Alleen vrouwelijke varkens fokkenBerengeur wordt voornamelijk veroorzaakt door de ophoping van twee stoffen in het vet van mannelijke varkens: androstenon en skatol. Mannelijke varkens gaan deze stoffen produceren wanneer zij geslachtsrijp worden.
In tegenstelling tot veel andere vormen van vee zijn varkens omnivore aaseters die vrijwel alles eten wat ze tegenkomen, inclusief aas en afval, wat als onrein werd beschouwd . Bovendien zou een Midden-Oosterse samenleving die grote varkensstapels houdt, hun ecosysteem kunnen vernietigen.
Varkens blijken slechts 17 genen te hebben voor het proeven van bittere smaken. Mensen hebben er 25. Daarnaast zijn de genen voor zout, zoet en de 'hartige smaak' unami anders bij varkens. Dat maakt dat ze dingen kunnen eten die zo zout of bitter zijn dat mensen ervan gruwen.
Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat het eten van te veel rood vlees zoals varkensvlees en vooral van bewerkt vlees, het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker) verhoogt. Het eten van veel rood en bewerkt vlees verhoogt eveneens het risico op diabetes type 2 en op beroerte.
Androstenon (een mannelijk feromoon) wordt geproduceerd in de testikels wanneer mannelijke varkens de puberteit bereiken en geeft het vlees een urine- of zweetsmaak , terwijl skatol (een bijproduct van darmbacteriën of bacteriële metaboliet van het aminozuur tryptofaan) wordt geproduceerd bij zowel mannelijke als vrouwelijke varkens en het vlees een 'fecale' smaak geeft.
Berengeur wordt voornamelijk veroorzaakt door de ophoping van twee stoffen in het vet van mannelijke varkens: androstenon en skatol. Mannelijke varkens gaan deze stoffen produceren wanneer zij geslachtsrijp worden.
Spek, ham en varkenskoteletten zorgen voor smakelijke maaltijden, maar voor sommige mensen kunnen varkensvleesproducten maagpijn veroorzaken. Als u regelmatig last heeft van maagkrampen of diarree na het eten van varkensvlees, is het mogelijk dat u een voedselallergie of -intolerantie hebt . Een andere mogelijkheid: het vlees dat u hebt gegeten, is mogelijk niet gaar genoeg.
In religieuze tradities zoals de islam en het jodendom, worden bepaalde diersoorten gecategoriseerd als ritueel onrein, vooral varkens en honden. Deze dieren mag je niet eten, je mag ze zelfs in principe niet kopen of verkopen. “Deze dieren gebruiken is daardoor problematisch voor moslims”, zegt Ghaly.
het varken, want het heeft wel gespleten hoeven, maar het herkauwt niet: het geldt als onrein. Het vlees van deze dieren mag u niet eten en hun kadavers niet aanraken: zij gelden als onrein' (Lev. 11:7-8; vgl. Deut.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Ongeveer 75% van de bevolking is vatbaar voor berengeur , met verschillende gradaties van gevoeligheid, en vrouwen zijn er vatbaarder voor dan mannen. Ik denk dat het op dezelfde manier werkt als aspergepiep – niet iedereen heeft het, maar de meesten wel. En als je er gevoelig voor bent, kan het eten van varkensvlees soms een onaangename ervaring zijn.
Varkens zijn hygiënisch
Ook houden varkens de plek waar ze eten en die waar ze hun behoefte doen strikt gescheiden. Varkens zijn gek op modderbaden. Door in de modder te liggen, deze te laten opdrogen en vervolgens af te schuren, maakt het varken zichzelf schoon en worden insecten en luizen in hun vacht gedood.
Deze geur, veroorzaakt door een complex mengsel van moleculen, komt vrij bij het koken van het vlees . De belangrijkste moleculen die verantwoordelijk zijn voor deze geur zijn androstenone (5α-androst-16-en-3-one) en skatole (3-methylindole), die beter bekend zijn om hun urine- en fecale geur, respectievelijk (Patterson, 1968; Vold, 1970).
Sommigen die varkensvlees mijden, beroepen zich op religieuze overtuigingen . Anderen mijden varkensvlees vanwege de impact op het milieu. Weer anderen, boos over de behandeling van zowel varkens als mensen in varkensvleesverwerkingsfabrieken, hebben hun varkenskoteletten en spek vervangen door pasta en broccoli.
Een bejaarde Poolse boer die al een paar weken vermist was, is vermoedelijk opgegeten door zijn eigen varkens. Op zijn erf zijn alleen wat stukjes bot en schedel gevonden.
De associatie van varkenshouderij met lagere klassen maakte het een ongewenste activiteit waar op werd neergekeken . Dit verklaart waarom de varkensvleesconsumptie in de Late Bronstijd afnam. Een daling in de populariteit van varkens verklaart echter niet het taboe.
Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet. Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling.
"Als je zelf geen gewetensbezwaren tegen het eten van halalvlees hebt, kun je halalvlees gewoon eten. Maar als je dat in een kring van medechristenen doet en sommige mensen hebben daar wél moeite mee, of het zou een groot probleem voor hen kunnen worden, dan ga je naar een andere slager."
De Vader schiep alle dieren met een doel – zelfs de onreine. Bijvoorbeeld: Wist je dat een van de dingen die een varken doet, is dat het uitwerpselen en dode dingen eet ? Varkens op de Ark zouden enorm nuttig zijn geweest om de Ark schoon te houden.
Meer dan 90% van de Turkse bevolking is moslim. Om religieuze redenen mogen zij geen varkensvlees eten.
Volgens de Koran is dierenwelzijn zelfs een prioriteit. Veel moslims zijn het erover eens dat een kip na een waardig leven op een eerbiedige en pijnloze wijze geslacht mag worden.
Varkens, vleesetende dieren met slagtanden (kat, hond), vogels met scherpe klauwen (roofvogels), landdieren zonder oren (kikkers en slangen) en ratten zijn door de Koran beschreven als haram.
1. Vet voedsel, waaronder varkensvlees en rundvlees. Vet voedsel vertraagt de spijsvertering, waardoor het in je darmen kan gaan etteren, gisten en sponzig worden . Vet vlees is dubbel zo lastig omdat het rijk is aan het aminozuur methionine, dat zwavel bevat.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Wat mag je NIET eten? Varkensvlees en vlees van vleesetende dieren. Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims. Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar).