Het is belangrijk om migraine te onderscheiden van hoofdpijn en omgekeerd. Het woord migraine wordt vaak ten onrechte gebruikt als synoniem voor hoofdpijn. Hoofdpijn is niet altijd migraine, verre van. In tegenstelling tot de meeste andere vormen van hoofdpijn, veroorzaakt migraine namelijk een hele hevige pijn.
De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd.Vaak is er ook sprake van misselijkheid en overgeven.Kort voor de aanval zijn soms schitteringen, flitsen of golvende beelden zien. Migraine wordt behandeld met medicijnen.
Bij migraine krijgt u aanvallen van heftige hoofdpijn. De hoofdpijn is vaak bonzend en zit meestal aan 1 kant. Een aanval begint soms met een aura: u ziet bijvoorbeeld vlekken of voelt tintelingen in uw gezicht of in 1 hand. Neem rust als u merkt dat een aanval begint.
Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en/of het hoofd. Spanningshoofdpijn kan een half uur tot een paar dagen duren. Bij migraine ontstaat er een hevige bonzende pijn aan een kant of beide kanten van het hoofd.
Kenmerken van migraine: komt in aanvallen; de aanvallen hebben een duidelijk begin en einde; de hoofdpijn is heftig bonzend of kloppend; de pijn zit meestal aan kant van het hoofd; misselijkheid en/of braken; overgevoeligheid voor licht en geluid (foto- en fonofobie), vaak ook voor geuren (osmofobie); elke inspanning ...
Als je eenmaal een migraineaanval hebt, kun je het beste een donkere kamer opzoeken en proberen uit te rusten of te slapen. Inspanning kan de klachten namelijk verergeren. Ook kan een massage helpen om je nek- en schouderspieren te ontspannen om de hoofdpijn te verminderen.
Advies. Als profylaxe van episodische migraine zijn metoprolol en candesartan (offlabel) middelen van eerste keus. Vervolgens komt amitriptyline als alternatief in aanmerking en in de tweedelijnszorg ook de anti-epileptica, topiramaat of valproïnezuur (alleen bij mannen, offlabel) en eventueel flunarizine.
Mensen die geregeld door migraine worden geveld, hebben een verhoogde kans op een beroerte. En vrouwen lopen ook nog eens een hoger risico op een hartaanval en hersenbloeding. Migraine is niet zomaar een vervelende hoofdpijn. Het is een neurovasculaire aandoening, waarbij patiënten lijden aan hevige aanvallen.
Hoofdpijn kan in het voorhoofd, het achterhoofd of boven op het hoofd gevoeld worden. Sommige vormen worden juist altijd links of rechts in het hoofd gevoeld. Soms is de oorzaak van hoofdpijn gemakkelijk aan te wijzen: een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater.
Stress kan ervoor zorgen dat de spanning in de spieren wordt verhoogd. Spierspanningen in de nek kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van de hoofdpijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld verhardingen in de nekspieren ontstaan, die hoofdpijn veroorzaken.
Heel eenvoudig uitgelegd betekent dit: - Het zoveel mogelijk vermijden van 'slechte' vetten. Dit zijn een overmaat aan verzadigde vetzuren in zuivel, vlees, kaas, vleeswaren en vooral de transvetzuren in koekjes, snacks, margarines en kant en klaar producten.
Allerlei dingen kunnen een migraineaanval uitlokken: Sterke emoties, zoals angst, ergernis, depressie, frustratie, opwinding, vermoeidheid, woede en stress. Migraine komt ook vaak voor als mensen opeens geen stress meer hebben, bijvoorbeeld tijdens vakanties.
Een aanval komt meestal snel opzetten en verdwijnt na enige tijd vanzelf. Doorgaans duurt een aanval vijf tot dertig minuten, maar langer is ook mogelijk. Een aanval kan beangstigend zijn omdat het zicht tijdelijk kan verdwijnen.
Migraine is een aanval van ernstige hoofdpijn. Zo'n aanval kan enkele uren tot enkele dagen duren. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van het hoofd en is vaak kloppend of bonzend. Naast hevige hoofdpijn komen ook misselijkheid en braken vaak voor.
Meer water drinken kan helpen bij hoofdpijn. Dit blijkt uit een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek door Spigt en collega's onder patiënten die regelmatig hoofdpijn hebben en minder dan 2,5 liter vocht per dag binnenkregen. De interventiegroep kreeg het advies om dagelijks 1,5 liter extra water te drinken.
Gember is bijvoorbeeld ontstekingsremmend en kan helpen bij het verminderen van migraineaanvallen. Pepermunt bevat menthol, wat kan helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van spanning in het hoofd. Kamille heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van pijn en spanning.
Aanvallen van hoofdpijn die tussen de 15 minuten en 3 uur duren; Een zeer heftige, eenzijdige hoofdpijn rond het oog of bij de slaap; Aanvallen die om de dag tot 8 keer per dag opkomen; Een rusteloos gevoel of bewegingsdrang bij sommige patiënten.
Het lastige van hoofdpijn achter het oog is dat het verschillende oorzaken kan hebben. De meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn achter het oog zijn een te hoge spanning van de oogspieren, migraine, griep of een voorhoofdholteontsteking, maar er bestaan ook andere oorzaken voor deze vorm van hoofdpijn.
Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u opeens heftige hoofdpijn heeft en 1 of meer van deze dingen klopt voor u: De hoofdpijn is heel heftig, zoals u nooit eerder heeft gehad.U heeft een pijnlijke of stijve nek bij buigen van uw nek.U heeft kleine rode vlekjes op uw huid.
Leidse onderzoekers hebben een tijdje geleden ontdekt dat migraine kan leiden tot blijvende hersenschade, vooral bij frequente aanvallen. De behandeling zou zich dus niet alleen op pijnbestrijding moeten richten, maar ook op het voorkomen van aanvallen en daarmee het optreden van schade aan het brein.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies.
Beweging of (normale) inspanning verergert de hoofdpijn vaak. Een deel van de patiënten voelt een aanval aankomen. Zij zijn moe, snel geïrriteerd, hebben een hongergevoel, een stijf gevoel in de nek of overgevoeligheid voor geuren. Ongeveer 15% van de patiënten met migraine heeft een aura.
Het bepalen van het vitamine D gehalte en het zo nodig aanvullen van een vitamine D tekort kan helpen in het tegengaan of verminderen van migraineaanvallen en migraineklachten. Een bloedtest (via een doorverwijzing van een arts) kan uitsluitsel geven of er sprake is van een vitamine D tekort.