In 2022 verkocht Aldi meer dan 7.200 ton duurzaam gevangen vis en zeevruchten en is daarmee de supermarkt waar duurzame vis het vaakst in het boodschappenmandje ligt", aldus de supermarktketen, die opnieuw de MSC Sustainable Fish Prize in de categorie "Beste Supermarkt" in ontvangst mocht nemen.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
De winnaar
Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht? Shop dan je gerookte zalm bij Albert Heijn.
Volgens de Keuringsdienst van Waarde is er eigenlijk nauwelijks verschil tussen de twee. Het enige verschil is dat de 'verse' vis al ontdooid is en klaar is om te bereiden, terwijl je de diepvriesvis zelf nog moet ontdooien.
Let er altijd op of de vis duurzaam gevangen is (let op het MSC-logo op de verpakking). De verse visproducten van Fish Tales zijn te koop in de meeste Albert Heijn supermarkten.
In mijn ervaring verkopen de meeste supermarkten verse vis , niet alleen bevroren, dus misschien moet je gewoon een andere supermarkt proberen. Maar als je meer keuze wilt, kun je naar een visboer gaan, hoewel die steeds moeilijker te vinden zijn.
Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen.
Bestel geen vis op maandag
Maar bestel hem liever niet op maandag. De meeste restaurants bestellen op donderdag of vrijdag verse vis om voldoende te hebben voor het drukke weekend. Tegen maandag is de vis niet meer zo lekker omdat hij maar drie dagen écht vers blijft.
Geen twijfel mogelijk: de haring van Albert Heijn oogde het mooist en smaakte ook nog eens het best.
Volgens de Consumentenbond is onze zalm het veiligste visje van Nederland. Hij krijgt zelfs een 9.7! Wij zitten al klaar met een heerlijk broodje om het te vieren.
De zalm van Albert Heijn komt uit Noorwegen.
Het is zo lekker . Omdat de zalm natuurlijk gerookt is, heeft het een heerlijke smaak die niet aangekleed hoeft te worden. Het is makkelijk om er een maaltijd van te maken. Leg de zalmfilets op de helft van een bakplaat en voeg wat broccoli of asperges toe aan de andere kant.
Ja. Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen vis, schaal- en schelpdieren, zoals AH Zalmfilet.
Je kunt bij vis in blik het beste kiezen voor de variant met water in plaats van olie. Water en vet mengen niet met elkaar, waardoor bij vis in water de gezonde visvetzuren beter in de vis blijven. Bij vis in olie mengt een deel van de visvetzuren uit de vis met de olie.
De meeste vis en zeevruchten die in de winkel worden gekocht en in restaurants worden geserveerd, zijn een gezonde keuze voor u en uw gezin . Sommige van deze vissen bevatten echter hogere kwikgehaltes dan andere. In tegenstelling tot kwik in een thermometer, kunt u kwik niet zien in een vis.
In de Wet Natuurbescherming is een aantal vissoorten opgenomen waarop je niet mag vissen. Het betreft de volgende soorten: gestippelde alver, beekprik, bittervoorn, elrits, houting, grote modderkruiper, Kleine modderkruiper, beekdonderpad en Atlantische steur.
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan.De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.
Vis uit blik (bijna) net zo gezond als vers
Het Voedingscentrum raadt aan om zeker een keer per week vette vis te eten. In vis zitten namelijk speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vissen zoals makreel, zalm, sardines en haring.
Bourdains advies was gebaseerd op het feit dat de vismarkten in New York City destijds in het weekend gesloten waren en veel leveranciers niet op zaterdag leverden . Dit betekende dat de vis die u op maandag bestelde, waarschijnlijk al sinds vrijdag in de keuken lag.
De drukste dagen op de meeste vismarkten zijn donderdag tot en met zondag , dus dat is wanneer klanten de grootste verscheidenheid kunnen verwachten. Basisproducten (zoals zalm, kabeljauw, garnalen, tonijn, etc.) zijn waarschijnlijk zeven dagen per week verkrijgbaar op de meeste markten.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
Kortom, het is zeer goed mogelijk dat Radar geen antibiotica vond in zowel biologische als niet-biologisch, maar ASC-gecertificeerde zalm. Hoewel antibioticagebruik nog wel voorkomt, verklein je de kans op blootstelling door als consument te kiezen voor biologisch of ASC-gecertificeerde zalm.