Om de juiste maat halsband voor uw hond op te meten gebruikt u een soepel meetlint en meet u de nek op het breedste punt, dichtbij de schouder op de basis van de nek. Belangrijk is dat de hondenhalsband strak en toch comfortabel zit, u moet ongeveer 2 vingers tussen de halsband en de nek van uw hond kunnen steken.
Wanneer je een halsband of tuigje koopt is het belangrijk dat halsband en tuig de goede maat hebben. Te groot en je hond kan gemakkelijk ontsnappen, te klein kan je dier pijn doen. Voor de goede maat moet je 2 vingers tussen de halsband of tuig en de hond kunnen houden.
Maat M (36 – 42cm) is vaak geschikt voor middelgrote rassen zoals bijvoorbeeld de springer spaniël, labrador, labradoodle, border collie beagle, Engelse cocker spaniël, stafford, pekinees en west highland white terriër.
Halsband: nekmaat (nekomtrek) van je pup meten
Zo ga je te werk: Meet de nek op het breedste punt. Dat is meestal waar de nek begint, in de buurt van de schouders. Steek bij het meten twee vingers tussen het meetlint en de nek van je hond. Kijk vervolgens op hoeveel centimeter je uitkomt.
Lok uw pup met een snoepje of een hoog stemmetje om naast u te komen en beloon uw pup als hij komt zonder dat de leiband gespannen is. Loop steeds kleine stukjes en beloon uw pup als hij met een ontspannen riem meeloopt. Geef uw pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen.
Meestal wordt de hik bij de hond veroorzaakt door te gulzig eten of te veel en te snel drinken. Ook te enthousiast spelen kan een rol spelen en een enkele keer een overgevoeligheid voor voeding. Het te gulzig eten is goed te voorkomen door het voer aan pup of volwassen hond te geven in een speciale antischrok voerbak.
Voor de meeste Golden Retrievers is een halsband van 46 tot 61 cm – zoals de Julius K9 IDC Hondenhalsband – prima. Een halsband voor een Golden Retriever pup moet natuurlijk wat kleiner zijn. Afhankelijk van de leeftijd moet je denken aan 25 tot 45 cm.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de beste halsband en riem een standaard halsband met gesp of kliksysteem is in combinatie van een riem van 1 tot 1,5 meter (geschikt voor jouw hond, qua grootte en gewicht).
Het beste tuig voor een Labrador, is een Y tuig dat voldoende ruimte biedt achter de oksels, en bij voorkeur een ring heeft aan de voorkant als de hond af en toe aan de lijn trekt. Deze tuigen schuiven nauwelijks, zijn gemakkelijk aan te doen, en comfortabel voor een grote honde.
Belangrijk is dat de hondenhalsband strak en toch comfortabel zit, u moet ongeveer 2 vingers tussen de halsband en de nek van uw hond kunnen steken. De halsbanden zijn opgemeten van het eerste gaatje tot het laatste gaatje. Dit is dan de nekomvang waarvoor de hondenhalsband is geschikt.
Je hond kan meer spanning ervaren tijdens de wandeling. Doordat er altijd druk op de lijn staat, kan je hond ontmoetingen met andere honden spannender vinden. Dit verstoort de communicatie. Ook kan de flexlijn in de knoop raken met de andere hond of eigenaar daarvan.
Wanneer je wandelt aan een lange riem, lopen de meeste honden rustiger en ontspannen dan aan een korte riem. Ze hebben meer vrijheid, kunnen meer keuzes maken en wanneer je een fijne band met je hond hebt.
Voor de allergrootste honden ga je voor een lijn met een breedte van negentien millimeter. Deze brede lijnen zijn tevens aan te raden wanneer jij als baasje grote handen hebt. Je hebt dan meer grip op de lijn, waardoor deze nog prettiger in gebruik is.
De hondenkleding dient minimaal 2/3de van de rug te bedekken. Dus kom je een paar centimeter te kort is geen enkel probleem. Zit de maat van je hond tussen twee maten in, dan kunt je het beste de grotere maat bestellen zodat het jasje niet te strak zal zitten.
Borstmaat is de enige juiste maat
Voor het kiezen van de juiste maat hondenharnas of hondentuig kan je het beste de borstomvang van je hond meten. Dit is de omvang direct achter de voorpoten en om de nek. Heeft je hond een zeer brede borstkast dan is het beter om een maatje groter te nemen.
Trekken heeft te maken met gedrag en moet worden afgeleerd. Daarentegen is het wel zo dat een tuigje beter is wanneer uw hond een keer trekt. Met een hondentuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek, maar verdeeld over de borstkas van de hond en dat is een stuk minder schadelijk.
Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op. Wanneer de hond met je meeloopt en zonder spanning op de riem loopt, kun je hem belonen. Ook op deze manier leert de hond dat trekken averechts werkt en hem niet zal brengen waar hij heen wil.
In de nek van jouw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, aders, luchtpijp, slokdarm, etc. Wanneer de hond trekt (enkele keer of constant) of wanneer je zelf heel hard moet trekken aan de halsband krijgt de nek een klap. Deze klappen aan de nek van jouw hond kunnen schade veroorzaken.
De voordelen van een Y-tuig opgesomd:
Een Y-tuig laat de schoudergewrichten vrij. Een hondentuig Y-model zorgt niet voor irritaties omdat het niet in de oksels zit. Hondentuigjes met een Y-model zorgt voor de perfecte drukverdeling bij trekken. Een Y-tuig zorgt bij de hond voor veel bewegingsvrijheid met wandelen.
Voor halsbanden dien je ruim de nek op te meten van de hond. Meet de hond op rond de nek, dichtbij de schouders. De halsband moet strak zitten, maar ook comfortabel. Je kunt als meetregel aanhouden dat je 2 vingers tussen de halsband en de nek van de hond moet kunnen steken.
Maat. De slipketting is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De ketting heeft een dikte van 2,5 mm, 3 mm of 3,5 mm en een lengte van 45 cm, 50 cm, 55 cm of 60 cm. Het is belangrijk om voor uw aankoop goed te kijken naar de halsomvang, het formaat en de kracht van uw hond.
Een hond hijgt veel bij warm weer
Wanneer de lichaamstemperatuur van mensen oploopt gaan we zweten om af te koelen. In tegenstelling tot mensen kan een hond niet zweten. Door te hijgen kan een hond zijn lichaamstemperatuur reguleren.
Dit kan je doen door over de keel van de hond te wrijven tot hij gaat slikken of de neusgaten dicht te houden. De reverse sneezing gaat normaal gezien van zelf terug over. Is het gevaarlijk? Reverse sneezing is niet gevaarlijk of levensbedreigend voor de hond, ook al lijkt het eng voor de eigenaar.
Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie.