Tip 1: Ruik eraan Zo gauw een mango rijp is, verspreidt hij een onweerstaanbare zoete geur. Dit intensieve aroma geeft aan dat de vrucht de perfecte graad van rijpheid heeft. Een onrijpe mango ruikt namelijk neutraal, terwijl overrijpe vruchten een zurige, gistachtige geur afgeven.
Laten we even kijken naar het proces van het rijpen van mango's. Terwijl de rauwe mango's zuur en onrijp zijn wanneer ze voor het eerst worden geoogst, rijpen ze na verloop van tijd geleidelijk en worden ze zoet, sappig, lekker en onweerstaanbaar. Kan dit proces worden overhaast? Nee, het is een natuurlijk proces dat zijn eigen gang gaat.
Versnel de rijping met de papieren zak-methode
Een klassieke methode hiervoor is die met de papieren zak. Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak.
Een zoet signaal van rijpheid
Een rijpe mango heeft een zeer karakteristieke, zoete en intense geur die je onmiddellijk opmerkt. Deze geur kun je gemakkelijk opmerken van een korte afstand, zonder dat je de mango naar je neus hoeft te brengen. Als de vrucht bijna geen geur afgeeft, is het waarschijnlijk nog niet rijp.
Je legt de mango in een papieren zak, vouwt hem dicht en legt het op het aanrecht. Mango's scheiden etheen uit, een reukloos gas dat het rijpingsproces versnelt. Door de papieren zak gaat dat nog sneller. Dat betekent dat de mango binnen een paar dagen rijp is.
Mango's rijpen verder bij kamertemperatuur en worden zoeter en zachter in de loop van meerdere dagen. Om het rijpen te versnellen, doe je mango's in een papieren zak bij kamertemperatuur . Eenmaal rijp, moeten mango's in de koelkast worden gezet, wat het rijpingsproces zal vertragen.
De beste voorbeelden zijn mango en papaja. De rijpe mango is van binnen en buiten geel-oranje en is heerlijk zoet. De onrijpe, groene mango is zurig en hard. Ook die onrijpe variant is erg geliefd in Thailand en wordt vaak als snack gegeten, geraspt met een mengsel van peper, zout en suiker, voor de smaakkick.
De makkelijkste manier om rijpe en zoete mango's te plukken is op de traditionele manier. Pak de mango gewoon op en voel hem met je handen . Een rijpe mango voelt zachter aan, terwijl een onrijpe een stevige schil heeft. Je kunt de mango ook zachtjes aandrukken, maar niet hard genoeg, want je wilt de mango niet deuken.
Voelen. De vrucht moet vol, stevig en rond zijn en een mooie gave schil hebben. Bij indrukken voelt een rijpe mango een klein beetje zacht. Druk niet te hard, want dan creëer je bruine vlekken.
Ruik aan het steeltje van de mango om te controleren of er een zoete geur vrijkomt .
Als het fruit een sterke fruitige, zoete geur heeft, is de kans groot dat het rijp is. Als de mango zuur of alcoholisch ruikt, is het hoogstwaarschijnlijk bedorven en moet het worden weggegooid. De geur van een rijpe mango zou je moeten herinneren aan hoe een mango smaakt: zoet, sappig en tropisch.
Onrijpe mango's: Bewaar onrijpe rauwe mango's op kamertemperatuur in een goed geventileerde ruimte . Vermijd direct zonlicht en bewaar ze op een koele, droge plek. Rijping: Als u ze wilt laten rijpen, kunt u ze in een papieren zak doen, wat helpt om het ethyleengas dat ze produceren te concentreren en het rijpingsproces te versnellen.
Laat een mango rijpen in een papieren zak of krant.
Laat het dan in de zak of ingepakt op het aanrecht liggen gedurende de nacht . Controleer de rijpheid in de ochtend. Mango's die in een papieren zak zijn verpakt, geven ethyleen af, een geurloos gas dat het rijpingsproces versnelt.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Rijpe mango's zijn zoet vanwege de aanwezigheid van een suiker genaamd fructose . Wanneer een vrucht rauw is, is het zuurgehalte hoog en is fructose bijna afwezig. Wanneer een vrucht rijpt, neemt het zuurgehalte af en neemt het fructosegehalte toe, en wordt dus zoet.
Bedek de mango of doe hem in een papieren zak
Neem je gesneden onrijpe mango en bedek hem snel met plasticfolie zodat hij vers blijft. Om een mango sneller te laten rijpen, doe je hem in een papieren zak, alleen of met ander fruit.
Onrijpe mango's hebben de neiging om zuurder van smaak te blijven omdat het zetmeel-naar-suiker-conversieproces nog niet is voltooid . Deze zure smaak is wat we doorgaans identificeren als "zuur". Sommige onrijpe mango's kunnen zelfs wijnsteenzuur en citroenzuur bevatten, die verder bijdragen aan de zuurheid.
Je beste gok is om de mango altijd met je vingers te voelen . Wanneer je er zachtjes in knijpt, zou een mango die rijp is en klaar om te eten, lichtjes moeten meegeven aan de druk.
De Nam Dok Mai is de allerbeste mango uit Thailand. Ze heeft een typerende ovale vorm en is geel van kleur.
Is je mango nog niet rijp, bewaar 'm dan met wat bananen. Dit bevordert het rijpingsproces.
Banganapalli (Safeda)
Ook bekend als Safeda, wordt Banganapalli beschouwd als een van de beste mango's in India in termen van smaak, aroma en zoetheid. Banganapalli mango's worden voornamelijk geteeld in de regio's Andhra Pradesh en Telangana in India.
Een goed rijpe mango is te herkennen aan de aangenaam zoete geur en lichte veerkracht bij zachte druk met de vingers. In tegenstelling tot de schilkleur, die weinig zegt over de rijpheid, is het raadzaam te controleren op eventuele zwarte vlekken.
Snijd de onrijpe mango in kleine stukjes. Zet de mango op met een beetje water en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Draai de inhoud van de pan door een roerzeef om de moes te maken.
Daarnaast verlaagt het risico op o.a. diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Deze mango bevat verschillende antioxidanten, en erg veel vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt geadviseerd om zo'n 200 gram fruit per dag te eten, hoe gevarieerder hoe beter.
De vrucht biedt potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder ondersteuning van het immuunsysteem, spijsverteringsstelsel en ogen . Het kan ook verbeteringen in de gezondheid van hart en huid ondersteunen. Het eten van mango's kan spijsverteringsproblemen veroorzaken bij sommige personen of, zelden, leiden tot allergische reacties.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.