In de kern gaat veiligheid over bedreigingen ten aanzien van een persoon, object, organisatie of land. Het kan hierbij dus gaan om de dreiging om lastig gevallen te worden, de kans op een ongeluk met de auto of de dreiging op oorlog.
Veiligheidsbeleving wordt ook wel aangeduid als subjectieve veiligheid. Dit als tegenhanger van objectieve veiligheid. Hiermee wordt het feitelijk niveau van criminaliteit en overlast bedoeld; de subjectieve veiligheid geeft aan hoe mensen dit waarnemen en beleven.
Sociale veiligheid is de mate waarin mensen beschermd zijn en zich beschermd voelen tegen misdrijven, overtredingen en overlast door andere mensen. Het gaat hier dus om bescherming tegen bedreigingen die veroorzaakt worden door mensen.
Nationale veiligheid gaat over alle opzettelijke en niet-opzettelijke risico's en dreigingen die kunnen leiden tot maatschappelijke ontwrichting in Nederland. Van overstroming tot terrorisme en van een grieppandemie tot een cyberaanval.
Kinderen hebben het recht op veiligheid. Dat betekent dat elk kind in een veilige omgeving moeten kunnen opgroeien. Een leven met liefde en aandacht – zonder geweld – is belangrijk voor een kind om zich te ontwikkelen. Toch zijn er in Nederland jaarlijks bijna 120.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling.
Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.
houd je je aan de afspraken en volg je de procedures. werk je niet te lang door en neem je tijdig pauzes. stop je als een situatie onveilig is en ga je pas weer werken als die onveiligheid is opgelost. bespreek je (bijna) fouten met je collega's en leidinggevende en leer je ervan.
Wat je als eerste kunt doen, is je aandacht richten op jezelf en meer specifiek op het gevoel van liefde voor jezelf. Zonder boosheid erin (bijvoorbeeld: ik hou wel van mezelf, ook al houdt … niet van mij), zonder dat het gerelateerd is aan andere personen of aan situaties. Alleen gericht op jezelf en vanuit jezelf.
Veilig werken betekent vooruitdenken, ongevallen voor zijn en waken over elkaars veiligheid. Een goede veiligheidscultuur moet de basis voor alle werkzaamheden zijn, waarbij het belang van veilig werken voor werkgever en werknemer vanzelfsprekend is.
Wanneer je nog middenin het geweld zit en je je zorgen maakt om je veiligheid, wacht dan niet langer en zoek meteen hulp. In geval van nood bel je met de politie, via telefoonnummer 112. Per jaar hebben er ongeveer 119.000 kinderen te maken met kindermishandeling en geweld thuis.
Andere woorden voor veiligheid zijn bescherming, beschutting, beveiliging, beveiligingsinrichting, protectie en zekerheid.
het veiligheidsbeleid zelfst. naamw. Uitspraak: ['vɛiləxhɛitsbəlɛit] manier waarop de algemene veiligheid in een land of gebied geregeld wordt (door de overheid) Voorbeelden: `het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB)`, `een integraal veil...
Een werkgever is in eerste instantie steeds verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van de personen die hij in dienst heeft. Maar ook voor overige personen die onder zijn gezag werken, zoals ingeleende werknemers of bij het werken in regie.
Een gezonde relatie voelt veilig. Veiligheid betekent dat je samen gezonde grenzen hanteert, dat je je gevoelens durft delen, en dat de relatie vrij is van emotionele mishandeling en dat je je gesteund voelt. #TIP: Ook in een gezonde relatie kun je je onveilig voelen, als je je niet veilig voelt bij jezelf.
Psychologische veiligheid is een randvoorwaarden voor teamleden om sociale risico's te durven nemen. Als je je kwetsbaar op durft te stellen, durf je namelijk fouten te maken, een afwijkende mening te ventileren, om hulp te vragen en afwijkend gedrag te vertonen. Dit gedrag is de basis voor groei.
Veiligheidsbewustzijn houdt in dat een persoon zich bewust is van de mogelijke risico's van een bepaalde actie en deze signalen vervolgens doeltreffend om kan zetten in een alerte en bewuste reactie op deze onveilige situatie. Dit met als doel de acties op een veilige manier uit te willen voeren.
Sociale veiligheid gaat over het bevorderen van sociaal gedrag door bijvoorbeeld gedragsregels op school en het tegengaan van grensoverschrijdend en ongewenst gedrag. Voorbeelden zijn: pesten, agressie, geweld, discriminatie, racisme, (homo)seksuele intimidatie, radicalisering en extremisme.
Voordelen van veiligheid op de werkvloer
Als je werknemers veilig kunnen werken, zullen ze zich prettig voelen en zich niet snel (onnodig) ziek melden. Daardoor blijft de bezetting op de werkvloer stabiel en hoef je werknemers niet vaak te missen. Met de nodige voorzorgsmaatregelen kun je arbeidsongevallen voorkomen.
Wanneer een kind zich veilig en geborgen voelt, kan het zich pas optimaal ontwikkelen. Wij zorgen dus voor een veilige basis, van waaruit de kinderen kunnen ontdekken en leren. De pedagogisch medewerkers kijken en luisteren goed naar de kinderen en communiceren om te zorgen voor duidelijkheid en voorspelbaarheid.
Door middel van aandacht en in contact staan met je kind. Voldoende aandacht voor je kind zorgt er ook voor dat het op andere momenten lekker zelf gaat spelen en even zonder jou kan zijn. Met aandacht luisteren, op kindhoogte, zonder te oordelen of in de rede te vallen. Dat is echt in contact zijn met je kind.
Onder de sociale veiligheid vallen onderwerpen als het signaleren van kindermishandeling, omgaan met pesten in de buitenschoolse opvang en omgaan met groepsstabiliteit en eventuele risico's van veel wisselingen op de groep, zowel van pedagogisch medewerkers als van kinderen.