Onderzoek. Karen vervolgt: 'In dit onderzoek wordt uitgelegd dat boos worden vaak een onderliggende oorzaak heeft: je voelt je onbegrepen, onbelangrijk, onzichtbaar of machteloos tegenover anderen. En vervolgens moeten de mensen van wie je houdt het ontgelden.
Luister goed.
Ook al ben je het ergens niet mee eens, laat de ander uitpraten en reageer dan. Je zegt zelf ook wel eens iets zonder er eerst goed over nagedacht te hebben. Geef je ouders de kans om hun verhaal te doen, laat dit even op je inwerken en reageer dan pas.
Praten lucht op en iemand kan met je meedenken over wat je kunt doen. Of praat met de vertrouwenspersoon op school. Natuurlijk kun je ook bellen met De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten.
Hoe ontstaat boosheid? Frustratie of kwetsing U kunt boos worden doordat iets niet loopt zoals u dat wilt, of als een ander u op een of andere manier pijn doet. Een belediging of een nare opmerking kan bijvoorbeeld aanleiding zijn voor pijn. Door boos te worden, maakt u naar anderen duidelijk dat u zich gekwetst voelt.
Kortom: je vindt de emotie van boosheid in verschillende vormen. Van enige geraaktheid, geprikkeldheid, knorrigheid tot irritatie en frustratie. En van irritatie tot boosheid, verontwaardiging, kwaadheid, razernij en ongekende woede.
De periodieke explosieve stoornis is een psychische aandoening. Wie aan deze aandoening lijdt, kan zijn woede of drift niet beheersen en vertoont buitensporig gewelddadig gedrag. In het DSM-V is de aandoening ingedeeld bij de stoornissen van de impulsbeheersing.
Je kan een narcistische moeder definiëren als iemand die erg bezitterig is en zich bezighoudt met het beconcurreren van haar kinderen. Ze wilt in alles beter zijn dan haar kinderen en ziet haar kinderen niet als een individu, maar als een verlengde van zichzelf.
Ga het tegenovergestelde doen van wat je altijd deed: geef haar wat zij nodig heeft. Doe dat in de mate waarin je dat kunt opbrengen. Kies al doende voor manieren die bij je passen. Deze nieuwe verbinding met je moeder zal je goed doen.
Problemen tussen ouders
Kinderen merken veel meer van problemen dan ouders vaak denken. Ze voelen de spanningen en hebben daar veel last van. Veel kinderen denken dat problemen tussen hun ouders met hen zelf te maken hebben. Ze kunnen zich schuldig gaan voelen en zich anders gaan gedragen.
Dat geldt ook voor regelmatig schreeuwen tegen kinderen, blijkt uit diverse wetenschappelijke studies. Het kan bijvoorbeeld tot op latere leeftijd leiden tot gedragsproblemen als agressief en defensief reageren, stemmingsproblemen als depressie en cognitieve problemen zoals concentratiestoornissen.
Kenmerken “giftige” moeder. Schuldgevoel en manipulatie. Je moeder zet manipulatie in om haar zin te krijgen en zorgt ervoor dat jij je schuldig of verantwoordelijk voelt, voor haar slechte gedrag. Ze speelt in op je zwakke plekken en emotionele kant, ze weet precies waar jij gevoelig voor bent.
De narcistische moeder vindt jou lastig en heeft geen interesse in jou of wat jou bezighoudt. Of het nu gaat over je werk/school, je vrienden, je favoriete eten, ..... ze stelt nooit een vraag, toont nooit belangstelling, je wordt volledig genegeerd. Wat ze wel doet is invullen.
Bij toxische ouders gaat het om een systematisch destructief effect waarbij ouders door hun gedrag schade aanrichten die sterke invloed heeft op het kind. Bij destructieve ouders die hun kind de vernieling in helpen denken we snel aan ouders die regelmatig geweld gebruiken, in welke vorm dan ook.
Dominante ouders streven continu naar perfectie. Ze verlangen alleen het beste van hun kinderen. Het maakt niet uit hoe hard een kind zijn of haar best zal doen, het zal niet goed genoeg zijn voor de ouders. Dit komt doordat de dominante ouders altijd een 'maar' kanttekening maken.
Een belangrijk punt dat erg taboe is in onze cultuur, is dat moeders heel erg jaloers kunnen zijn op hun dochters. En dat dochters dat maar heel moeilijk kunnen accepteren als de werkelijkheid. Ze ontkennen het liever omdat het te pijnlijk is.
Probeer open en eerlijk te zijn, probeer niet te gehaast de ander tegemoet te komen in het verzorgen van hun gevoelens. Als je merkt dat je je ongemakkelijk voelt omdat je van mening verschilt met je geliefde, of als je voelt dat je zijn/haar waardering riskeert met jouw standpunt, laat dat gevoel rustig toe.
Hoe om te gaan met manipulatieve ouders? De eerste stap, en vaak de meest gecompliceerde, is erkennen en accepteren dat je ouders misschien manipulatief zijn. Dit komt omdat er een diepgewortelde sociale overtuiging is dat een ouder altijd het beste voor zijn kinderen wil.
Genegeerd worden
Je voedt hun ego niet meer, je geeft geen narcistische voeding. Een narcist wordt nog liever gehaat dan genegeerd. Zelfs negatieve aandacht is voeding. Zij hebben het gevoel dat zij niet kunnen leven zonder aandacht, of dit nou positief of negatief is.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Je kunt een narcist boos maken door het ontvangen van een compliment. Ongeacht of het nou een compliment is voor een prestatie die je hebt geleverd, of een beloning op je werk. Wanneer iemand anders dan de narcist een compliment ontvangt worden ze boos. Ze geven hieraan uiting door je te devalueren.
Een narcistische vrouw is meestal erg vleiend, bindt de ander aan zich door manipulaties en bedrog. De zwaktes van de partner buit ze uit en ze plaatst zichzelf in de slachtofferrol. Ze vervult met al haar charisma de rol van nobele martelaar.
In een gezonde moeder dochter relatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Maar ook in gezonde relaties heb je weleens ruzie. Als ruzie echter vaak voorkomt, kan dit voor een verstoorde relatie tussen moeder en dochter zorgen.