Spiegelei en overeasy gebakken ei
Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg een klontje boter toe; boter geeft een rijke smaak en zorgt ervoor dat je gebakken ei niet aanbakt.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Oververhitting van de pan
Een van de meest voorkomende oorzaken van aanbakken is oververhitting. Als je pan te heet wordt, kan de antiaanbaklaag beschadigd raken. Dit maakt het oppervlak minder effectief en veroorzaakt aanbakken.
Smeer de pan in met olie
Giet een kleine hoeveelheid olie in de hete pan, ongeveer een eetlepel, en draai de pan zodat de olie de hele bodem bedekt. Kies een olie met een hoog rookpunt, zoals lijnzaad- of druivenpitolie.
Waarom verbrandt mijn pan eten? Het kan een gebrek aan vloeistof in de pan zijn, water of olie, of gewoon niet genoeg . Een andere zaak is om ervoor te zorgen dat u niet met een te hoge temperatuur kookt.
Doe een laagje van 1-2mm plantaardige olie in de pan. Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie of arachideolie, liever geen olijfolie omdat die te snel verbrandt. Vet de rand van de binnenkant van de pan ook in.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Schoonmaken met citroen of azijn
Een andere optie is je aangebrande pan schoonmaken met azijn. Doe een laagje azijn in de pan met wat koud water. Laat dit een kwartiertje weken. Als het goed is kan je met de borstel de verbrande, vloeibare etensresten zo verwijderen.
Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Zowel koekenpannen, als wokpannen en pannensets zijn PFAS vrij verkrijgbaar. Als je wilt weten welke pannen PFAS vrij zijn, moet je naar de coating van de pan kijken. Pannen met een Teflon anti-aanbaklaag zijn niet PFAS vrij. Er zijn gelukkig ook pannen met een anti-aanbaklaag zonder PFAS.
Verwarm een droge koekenpan 1-2 minuten op middelhoog of middellaag vuur . Volgens Staley is de kans groter dat voedsel blijft plakken als de pan niet wordt voorverwarmd, net als koken op hoog vuur, wat het vet in de koekenpan afbreekt en de barrière tussen het voedsel en het roestvrij staal vermindert.
Het is verstandig om één pan speciaal te gebruiken voor eieren en dan is een pan met een anti-aanbaklaag de beste optie. Je hebt misschien zelf al opgemerkt dat je pannen hebt die ongeschikt zijn voor het bakken van eieren, omdat de eieren makkelijk aan de bodem blijven plakken.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Was uw Le Creuset-product in warm, sopig water; spoel en droog vervolgens grondig. Conditioneer het antiaanbakoppervlak aan de binnenkant door plantaardige of maïsolie over het hele oppervlak te wrijven met behulp van een papieren handdoek. Wanneer u klaar bent, spoelt u uw product af met heet water en droogt u het grondig.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Een stuk of vijf keer is meestal voldoende. Laat het afkoelen. Laat de pan volledig afkoelen voordat je deze gebruikt of opbergt. Je roestvaststalen pan is nu ingebrand en klaar voor gebruik!
Beste oliën voor ondiep frituren en sauteren
Specifiek gebruikt de methode medium-hoge hitte, vaak minder dan 400 graden Fahrenheit. Daarom kunnen oliën met matige of hoge rookpunten veilig worden gebruikt. Avocado-, koolzaad-, maïs-, saffloer-, zonnebloem- en druivenpitolie .
Het schoonmaken van uw pannen is ook belangrijk, omdat oude resten of gebruikte oliën uw eten sneller kunnen laten verbranden. Antiaanbakpannen zijn geweldig om te voorkomen dat eten aanbrandt, en een beetje olie en boter toevoegen zijn ook geweldige opties die helpen om uw eten niet te laten aanbranden.
Dan bak je er nog een dun laagje extra vuil bovenop. Dit bouwt heel geleidelijk op, tot je merkt dat de antiaanbaklaag niet zo goed meer functioneert. Producten die je nog zorgeloos zonder kleven kon bakken toen de pan nieuw was bakken nu ineens aan. Dan weet je dat je te ver bent gegaan.
Waarom je geen water moet gebruiken
Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel.