel en onthoud: er zijn in Nederland geen giftige zeewieren bekend.
Mensen zijn niet de enige soort die hun gezonde voordeel uit zeewier haalt. Koeien, paarden, varkens, geiten en zelfs wilde diersoorten zoals herten, konijnen, poolvossen en ijsberen eten het ook. Er bestaan bovendien wiersoorten die in het Engels 'cow weed' en 'pig weed' heten.
Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier – in gedroogde of verse vorm – bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier.
Een heilzaam zeewier dat zeer rijk is aan mineralen en antioxidanten. Bevat 15 van de 18 voor de mens essentiële mineralen, waaronder calcium, jodium, kalium, magnesium en ijzer. Bevat daarnaast vitamine A, B, C, D, E, F en K, eiwitten en antioxidanten (bètacaroteen).
Zeewier is een bijzonder organisme, het is geen plant maar ook geen dier. Zeewieren groeien op verschillende dieptes, afhankelijk van de soort. Er zijn: Roodwieren: Dulse, Gracilaria.
Houdbaarheid: zeewiersalade is maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de diepvries.
Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen dan hun kracht en de nori (zeewier) verliest z'n stevigheid. Toch kun je onze vers bereide sushi maximaal een dag (24 uur) in de koelkast bewaren. De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden.
Grofweg kan je de wieren onderverdelen in 3 hoofdgroepen: groenwieren, roodwieren en bruinwieren. Dulse, kombu, wakame en nori zijn bekende zeewieren die je tegenwoordig veel tegenkomt. Wakame kan je onder andere eten als salade. Algen zijn bijvoorbeeld spirulina en chlorella.
Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. ALA zit in plantaardige oliën, vooral in lijnzaadolie. Verder zit het een beetje in vlees en groene bladgroente. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren.
De grootste bron van DHA- en ELA-omega 3 is vette vis. Andere vissoorten zoals witte vis en schelpdieren bevatten ook omega 3-vetzuren maar dan in mindere mate. Let wel op met gekweekte vis.
Zeewier bevat altijd veel zout
Van nature zit er in zeewier inderdaad zout, maar de hoeveelheid hangt af van de soort. Zo bevat zeesla heel weinig zout, in tegenstelling tot wakame. Je kan vers zeewier overigens minder zout maken door het in water te leggen, goed af te spoelen en droog te deppen.
Zeewier is supergezond en zit bomvol eiwitten en mineralen uit de zee. Zeewier neemt namelijk meteen de voedingsstoffen op uit het water. Met de hoeveelheid vezels en eiwitten is deze groente uit de zee een goede toevoeging aan onze dagelijkse voeding. Nori is de bekendste en meest gebruikte zeewier ter wereld.
Zeewiersalade, of 'goma wakame' in het Japans, wordt gemaakt van een eetbare soort zeewier (undaria pinnatifida) die veel gebruikt wordt in de Japanse keuken. Op papier is het erg voedzaam: veel vezels en eiwitten, 45 calorieën per 100 gram, calcium, jodium en een boel vitamines en mineralen.