Zwemwater vaak veel kouder dan de ideale watertemperatuur De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden.
Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!
Wat is een lekkere zwembad temperatuur? Een zwembad voelt het beste aan als de watertemperatuur een kleine 10 graden onder je lichaamstemperatuur ligt. Als je waterthermometer 28°C aangeeft, vinden de meeste mensen het aangenaam om te zwemmen.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Een deel van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via je hoofd. Een siliconen batmuts (of twee over elkaar) of een neopreen badmuts is dan ook aan te raden. Wanneer je dan zonder wetsuit kunt gaan zwemmen is weer erg persoonlijk. De gemiddelde aanbevolen temperatuur ligt rond de 18 tot 20 graden.
Het is niet aan te raden om te gaan zwemmen in water dat kouder is dan 15 graden. De kans is dan groot dat je spieren verkrampen of dat je onderkoeld raakt.
Gemiddeld genomen wordt er vanaf een watertemperatuur van 20 graden gezwommen zonder wetsuit. Wil je het hele jaar door buiten zwemmen, begin dan in het warme seizoen en bouw het zo rustig verder uit.
Je lichaam wordt sterker, je immuunsysteem wordt versterkt en het werkt zelfs ontstekingsremmend. Een dagelijkse bad in koud water houdt je kortom langer gezond en kan mogelijk zelfs ziektes voorkomen. Daarnaast heeft het ook een mentaal effect, wat zich ook weer vertaalt naar een betere gezondheid.
Normaal gesproken is de watertemperatuur van een subtropisch zwembad rond de 31 graden. Het kinderbad is rond de 33 graden. En dat is een stuk warmer dan bijvoorbeeld een wedstrijdbad, dat meestal rond de 27 graden is.
Het langjarig gemiddelde van de zeewatertemperatuur in de gehele Middellandse Zee ligt in juni en juli gemiddeld rond 22 graden met lokale uitschieters rond 26 graden.In augustus zijn waarden tussen 22 en 25 graden normaal.
Kijkend naar je lichaam is de ideale watertemperatuur 10 graden lager dan de temperatuur van je eigen lichaam. Dan praat je dus over een temperatuur rond de 27 graden. Wanneer we kijken naar de gemiddelde watertemperatuur van een binnenzwembad ligt deze tussen de 29 en 30 graden.
'Mensen zijn soms teleurgesteld in de temperatuur van hun zwemvijver,' legt Stefan Willen uit. 'Je moet er toch even bij stilstaan dat je een vijver nu eenmaal niet kan verwarmen zoals een zwembad. 27°C is het maximum, want de natuur in dit land is nu eenmaal niet subtropisch.
De temperatuur van een Jacuzzi kunt u instellen van 16 tot 40 graden. De meest ideale jacuzzi temperatuur in de winter is 37-38 graden op zomerse dagen kunt u de jacuzzi instellen op 34 graden.
Je huid te lang blootstellen aan ijskoud water kan je huid zelfs beschadigen, ga daarom maximaal 10 tot 15 minuten in een ijsbad zitten.
Je kunt opwarmen door eerst naar de locatie van het meer te lopen of te fietsen.Neem een thermoskan met lekkere hete koffie of thee mee voor na het zwemmen. Vergeet niet dat opwarmen na die tijd ook heel belangrijk is. Extra dikke sokken meenemen is daarom geen overbodige luxe.
Het verkleint de kans op hart- en vaatziektes en verbetert je stofwisseling en immuunsysteem. Het verbetert je warmteregeling en kan dus juist notoire koukleumen helpen. Je kan steeds beter met de kou omgaan. En ook je weerbaarheid, zowel fysiek als mentaal, varen er wel bij.
Ademhalingstechnieken: Terwijl het koude water op je lichaam valt, focus je op je ademhaling. Probeer rustig en diep in te ademen en langzaam uit te ademen om jezelf te helpen ontspannen en de kou beter te verdragen. Stapsgewijze opbouw: Na verloop van tijd kun je de duur van de koude blootstelling verder verlengen.
Buitenzwemmen is goed voor je bloedsomloop. Door de kou gaat je lichaam er automatisch voor zorgen dat je bloed sneller stroomt zodat het niet te veel afkoelt. Zo gaat er meer bloed naar je vitale organen, zoals je hart en dat is goed voor je doorbloeding.
Wetsuitgebruik. Bij een watertemperatuur onder 16ºC is wetsuit verplicht op alle afstanden. Bij een watertemperatuur tussen 16ºC en 18 ºC mag je zonder wetsuit op korte afstand, op lange afstand moet je met wetsuit. Bij 18 ºC of meer mag je op alle afstanden zonder wetsuit.
'Hier zit dus geen zand in', vertelt Willem, terwijl hij het glas aan Kim laat zien. 'Het water neemt, doordat het helder is, makkelijker de kleur van de lucht aan. Vandaar dat de Middellandse Zee blauw is. '
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
De gemiddelde temperatuur aan onze kust varieert tussen 5°C in de winter en 20°C 's zomers. De ideale zwemtemperatuur ligt nog een stukje hoger. In het water koelt men immers sneller af dan op het land.