Tofu wordt algemeen beschouwd als een gezonde voedingskeuze. Tofu (ook wel tahoe genoemd) is gemaakt van sojabonen en deze zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, vitamine B, ijzer, zink, calcium en andere essentiële voedingsstoffen.
Peulvruchten en plantaardige alternatieven zoals bijvoorbeeld tofu (of tofoe/tahoe) zijn een zegen voor je gezondheid. Ze verdienen een vaste plaats in je eetpatroon. Zet ze dus zeker één keer per week op je menu – en het liefst nog meerdere keren. Probeer stapsgewijs meer plantaardig te eten.
Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
Tofu is een gezonde keuze, omdat het eiwitrijk, caloriearm voedsel is voor mensen die willen afvallen, zegt Proctor. Tofu levert eiwitten met minder calorieën dan rood vlees. In 85 gram van de volgende producten vind je: Stevige tofu: 17,3 gram eiwit, 144 calorieën, 1,3 gram onverzadigd vet.
Zowel tofu als tempeh zitten vol voedingsstoffen en zijn beide goede eiwitbronnen. De gefermenteerde tempeh wint het echter vanwege de hoeveelheid eiwitten, vezels en vitaminen en is daarom iets gezonder dan tofu. Ook is het lichter verteerbaar en lekkerder. Maar beide zijn gezonde en voedzame vegan bijgerechten!
Het eerste belangrijke voordeel van tempeh is dat het gemaakt wordt van hele sojabonen. Daardoor is het een zeer vezelrijk product. Voedingsvezels zijn het voedsel voor de nuttige bacteriën in de darm.Ze dragen bij aan een gezonde darmflora en een goede stoelgang.
Er zitten 85 kilocalorieën in 1 plak (75 gram) tofu.
Alle soorten tofu kun je veilig rauw eten. Hoe droger de tofu, hoe grover de structuur. Snijd rauwe firm tot super firm tofu niet te grof, dat komt het mondgevoel niet ten goede. Gebruik rauwe silken tofu voor smoothies en dips en rauwe gerookte en gekruide tofu in stamppotten en salades.
Tofu (ook wel tofoe of tahoe) is een eiwitrijke en caloriearme vleesvervanger. Het wordt gemaakt uit gestremde sojamelk, zoals kaas uit gestremde melk wordt gemaakt.
Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Producten van sojabonen zijn goede vleesvervangers als ze voldoende ijzer en vitamine B1 bevatten. Tempé en tofu zijn in ieder geval geschikt. Vegetarische producten op basis van sojaeiwit kunnen ook voldoen als vleesvervanger.
Hoe bewaar je tofu? Gebruik je niet het hele blok, bewaar de rest in een bakje met vers water in de koelkast. Sluit het bakje goed af, want tofu neemt snel andere geurtjes en smaakjes op. De houdbaarheid na openen is, mits goed afgesloten, 3 tot maximaal 5 dagen.
Naast tofu is er ook een ander sojaproduct dat vlees goed kan vervangen: tempeh. Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Daardoor heeft het rauw een aparte geur, maar daar merk je na het bereiden niks meer van. Tempeh kan je kopen bij de supermarkt of in de toko.
Eenmaal bereid kun je de tofu het best binnen 2 dagen nuttigen. Bewaar de tofusnack in een goed afsluitbaar bakje in de koeling. Je kan ze koud eten of even oppiepen in de pan of oven.
Koop het in ieder geval liever bij de toko dan bij de supermarkt. Bij de meeste toko's staan er grote bakken met verse tofu, dit is vele malen lekkerder dan hetgeen je bij de supermarkt koopt. Mocht je geen verse exemplaren vinden, dan is er vaak bij de toko alsnog meer keuze en betere kwaliteit verpakte tofu.
Het product lijkt op verse kaas, maar is gemaakt van gestremde sojamelk. Tofu heeft een neutrale witte kleur en een al net zo neutrale smaak. Maar het neemt wel heel makkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Dat maakt van tofu een perfecte plantaardige vleesvervanger, want je kunt er alle kanten mee op.
In 1 plak (75 gram) tofu zit: 85 kcal energie. 5,2 gram vet. 0,8 gram verzadigd vet.
Bakker is consistent in zijn voorkeur voor verse tofu, want naast Choi Kee heeft hij ook de beide verse varianten van de Aziatische supermarkt Amazing Oriental in zijn top-3: de grove tofu die wat steviger is en geschikt om te frituren, en de fijnere tofu die beter is voor soep en stoofgerechten.
Je kunt tofu ook invriezen. Hiermee verandert de tofu wel van structuur en kleur. De tofu wordt iets 'sponziger' en zal marinade beter opzuigen. De kleur wordt geelbruin.
Avocado is eigenlijk een volledige vleesvervanger. Op vitamine B12 na, heeft het alles in zich wat je nodig hebt als je geen vlees eet, namelijk veel eiwitten en gezonde vetten. De combinatie van alle voedingsstoffen in avocado werkt ontstekingsremmend. Het helpt om artrose en reuma te voorkomen of te verminderen.
Tofu, ook wel tahoe genoemd, is een eiwit product van sojabonen. Het product zelf heeft geen echte smaak, deze dien je zelf nog toe te voegen. Tahoe wordt vaak gebruikt als vleesvervanger.
Je kan Mapu Tofu het beste afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10 minuten. De groente en rijst (afgedekt met aluminiumfolie) kunnen de laatste 5 minuten mee de oven in. Opwarmen in de magnetron, afgedekt met magnetronfolie, kan eventueel ook, alle 3 op 600 Watt ongeveer 4-6 minuten.
Tofu (ook bekend als tahoe) is een plantaardig en dus veganistisch product, gemaakt van gedroogde sojabonen. Die worden gewassen, geweekt en dan tot een brij gemalen. Vervolgens wordt hier water aan toegevoegd, ingekookt en dan gezeefd tot er sojamelk over is.
Een portie tahoe/tofu komt overeen met 150 gram.
Tempeh kan je cholesterol verlagen door de aanwezigheid van isoflavonen. Tempeh draagt bij aan het voorkomen van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker. De antioxidanten die aanwezig zijn in tempeh reduceren oxidatieve stress. Saponines worden specifiek geassocieerd met het voorkomen van darmkanker.
Eiwitrijk, plantaardig en andere voordelen
Tofu is gemaakt van soja. Sojaproducten hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten van hoge kwaliteit. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren.