De kleur van een eierdooier kan variëren van lichtgeel naar donkeroranje. Dit kan beïnvloed worden door het voedsel dat de kip heeft gekregen. Als een kip voer op basis van tarwe krijgt, zal het een ei met een gele dooier leggen. Wanneer de kip mais eet, wordt de dooier meer oranje.
Eiwit, het witte gedeelte van rauwe eieren, is opaalachtig en lijkt pas wit als het geklopt of gekookt is. Een gele of groenige waas in het ongekookte eiwit kan duiden op de aanwezigheid van riboflavine, maar verandert de smaak van het ei niet en is prima te gebruiken .
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring. Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit. Dit is niet schadelijk. Je kunt het ei dus gewoon eten.
Misverstand 3: “De kleur van het eigeel zegt iets over de kwaliteit en voedingswaarde” De kleur van het eigeel kan variëren van lichtgeel tot donkeroranje. Dat zegt niets over de kwaliteit of voedingswaarde van het ei, wel over wat de kippen te eten kregen.
De kleur en de gezondheid
Een gele of een oranje eidooier vertelt je overigens niets over de voedingswaarde van het ei. Als een kip meer voeding met caroteen heeft gekregen, betekent dit niet dat wij dan ook meer caroteen binnenkrijgen. Het is dus niet zo dat het ene ei gezonder is dan het andere ei.
Is een bruin ei gezonder dan een wit ei? Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip.
Wanneer kippen voer eten dat gele maïs of luzernemeel bevat, leggen ze eieren met middelgele dooiers. Wanneer ze tarwe of gerst eten , leggen ze eieren met lichter gekleurde dooiers. Een kleurloos dieet, zoals witte maïsmeel, produceert bijna witte eierdooiers.
Als een kip voer op basis van tarwe krijgt, zal het een ei met een gele dooier leggen. Wanneer de kip mais eet, wordt de dooier meer oranje. Dat komt omdat in mais het stofje caroteen zit. Caroteen is een pigment, waardoor de dooier donkerder wordt.
De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een klein beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet en dus helemaal niet slecht.
Laat het ei schrikken
Als je eieren direct na het koken onder koud water houdt om af te koelen schrikt het ei hier als het ware van. Dit komt door de temperatuurverandering die opeens ontstaat waardoor het eiwit iets krimpt en daardoor loskomt van de schaal. Zo gaat het pellen vaak al een stuk makkelijker!
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Een hardgekookt ei levert 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B12. Verder bevat het 6,3 g eiwitten, 22 mcg foliumzuur en 1,2 mg ijzer. Ook zit er ongeveer 87 g water in rauw eiwit. Daarom is het opnemen van eieren in uw dieet ideaal om bloedarmoede te voorkomen, wat leidt tot een lage bloeddruk .
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Het blijkt dat de kleur echt het soort dieet vertegenwoordigt dat aan de kip wordt gevoerd . De meeste kippen krijgen diëten die natuurlijke xanthofylen bevatten (een subset van carotenoïden). Dit is wat een geeloranje kleur produceert in de dooiers van de eieren die ze leggen.
Het eiwit is uitgedroogd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Schud het ei
Als u gesuis hoort: Als u vloeistof hoort suizen in het ei, is het oud en mogelijk bedorven . Het klotsende geluid wijst meestal op een oude, waterige dooier, dus u wilt controleren op andere tekenen van bederf voordat u het ei eet. Als u geen gesuis hoort: Geen geluid = goed nieuws: uw ei is vers.
Wanneer je voortaan elke dag begint met twee of zelfs drie eieren, krijg je volgens het onderzoek een beter zicht, zal je huid er fris en jong uitzien en je geheugen verbeteren. Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen.
Sommigen geloven dat bruine, groene, blauwe of roze eieren gezonder zijn dan witte kippeneieren. De waarheid is dat er geen voedingsverschil is tussen kleurrijke kippeneieren en witte kippeneieren . Als je je ooit hebt afgevraagd waarom kippeneieren in verschillende kleuren voorkomen, dan heeft de reden te maken met genetica.
Is het ene ei gezonder of diervriendelijker dan het andere? Het verschil tussen witte of bruine eieren is alleen… de kleur. Het maakt niet uit of het ei wit of bruin is aan de buitenkant, de inhoud is hetzelfde. De voedingsstoffen in witte en bruine eieren zijn precies gelijk.
Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater. De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Het voedsel dat een kip eet, heeft invloed op de kleur van de dooier van haar eieren. Over het algemeen geldt dat als ze een dieet op basis van tarwe eet, ze eieren legt met lichtgele dooiers . Voer dat maïs of alfalfa bevat, produceert eieren met middelgele of donkerder gele dooiers.
De dooier van biologische eieren is over het algemeen altijd lichter dan die van de niet-biologische eieren. Niet-biologische eieren hebben een 'mooie donkere' dooierkleur doordat er synthetische kleurstoffen aan het voer van de kip worden toegevoegd. Dan doen we in de biologische pluimveehouderij dus niet.
Goed nieuws! Witte dooiers zijn absoluut veilig om te consumeren .
Eieren van verschillende commerciële rassen kunnen variëren van wit tot donkerbruin . Bruine kippen zijn meestal groter en hebben meer voedsel nodig om een ei te maken, daarom kunnen bruine eieren duurder zijn dan witte eieren. Alle eieren, ongeacht de kleur, zitten boordevol eiwitten en voedingsstoffen.
Hoewel vrije uitloop veel voordelen heeft, kan het ook leiden tot meer variatie in dooierkleur dan je zou vinden in een doos eieren van een intensieve boerderij. Elke kip is uniek en verschillen in graasgewoonten van kip tot kip en van kudde tot kudde kunnen resulteren in een mix van oranje en lichtgele dooiers in een willekeurige doos .