In het kraakbeen moet de oorbel op zijn minst 12 weken voortdurend in het oor blijven zitten. Na 6 weken (in het geval van de oorlel) of 12 weken (in het kraakbeen), kunt u de oorbellen verwijderen en direct vervangen door een andere oorbel.
Pas gezette oorgaatjes en nog niet genezen oorgaatjes zullen dichtgroeien, wanneer men de oorbellen eruit haalt. Daarom moet men de eerste oorbellen minstens 6 weken in de oorlel of 12 weken in het kraakbeen ononderbroken laten zitten. Eenmaal volledig genezen oorgaatjes groeien daarentegen niet meer toe.
Hoe lang moet ik de oorbellen inhouden? De oorbellen moeten zeker 6 weken non-stop in de oren blijven zitten, om dichtgroeien van het gaatje te voorkomen.
Hoe lang moet ik mijn oren ontsmetten na het gaatjes schieten? De zoutoplossing gebruik je zolang je de schietoorbelletjes draagt. Dit zal gemiddeld tussen de 6 a 8 weken zijn. We krijgen regelmatig de vraag of dit met sterilon kan, wij zouden in dit geval altijd een zoutoplossing aanraden.
Draagt u oorbellen? Dan kunt u deze het best eens in de zoveel tijd even uit uw oren halen en de gaatjes laten luchten. Daarna kunt u uw oorlellen schoonmaken met een zachte washand en water en zeep. Gebruik daarna eventueel ook nog een (milde) scrub om dode huidcellen en andere viezigheid weg te boenen.
Vermijd contact met haarspray, shampoo etc. bij het pas gemaakte gaatje. Je moet na douchen of baden, het oor grondig met water spoelen en vervolgens behandelen met een Studex huidverzorgingsproduct. Lichte zwelling en rood worden van het oor dat direct optreedt nadat de oorbel gezet is, is volledig normaal.
Met oorbellen in slapen beschadigd je oorlellen
Er komt rek op je oor te staan, of als je een oorknopje draagt kan deze in je oorbel gaatje worden gedrukt. Nog erger is dat je gaatje kan uitscheuren. Je zal maar blijven hangen aan je oorring of je oorbel, of je oorbel blijft haken in je lakens.
Ook geven de juwelieren een heel oud advies mee wat nog steeds gebruikt word. Namelijk om je geschoten oorbellen te blijven draaien, anders zou de oorbel vast kunnen groeien. Door het sieraad te draaien maak je het wondje open en krijgt het geen kans om goed te genezen. Uiteindelijk vormt er zich littekenweefsel.
Er kan alleen een 3e of 4e gaatje worden geschoten als er voldoende ruimte is op de oorlel. Wij schieten alleen gaatjes in het zachte gedeelte van de oorlel en niet in het kraakbeen.
Hoe lang mag je niet zwemmen na het schieten van gaatjes? Ga gedurende twee weken niet zwemmen, in bad of in de sauna.
Schoon houden
Één uitzondering wanneer het wél belangrijk is om met oorbellen in te slapen, is als je een nieuw oorbelgaatje hebt laten schieten. Net geschoten gaatjes in je oorlellen moeten minimaal zes weken genezen, omdat het dan nog een open wondje is.
Kan ik met net geschoten oorbellen zwemmen? Ja, je mag gewoon gaan zwemmen wanneer je oorgaatjes hebt laten schieten, maar reinig je oorgaatjes na het zwemmen wel een extra keer met de zoutoplossing.
Het maakt verder niet uit hoeveel gaatjes u eventueel al heeft, een tweede of derde erbij is namelijk geen probleem. Ook kunnen we dichtgegroeide gaatjes weer opnieuw doorprikken. De oorbel die we in uw oor schieten moet minimaal 6 weken in uw oor blijven.
Wij hanteren een minimum leeftijd van 3 maanden*. Tot een leeftijd van 16 jaar is er wettelijk gezien altijd toestemming van de ouders nodig. *Omdat niet al onze medewerkers gaatjes prikken bij hele jonge kinderen adviseren wij om altijd even eerst contact op te nemen met de winkel.
Daarom ditmaal een luchtige blog boordevol cijfers… Wist je dat 83% van de Amerikaanse bevolking een oorbel heeft? En als we oorbellen niet meetellen blijft er 14% over van alle Amerikanen die een piercing heeft. Van die gepiercde 14% is overigens 72% vrouw.
Het beste materiaal voor je nieuwe oorbellen is chirurgisch staal of titanium, maar na de genezingsperiode kun je ook gerust materialen als sterling zilver dragen.
Fabel: Piercen is veel pijnlijker dan een gaatje laten schieten. Bij veel juweliers en accessoirewinkels zie je ze, de speciale plekjes om een gaatje in je oren te laten schieten. En dat kan vaak al op zeer jonge leeftijd. Toch raden Koko en haar team je aan om ook oorbellen te laten piercen.
Vermijd contact met haarspray, shampoo, zeep etc. bij het pas gemaakte gaatje. Je moet na douchen of baden, het oor grondig met water spoelen en vervolgens behandelen met een Studex huidverzorgingsproduct. Lichte zwelling en rood worden van het oor dat direct optreedt nadat de oorbel gezet is, is volledig normaal.
Om een oorbel te kunnen dragen moet dus een gaatje door het oor gemaakt worden. U kunt oorbellen laten piercen met een naald of laten schieten met een zogenaamd 'pistooltje'. Wij raden aan om oorbellen te schieten. Dit is snel, precies en professioneel.
Of je beter kan schieten of piercen hangt af van de plek waar je je oorbel neemt. Als je een oorbel in je oorlel wil, dan is schieten de snelste manier, die het minste zeer doet. Piercen wordt vaak gedaan als de plek waar de oorbel komt bestaat uit kraakbeen, zoals de bovenste rand van je oor bijvoorbeeld.
Bij een ontsteking is de huid rood, gezwollen en pijnlijk. In sommige gevallen jeukt het en kunnen er korstjes, blaren en een vochtophoping ontstaan. Het kan zijn dat je je oorlel hebt aangeraakt met je handen en dat hierdoor bacteriën in het gaatje zijn gekomen.
Oorbellen kunnen gemaakt zijn van goud, koper, echt zilver of plastic. Oorbellen heb je dus in heel veel verschillende materialen. Zweerknopjes zijn gemaakt van chirurgisch staal (niet nikkelvrij)of titanium (nikkelvrij). En zeer geschikt als je niet tegen andere materialen kan.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.
Staal is iets donkerder van kleur dan zilver, verkleurt niet en heeft een robuustere uitstraling. Staal is goedkoper dan zilver en de sieraden zijn steviger en breken en buigen minder snel.