"In de puberteit maken jongeren zich los van hun ouders, ze worden zelfstandig.Zich afzetten tegen hun ouders hoort daarbij en is volkomen normaal," aldus de psycholoog. Een puber met kwaaie zin is dus niet uitzonderlijk, maar ook niet altijd even gezellig.
Stel grenzen, laat je kind net zo goed verantwoordelijkheid nemen, opruimen, of wat dan ook. Je biedt een luisterend oor, maar ga daarnaast je eigen gang als je kind over jouw grenzen gaat.” En bied je puber ruimte, probeer te bekijken of er toch mogelijkheden zijn om anderen te ontmoeten.
Geef jezelf de tijd
Geeft ook niks. Bouw het voor jezelf en dus voor je puber gewoon langzaam op. Begin met wat je het minst moeilijk vindt om los te laten (echt hij verhongert niet als hij zijn broodtrommel een keer vergeet, hoef je niet te brengen, hij koopt gewoon een koek).
Waarom zitten pubers graag de hele dag op hun kamer? Voor je puber is zijn kamer de plek waar hij alleen kan zijn. Daar heeft hij privacy om zijn emoties en gedachten te ordenen, ruzies te overdenken, plannen te maken of gewoon ongestoord te dagdromen.
In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn. De wet zegt alleen dat je een hulpbehoevend persoon niet alleen thuis mag laten.
Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).
Je tienerjaren zijn de jaren waarin je ontdekt wat je leuk vindt, wat je interesseert en wat je wil gaan doen met je leven. Het is normaal dat je nog een hele zoektocht te gaan hebt wanneer je twintig wordt, maar een groot deel van je persoon ben je op dit moment al aan het vormen.
Pubers zijn bezig om hun grenzen te ontdekken en soms ook te verleggen. Ze houden van spanning, zijn niet bang een risico te nemen. Dat hoort erbij. Sommige jongeren gaan wel wat verder in het verleggen van hun grenzen dan anderen.
17-18 jaar: tussen 22:00 uur en 23:00 uur.
Het kan zijn dat je kind zo erg gericht is op zijn eigen taken, waardoor hij je gewoon écht niet hoort. Maar het is ook mogelijk dat hij niet genoeg aandacht heeft om zijn 'opgelegde' taak volledig uit te voeren.
Een kind mag vanaf zijn 12e verjaardag dus niet zelf kiezen waar hij/zij gaat wonen of hoe vaak hij/zij naar de andere ouder gaat. Pas vanaf het moment dat een kind volwassen is, vanaf zijn/haar 18e verjaardag, mag een kind zelf keuzes maken.
Vrije tijd
Relatief veel jongeren tot 18 jaar doen aan lichamelijke sportbeoefening, hobby's en kunstzin- nige activiteiten. Vanaf 18 jaar wordt dat minder en hebben ze meer belangstelling voor uitgaan. In vergelijking met de bevolking vanaf 25 jaar nemen jongeren minder deel aan culturele en recreatieve activiteiten.
oorspronkelijk personen tussen 13 en 19, sinds de 20e eeuw ook vanaf 10. Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.
Pubers vinden hun culturele identiteit belangrijk. Ze kunnen zich afvragen of ze Turk of Marokkaan of Surinamer zijn of Nederlander, vegetariër of dierenbeschermer, Jehovagetuige of atheïst. De jeugdcultuur heeft veel invloed, want pubers zoeken idolen en trendsetters als voorbeelden.
Als je kind bijvoorbeeld toch te laat thuis komt, kan de consequentie zijn dat het volgend weekend niet uit mag. Wees niet bang voor conflicten. Conflicten horen bij opgroeien en opvoeden. Kinderen leren van ruzies juist hoe ze lastige situaties kunnen oplossen.
Het is in Nederland niet wettelijk bepaald vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis mag laten. In artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht staat echter wel dat het verboden is om iemand 'tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging' je verplicht bent 'in hulpeloze toestand' achter te laten.
Ieder kind is anders. Wat voor het ene kind heel vanzelfsprekend lijkt, is voor het andere kind onmogelijk. Kinderen onder de 7 jaar alleen thuis laten wordt in ieder geval sterk afgeraden. Over het algemeen mag en kan een kind van 12 jaar meer dan 3 uur alleen thuisblijven overdag, en vanaf 16 jaar een hele nacht.
Als je graag wil oppassen, kan dit vaak al vanaf een jaar of 14. De meeste kinderen hebben op dat moment wel genoeg zelfstandigheid om een paar uur voor jongere kinderen te zorgen. Baby's zijn vaak nog wel wat lastig, maar kleuters en jonge kinderen moeten geen probleem zijn.
De meeste jongeren vanaf 12 jaar hebben ongeveer 9 uur slaap nodig per nacht. Dat begint pas minder te worden als ze 18 jaar zijn. Dan wordt het ongeveer 8,5 uur. Het slaapritme verandert in de puberteit en verschuift ongeveer 2 tot 3 uur.
Ideale bedtijd per leeftijdscategorie
Dan is de bedtijd dus 20.00 uur. Dat is de tijd dat ze echt in slaap moeten vallen, om genoeg slaap te krijgen. Het moment dat ze in bed moeten liggen en het licht uit gaat, is ongeveer een half uur eerder. Houd daarbij wel rekening met de biologische klok van het kind.