NIET WAAR – Hoewel het misschien lijkt alsof kippen zo'n beetje alles eten, hebben ze wel degelijk smaakpapillen én een persoonlijke voorkeur. Een kip kan niet proeven of iets zoet of scherp is, maar proeft wel het verschil tussen zout, zuur en bitter.
Kippen hebben veel minder smaakpapillen dan de meeste andere dieren, maar hun smaakbeleving is echter uitstekend gedefinieerd. Bij kippen (in tegenstelling tot mensen of de meeste andere dieren) bevindt het merendeel van de smaakpapillen zich achter in de bek en slechts twee tot vier procent op de tong.
Kippen hebben hele goede oren, ze horen van heinde en verre als de schaal van een ei kraakt en komen eropaf gerend om het ei op te eten.
Het leggen van eieren doen vogels natuurlijk om zich voort te planten. „Als je het ei weghaalt, krijgt de kip een nieuwe impuls om 'het legsel' weer aan te vullen”. Dat geldt in principe voor alle vogels. Maar bij de ene soort is de biologische klok veel sterker en nauwkeuriger afgesteld.
De neusgaten van een kip zijn gelegen bovenin en een beetje achterop de snavel van het dier. Frisse lucht wordt ingeademd en gaat via luchtpijp (trachea) naar de longen.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Waarom niest een kip? Een kip niest meestal omdat het verkouden is. Kippen kunnen, net als mensen, een verkoudheid oplopen. In sommige gevallen gaat die verkoudheid over in een luchtweginfectie.
Re: kip lijkt te kraaien
Als je 100 % zeker weet dat het kippen zijn... Kippen kunnen ook gaan kraaien als je er geen haan bij hebt, dan neemt er één de leiding zoals een haan doet. Hobbyfokster van de Serama, Kuifhoen kriel en Zijdehoender groot.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Bovendien kunnen kippen mensen aan hun gezicht herkennen en onderscheiden. En daarbij geven ze klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. In een studie uit 2002 werd aangetoond dat kippen dezelfde voorkeur voor bepaalde menselijke gezichten vertonen als mensen zelf.
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Een kip kan niet proeven of iets zoet of scherp is, maar proeft wel het verschil tussen zout, zuur en bitter.
Jazekers: Kippen beschikken over een uitstekend reukorgaan. Wetenschappers van het Max Planck Instituut hebben het mechanisme van de geurwaarneming van kippen grondig onderzocht. Zij vonden bij kippen ongeveer 570 genen, waarvan 80% coderen voor actieve geurreceptoren.
Als er voorkeur bestond voor één van beiden was het bewijs geleverd dat vogels verschil konden proeven. Uit deze studie is gebleken dat vogels ondanks dat ze minder smaakpapillen hebben ze dezelfde smaak categorieën reageren als wij, de mens. Dus reageren ze ook op zout, zuur, bitter en zoet.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Dit is een kleine evenwichtsoefening voor de haan. Maar wanneer hij zijn evenwicht gevonden heeft pakt hij eerst een pluk veren van de kip zodat zij niet kan weglopen. Daarna duwt hij zijn geslachtsorgaan (penis) tegen de cloaca van de kip waardoor de zaadcellen worden overgebracht naar de kip.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, komt door de nieuwe situatie in de verdrukking en daarom kunnen mannelijke kenmerken de overhand krijgen. Een hen krijgt dan een grotere kam en sporen en zal soms zelfs gaan kraaien.
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Medicijnen toedienen bij een kip
Dan open je voorzichtig het bekje en druppelt het medicijn voorzichtig aan de voorkant op de onderkant van de snavel er bij beetjes in. Ze zal het dan netjes doorslikken.
Zo bevat het loof van aardappel- en tomatenplanten een stofje dat een dodelijke verlamming tot gevolg heeft. Vingerhoedskruid is een andere plantensoort die giftig is voor je kippen. Het kruid veroorzaakt maagdarmproblemen. Hou ook buxus, klimop en taxus uit de buurt van je dieren.
Mijten zijn, kleine, achtpotige parasieten die vrij gehard zijn. Ze kunnen via allerlei objecten, wilde vogels en ongedierte bij kippen terecht komen. Veel mijtsoorten bevinden zich niet permanent op een kip en kunnen soms wel weken overleven zonder gastheer. Mijten voeden zich met het bloed van de kip.