Heeft u groene schimmel ontdekt in uw huis? Dan is het absoluut noodzakelijk om snel in actie te komen. Groene schimmel, net als andere kleuren schimmels, kan schadelijke effecten hebben voor het huis maar ook voor de gezondheid.
De gezondheidsrisico's van groene schimmel op de muur
Sporen van schimmel kunnen luchtwegen irriteren, leidend tot symptomen zoals niezen, hoesten, ademhalingsproblemen, en een loopneus.
Zwarte schimmel, of Stachybotrys chartarum, staat bekend als een van de gevaarlijkste schimmels in huis. Het groeit op vochtige plekken, zoals muren en plafonds, en is herkenbaar aan zijn donkerzwarte kleur.
Schoonmaakazijn + water: de hoge zuurtegraad van azijn werkt efficiënt tegen alle schimmels. Gebruik onverdunde azijn, doe die in een plantenspuit en spuit de azijn op de schimmelplekken. Laat het goedje zo'n uurtje intrekken. Nadien kan je de aangetaste plekken schoonmaken met een natte spons.
Kun je beschimmeld voedsel nog eten? Schimmelgroei op voedsel is meestal ongewenst. Als het optreedt is er sprake van bederf. Meestal is het niet mogelijk om schimmels goed weg te halen.
Hoewel zwarte schimmel gevaarlijker lijkt, is de kans dat zijn groene tegenhanger gezondheidsproblemen veroorzaakt net zo groot. Alle schimmels — groen, zwart of andere kleuren — kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij gevoelige mensen . Continue blootstelling aan schimmel kan het ademhalingssysteem aantasten en astma-aanvallen en allergenen veroorzaken.
Voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in voedsel. Deze giftige stoffen worden vaak geproduceerd door bacteriën of schimmels. Buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken zijn tekenen van een voedselvergiftiging. De klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na besmetting.
Witte azijn: Onverdunde azijn die op het aangetaste gebied wordt gespoten, kan helpen schimmel op poreuze en niet-poreuze oppervlakken te verwijderen . Waterstofperoxide: Een 3% oplossing die op beschimmelde oppervlakken wordt aangebracht, kan schimmel doden zonder de agressieve dampen van bleekmiddel.
Penicillium chrysogenum is een schimmel die groene schimmelkolonies op een voedingsbodem vormt. Incubatie is het beste bij 25 °C en duurt ongeveer vijf dagen. Sporen ervan inademen is gevaarlijk.
Zwarte schimmel: Vaak te vinden op verborgen plekken zoals achter muren, onder gootstenen of in vochtige kruipruimtes. Groene schimmel: Vaak te zien buitenshuis op planten of rottend materiaal, maar kan ook binnenshuis verschijnen, met name op voedsel dat gedurende langere tijd is opgeslagen.
Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoes- ten, verstopte neus, piepende adem- haling en benauwdheid.
Giftige zwarte schimmelgroei heeft een sterkere en herkenbare geur, zoals de geur van verval, natte grond of rot . Visueel kan het groenzwart, grijszwart, slijmerig of meer harig zijn dan andere vormen van schimmel of meeldauw.
Gevolgen schimmel in de slaapkamer
Schimmels kunnen leiden tot allerlei allergische klachten. De sporen bevatten allergenen die een negatief effect kunnen hebben op de luchtwegen. Het zijn vooral mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma die gevoelig zijn voor de schimmelsporen.
Kan het inademen van groene schimmel je ziek maken? Ja, giftige soorten groene schimmel kunnen ademhalingsproblemen, tranende ogen, een gezwollen keel, hoesten en een loopneus veroorzaken. Ze kunnen zelfs ernstige ademhalingsproblemen, kanker en infecties veroorzaken.
Groene schimmel wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels die gedijen in vochtige en vochtige omgevingen. De meest voorkomende oorzaken van groene schimmelgroei zijn overmatige vochtigheid en vochtigheid, waterlekken of overstromingen, slechte ventilatie en luchtcirculatie en condensatie .
De schadelijkste zijn de zwarte schimmel en aspergillus omwille van de mycotoxines die ze verspreiden. Zij zorgen niet alleen voor irritatie van de slijmvliezen, huidirritatie, niezen en astmatische klachten maar kunnen ook ergere gezondheidsklachten veroorzaken.
P. chrysogenum wordt nauw in verband gebracht met astma en staat bekend als een allergeen en een pathogeen (dat wil zeggen, iets dat ziekten veroorzaakt). Vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem als gevolg van een bestaande ziekte kan de bacterie allerlei infecties veroorzaken .
De meest gevaarlijke schimmel volgens de WHO is Candida auris. Tot 40% van de monsters van die schimmel blijkt resistent tegen 2 van de 3 beschikbare geneesmiddelenklassen, 4% tegen alle drie, zegt de Belgische schimmelonderzoeker Hans Carolus in De Morgen.
Omdat meeldauw een schimmel is, zou je misschien verwachten dan meeldauw schadelijk is voor mensen. Gelukkig is meeldauw niet direct schadelijk voor je gezondheid en heeft het vooral nadelige effecten voor planten.
Het verwijderen van groene schimmel is belangrijk voor de gezondheid van uw woning en uzelf. Kleine schimmelplekken kunt u zelf aanpakken door een oplossing van water en azijn te gebruiken of een schimmelverwijderaar uit de winkel. Schrob de schimmel grondig met een borstel en spoel het gebied daarna goed na.
Azijn, waterstofperoxide en baking soda zijn effectieve opties. Meng deze stoffen met water en breng ze aan op de aangetaste plekken met een spuitfles of spons. Schrob het oppervlak voorzichtig om de schimmel te verwijderen en spoel het vervolgens af met schoon water.
De geur van schimmel is meestal behoorlijk vies en onaangenaam, en wordt sterker naarmate de schimmel zich verspreidt en sporen vormt. "Muf" en "muf" zijn de meest accurate beschrijvingen van hoe schimmel ruikt.
Wanneer je toch per ongeluk een keer beschimmeld brood eet en het was de fusariumschimmel, is er niets aan de hand. Pas wanneer je vaak brood met een schadelijk schimmel eet, word je ziek. Dan kun je misselijk worden en maagpijn krijgen.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Brood weggooien
Het kan maar duidelijk zijn: brood met schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als er maar één boterham beschimmeld is of als je een klein plekje ziet. De schimmel gaat namelijk verder dan jij met je blote oog kunt zien.