Over het algemeen schenk je witte thee bij een lichte salade of visgerechten, gerechten met ei en bij rijstgerechten, zolang het niet te uitgesproken van smaak is. Daarnaast is witte thee perfect tussen de gangen door omdat het de smaakpapillen neutraliseert.
Bij volle gerechten met stevige smaken kun je het beste zware thee serveren. Lichte, frisse dishes gaan goed met witte thee. Groene thee: Sencha, of andere Japanse thee, gaat goed samen met frisse gerechten. Denk dan aan zeevruchten, vis of rijst.
Indonesische huishoudens serveren vaak teh manis (zoete thee) of Kopi tubruk (koffie gemengd met suiker en heet water en direct in en kop gegoten zonder afscheiding van de koffie). Voor de geurige, pikante smaak van een Indonesische rijsttafel is een aromatische witte wijn de ideale partner.
Over het algemeen gaan zwarte, donkere theeën goed samen met kazen waar je donker bier of rode wijn bij zou serveren. Lichte groene thee serveer je juist bij lichte kazen die ook goed samengaan met frisse witte wijn.
Welke thee combineert goed bij vette vis, 'magere' witvis, schelpdieren en gerookte vis? Bij vette vis adviseer ik thee die de smaak zuivert. Dat kan witte jasmijnthee zijn als de vis heel naturel wordt geserveerd. Bijvoorbeeld jasmijn yin zhen, van de mooiste, niet uitgekomen bladknoppen.
Avond thee
Vaak is dit niet eens zo'n slecht idee. Het drinken van zwarte thee in de avond kan helpen bij het regenereren van je cellen nadat je een dag actief bezig bent geweest. Als je zwarte of oolong thee drinkt, kan dit ook helpen bij het afbreken van vetten die zich ophopen in het spijsverteringskanaal.
Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden.
Als algemene vuistregel geldt dat, wanneer je bij een gerecht normaliter witte wijn serveert je groene of een lichte oolongthee kan schenken. En vraagt een gerecht om rode wijn dat zul je met een donkere oolong, een zwarte thee of een postgefermenteerde thee de plank niet snel misslaan.
Maar let op: die wijn kun je beter even laten staan. Volgens een Zwitserse legende kun je koude dranken beter niet combineren met kaasfondue. En al helemaal geen alcohol. Het vet van de kaas zorgt er namelijk voor dat alcohol moeilijk afbreekbaar wordt, wat gevaarlijk kan zijn.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd.
Welke wijn bij een Indonesische rijsttafel? Voor de geurige, pikante smaak van een Indonesische rijsttafel is een aromatische witte wijn de ideale partner. De wijn mag wel, maar hoeft zeker niet zoetig te zijn; milde zuren en souplesse zijn wel van belang om een botsing met de hete pepers te voorkomen.
Is Earl Grey gezond? Ja, Earl Grey thee is een zwarte thee en bevat antioxidanten. Het drinken van deze thee zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Het is het type flavonoïden waar de twee verschillen. Groene thee bezit namelijk een hogere hoeveelheid aan EGCG, een antioxidant die in relatie wordt gebracht met positieve effecten voor het beschermen van je hersenen en lever en het strijden tegen kanker en bacteriële cellen.
Als je voor een pittige kaasfondue gaat dan kan een zwarte of een geroosterde Oolongthee een mooie combinatie zijn. Bijvoorbeeld de Da Hong Pao of, als je ervan houdt; een Lapsang Souchong thee.
Van kaasfondue wordt je niet dronken. Bijna alle alcohol verdampt tijdens het koken. Alcohol kookt al bij 70 graden, tegen de tijd dat de wijn 'echt' kookt is de alcohol er dus al uit. Je kunt er dus rustig nog een lekkere witte wijn bij drinken!
Welke kaas bij kaasfondue? De klassieke Zwitserse kaasfondue bevat vaak gruyère en emmentaler, maar ook Goudse- of boerenkaas smelt goed en smaakt lekker. Het fijne aan kaasfondue is dat bijna elke kaas geschikt is om te smelten.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Groene rooibos is namelijk gezonder dan rode rooibos. Door de minimale bewerking van groene rooibos houdt deze theesoort veel natuurlijke voedingswaarden. Groene rooibos heeft bijvoorbeeld ruim twee keer zoveel polyfenolen dan andere theeën en bevat meer antioxidanten dan rode rooibos.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten. Wissel daarnaast thee af met andere dranken zoals water, gefilterde koffie en zuivel. Zo heb je minder kans dat je per ongeluk grotere hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
Hoe gezond is zwarte thee met melk? Cardiologen van het Berlijnse ziekenhuis Charité hebben in een onderzoek ontdekt dat het toevoegen van melk aan zwarte thee de gezonde eigenschappen ervan teniet doet.