Voordelen van hardlopen met lange hardloopsokken
Sneller herstel door mindere stijging van het enzym CK (spierschade) Voelt beter een subjectief voordeel, maar de ervaring zijn duidelijk – minder spierpijn. Voorkomen van blessures vooral shinsplints een ontsteking aan scheenbeenvlies, voorkomen en sneller herstel.
Ze beschermen je voeten namelijk ook tegen zweet. Een goede sportsok zorgt ervoor dat vocht geabsorbeerd wordt en dat je voeten goed geventileerd worden. Natte zweterige sokken schuren sneller en daar krijg je blaren en irritaties van. Dat beïnvloedt je sportprestatie op een negatieve manier.
De beste hardloopsokken zijn gemaakt van een synthetisch materiaal. Katoen neemt vocht op en is dus af te raden. Synthetisch materiaal voert het vocht af naar buiten en houdt de temperatuur van je voeten goed. Hardloopsokken kunnen ook de nodige support bieden.
“De tubes zijn compressiekousen zonder voetstuk en deze draag je alleen tijdens de inspanning. De kousen met voetstuk kun je zowel tijdens als na de training. Afhankelijk van hoe zwaar je training of wedstrijd was, kun je ze een paar uur tot een dag na de inspanning aanhouden voor herstel.”
De armstukken beschermen je armen en zorgen tegelijkertijd voor een betere doorbloeding en afvoer van de afvalstoffen. Hardlopers kunnen ook baat hebben bij het dragen van compressie armstukken wanneer het bijvoorbeeld buiten koud is.
Compressiekousen voor tijdens het sporten en vliegen draag je dus tijdens jouw sportsessies en vluchten. Maar, compressiekousen voor het verminderen en voorkomen van aandoening als spataderen en trombose, zal je de gehele dag moeten dragen.
Voor atleten of mensen die erg actief zijn, zijn sokken van acryl of synthetisch materiaal waarschijnlijk de beste keuze, omdat het materiaal vocht opvangt en afvoert, waardoor je voeten droog blijven.
Bestel nu online uw Falke sokken via Sokkendirect.nl.
Reiskousen, of vliegtuigsokken, zijn steunkousen speciaal ontwikkeld voor mensen die een lange bus-, auto- of vliegreis voor de boeg hebben. Deze reizen zorgen voor een slechte houding en beperking van bewegingsvrijheid van de benen met alle gevolgen van dien.
Een goede sportsok absorbeert het zweet niet, maar zorgt ervoor dat je voet goed ventileert. Van een vochtige sok krijg je blaren en irritaties. Sommige sportsokken hebben een dubbele laag waardoor de sok voorkomt dat je blaren krijgt als hij vochtig is. Hij vermindert de schuring tegen je voeten.
Sokken houden je voeten warm. En dat is nodig want via onze voeten verliezen we veel warmte. Door sokken te dragen houdt je lichaam de warmte vast. Als je koude voeten hebt, krijgt je hele lichaam het koud.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Compressiekousen zijn elastische kousen die meestal gebruikt worden door mensen met spataders, bij vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. Ze stimuleren de bloedsomloop waardoor klachten als opgezette benen, dikke voeten maar ook vermoeidheid in de benen verminderen of zelfs verdwijnen.
De levensduur van 1 kous is 6 à 7 maanden. Om deze reden krijgt u 2 stuks of 2 paar kousen per jaar vergoed door de zorgverzekeraar. Als u nieuwe kousen heeft ontvangen is het de bedoeling dat u beide nieuwe kousen meteen gaat dragen, de kousen van dat jaar daarvoor zijn niet meer goed van druk.
De compressiekousen van SolvaCare zijn sinds vandaag verkrijgbaar bij alle grote filialen van Kruidvat in Nederland en België en kosten slechts € 9,95 per paar.
Drukklasse 2 is het beste te gebruiken voor middelzware klachten zoals spataderen en kramp. En steunkousen met drukklasse 3 zijn te gebruiken wanneer u zware klachten heeft zoals trombose en ernstige spataderen en oedeem. Deze verschillende steunkousen zijn te gebruiken bij heel veel aandoeningen.
Crew sock - Als er één soort sok is die iedereen in zijn kast zou moeten hebben, dan is het wel de crew sock. Deze klassieke sokken komen net onder het midden van de kuit. Het is ook een van de meest populaire soorten sokken.
Sportsokken zijn dikke katoenen sokken met stevig elastiek, die slijtbestendig zijn en veel zweet opnemen.
Steunkousen geven extra steun aan het been. Ze worden gebuikt bij vermoeidheid of krampen in de benen en bij staande beroepen. Compressiekousen geven echter niet overal evenveel druk. De druk is bij de enkel het grootst en vermindert geleidelijk naar boven toe.
De steunkous met open teen zorgt ervoor dat de kuitspier aangespannen wordt en tegendruk geeft om zo de bloedcirculatie te verbeteren en dat vocht (oedeem) niet de kans krijgt om te ontsnappen in de weefsels. Hierdoor blijven uw benen dun en krijgt u geen gezwollen enkels.
De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen? Dan zitten de kousen zeker te strak.
Doordat arm sleeves strak om je lichaam zitten, zorgt het voor minder schokken en trillingen in je armspieren. Je spieren raken daardoor minder snel vermoeid.