Ook als je verhuizing een positieve stap is waar je goedgemutst aan begint, is het ingrijpender en vermoeiender dan algemeen wordt gedacht, blijkt uit verschillende onderzoeken. De huizenjacht, het inpakken, klussen en uitpakken bezorgen je niet alleen stress, het kan je ook onzeker en angstig maken.
Waar komt verhuisstress vandaan? Stress ontstaat als je te veel hooi op je vork neemt. Verhuizen komt bovenop de activiteiten die je normaal al bezig houden, zoals werk, vrienden en familie. Verhuizen vraagt dus ruimte in je kop, daar waar deze al vol zit met andere informatie die je moet verwerken.
Groter gaan wonen
Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, blijkt dat de belangrijkste reden om te verhuizen de drang om groter te willen wonen is. Onder de Nederlandse bevolking die wil verhuizen heeft zeker 34% genoeg van de vorige, kleine woning. In veel gevallen heeft het ook te maken met de kinderwens.
Sommige mensen passen zich snel aan aan hun nieuwe omgeving en hebben weinig last van heimwee. Bij andere mensen kan het gevoel maandenlang aanhouden, sommige mensen worden er zelfs depressief van. Vooral mensen die zich afhankelijk opstellen en niet zo assertief zijn kunnen last krijgen van heimwee.
Een nieuwe omgeving zorgt voor positieve gevoelens
Nieuw is onbekend en maakt daarom ook onbemind. Maar de stap tot verhuizen zetten doet voor veel mensen juist erg goed. Je komt in een (totaal) nieuwe omgeving terecht waardoor je scherp voor de dag komt. Je bent alert, maar staat open voor nieuwe dingen en ervaringen.
Verhuizen staat in de top-3 van meest stressvolle gebeurtenissen in ons leven, na het overlijden van een dierbare en een scheiding.
Maar uit onderzoek blijkt keer op keer dat er gemiddeld twee jaar voor nodig zijn om je ergens echt helemaal 'thuis' te voelen. Ook na een half jaar kun je dus nog te maken hebben met gevoelens van verlangen naar je oude huis, en het gevoel dat je nog moet wennen.
Het risico op negatieve gevolgen van verhuizen werd in drie categorieën verdeeld: zelfgericht geweld (zelfmoordpogingen, gewelddadige criminaliteit), psychische ziekten en drugsgebruik, en vroegtijdig overlijden door natuurlijke en onnatuurlijke oorzaak.
Richt je eigen plekje in
Een thuis begint vaak met een plekje voor jezelf. Een plek waar je kan letterlijk en figuurlijk kan 'thuiskomen', een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn, je veilig voelt, waar je muziek kan luisteren of gewoon even kan ontspannen. Die plek kan van alles zijn: Je slaapkamer.
Als je weinig controle hebt in je eigen woning, dan kan dat ervoor zorgen dat je je minder thuis voelt. Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast door de buren – waar je niet veel aan kan doen, behalve vragen of het kan stoppen – of lekkages en andere woon-technische ongemakken.
Meestal betekent een verhuizing een verbetering van meer ruimte, mooie omgeving en mooiere kamers. Het kan allemaal heel spannend zijn en is gelukkig meestal omgeven met plezier en positieve verwachtingen.
Gemiddeld verhuizen mensen 7 keer in hun leven volgens het CBS. Dit komt neer op ongeveer 1 keer per 10 keer jaar. Waar er in 2017 nog een recordaantal verhuizingen plaatsvond, verhuisden er in 2018 5% minder mensen. Zo daalde het aantal verhuizingen van 1,88 miljoen naar 1,79 miljoen mensen.
De maanden april tot en met september vormen uiteraard de meest populaire periode om te verhuizen. Ook in deze periode is er een duidelijke voorkeur waar te nemen. Als het hoogzomer is, geven veel mensen het liefst de voorkeur aan het genieten van de tuin of het balkon in plaats het klussen in het nieuwe huis.
Tips om met heimwee om te gaan: Ruim de spullen zoveel mogelijk op na een verhuizing, probeer de verhuisde spullen weer op een bekende en daarmee vertrouwde plek te plaatsen. Geef ook de huisdieren weer een knusse plaats. Zet meer planten en bloemen in huis, ga lekker koken, verzin dingen om het huis gezellig te maken.
Huis is een plek waar we wonen. Alle levende wezens, zoals dieren, vogels, mensen, hebben een plek nodig om te leven. Het beschermt ons tegen slecht weer zoals regen, zonlicht, storm en andere natuurrampen.
Thuis is de meest belangrijke plaats in ons leven; het bevordert onze fysieke en mentale gezondheid (Gifford, 2007). Bij een gebrek aan een thuisgevoel, loop je meer het risico op stress. Stress is weer een gevaar voor fysieke en mentale gezondheid. Een huis en je daar kunnen thuis voelen is dus belangrijk.
Heimwee is het verlangen naar thuis en naar het bekende. Het is een soort stressreactie, die wordt veroorzaakt doordat je je in een nieuwe situatie moet zien te handhaven. Dat heeft te maken met een verplaatsing – dat kan een vakantie zijn, of een logeerpartij, maar ook bijvoorbeeld een verhuizing of emigratie.
Het grootste effect is merkbaar als kinderen verhuizen tussen 12 en 14 jaar oud. Een kind dat verhuist op 14-jarige leeftijd, heeft een dubbel zo groot risico op zelfmoord rond middelbare leeftijd. De kans op criminaliteit en druggebruik wordt zelfs meer dan verdubbeld.
Bovendien wennen ze in het algemeen snel aan de nieuwe omgeving. Oudere kinderen, die ook nog eens heel gevoelig zijn voor verandering, kunnen een verhuizing wel als behoorlijk heftig ervaren. Tischa adviseert om kinderen vanaf 4 jaar mee te nemen in je verhuisplannen.
De vrouw mag wel verhuizen maar moet binnen een straal van 50 kilometer van de woonplaats van de man blijven wonen. Verder wijst de rechtbank het verzoek van de man om de omgangsregeling wat uit te breiden toe.
Het is wisselend hoe lang zo'n heimwee-aanval duurt. Soms duurt het een dag of twee, soms een week of twee en soms blijft het gewoon de hele trip sluimeren. Het hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van hoeveel ik te doen heb en dus afgeleid word, maar ook van mijn lichamelijke conditie.