Kippen die blauwe tot groene eieren leggen dragen het gen Oöcyaan. Dit gen is de oorzaak, dat de groene galkleurstof in de schalen en schaalvliezen van de eieren terecht komt. Hierdoor fungeert het als ware als een pigment, wat weer resulteert in vele verschillende tinten blauwe en groene eieren.
De Schijndelaar is ontwikkeld in Nederland uit onder andere de Auracana, Sumatra, Brabants Boerenhoen en Leghorn. Het is een sierlijk middelgroot fazantachtig hoen dat blauwe tot olijfgroene eieren legt. Het dier heeft een vrij lange romp, een kleine kop met een rood gezicht en een enigszins geronde bovenkop.
Eén van deze theorieën vertelt dat de blauwe kleur van de eitjes een goede bescherming is tegen de zon. Zeer donkere eieren zouden in de zon te snel opwarmen en kunnen oververhitten. Spierwitte eitjes zouden minder snel oververhitten, maar zijn juist weer kwetsbaar voor UV-straling.
Araucana
Araucana kippen zijn zeer populair omdat ze één van de weinige rassen ter wereld zijn die blauwe eieren leggen. Niet alleen de buitenkant van de schaal kleurt blauw, de binnenkant heeft dezelfde kleur. Naast hun kleurrijke eieren hebben Araucana's een speciaal uiterlijk.
Twee uitersten zijn zeker de Brakel (oudste Belgisch legras) en de Marans (Frans ras). Marans legt diep donkerbruine fondant kleurige eieren terwijl Brakels het bij krijtwitte exemplaren houden.
Een kruising met een kip die namelijk witte eieren legt, zal blauwe eieren geven, waar een kruising met een kip die bruine eieren legt, groene eieren zal geven.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
Veel mensen denken dat witte kippen witte eieren leggen en bruine kippen bruine, maar dat is niet altijd waar. Er zijn ook witte kippen die bruine eieren leggen. Je kunt het beter zien aan het oorlelletje van de kip: een kip met witte oorlellen produceert witte eieren.
Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren. Marans zijn sterk, zeer opgewekt en hebben behoefte aan een afwisselende vrije uitloop.
Ei met groenblauwe waas
De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Het Araucana-hoen, een uit Zuid-Amerika afkomstig kippenras, legt typische blauw-groene eieren waarvan soms wordt beweerd dat ze geen of toch minder cholesterol bevatten dan gewone eieren.
Met haar oortoefjes is de araucanakip is niet alleen wat haar uiterlijk betreft een bijzonder kippenras, maar ook haar eieren zijn heel speciaal: die hebben een groene tot blauwe kleur. De araucanakip is een goede legger die 180 tot 200 en meer eieren per jaar produceert.
Als u niet weet dat sommige kippen blauwe of turkooise eieren leggen dan schrik je wel er van. De Araucana kip die legt Licht blauwe of licht groene eieren.
Marans is een zwaar ras dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De meest populaire is echter de zwarte kleur met een uitgesproken koperkleurige impact in de nek en het hoofd. De maranskip legt donkerbruine, "chocoladekleurige" eieren, daarom wordt de kip vaak chocolade-eierlagen genoemd.
Is een bruin ei gezonder dan een wit ei? Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip.
Het beste ei voor je geld krijg je volgens Bestman als je eieren met twee of drie Beter Leven-sterren koopt. Dat zijn eieren van Kipster, Rondeel, Eko, Demeter, vrije uitloop, biologische of biodynamische. ,,Dan weet je zeker dat de kippen, als het kan, weer naar buiten mogen.
Meeste kippen leggen in de winter geen eieren
Het heeft te maken met de hoeveelheid daglicht. De dagen worden korter. Wie de natuur daarin wil volgen, laat dat zo. De winter is voor de kip een echte rustperiode.
Aan de oorlellen van de kip zie je vaak welke kleur eieren ze legt. Kippen met witte oorlellen leggen meestal witte eieren, kippen met rode oorlellen meestal bruine. Apart gekleurde eieren, zoals blauwe, groene of donkerbruine, komen meestal van hennen met rode lellen.
Daarnaast klimmen wilde kippen graag in bomen om te slapen, dit doen ze zodat ze 's nachts beschermd zijn tegen roofdieren. Die instincten zien we nog altijd terug bij de kip uit de veehouderij; dat is namelijk ook de reden dat zij op stok gaan om te slapen.
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring. Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit. Dit is niet schadelijk. Je kunt het ei dus gewoon eten.
Goed nieuws: je kunt de eieren laten ontdooien en opeten. “Mensen die in bepaalde periodes te veel eieren hebben, kiezen er zelfs vaak voor om ze in de vriezer te bewaren, dus er is geen gevaar.
de eitjes zijn bruin van kleur en middelgroot van formaat. rustig karakter en zeer goed handelbaar. wordt amper broeds.