Jezus zei hem: `U zult de Heer uw God liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangen heel de Wet en de Profeten.
In het boek Exodus wordt verteld hoe God op de berg Sinaï deze richtlijnen aan Mozes gaf (Ex. 20,1-17) en in het boek Deuteronomium, eigenlijk één lange redevoering van Mozes aan de rand van het beloofde land, wordt het gebeuren bij de Sinai nog eens verteld (Deut. 5,6-21).
Het derde gebod luidt: “U zult de Naam van de HEERE, uw God, niet ijdel gebruiken, want de HEERE zal niet voor onschuldig houden wie Zijn Naam ijdel gebruikt.” (Exodus 20:7). Dit betekent dat we Gods naam niet op een verkeerde of ongepaste manier mogen gebruiken.
Een gebod is een bevel van een hoge autoriteit of een leefregel. Als een gebod een bepaalde handeling verbiedt, is het een verbod. In de politiek is een gebod een wet.
(...) De tien geboden worden ook wel eens tien leefregels genoemd of tien wenken.
Jezus zei hem: `U zult de Heer uw God liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangen heel de Wet en de Profeten.
Overspel is vals spelen, weglopen bij de ander
Weglopen terwijl iemand op je vertrouwt. God vertelt ons in het 7e gebod: je mag niet weglopen uit een huwelijk.
Volgens het boek Exodus werd de openbaring van de "tien woorden" aan het volk geschonken tussen het aanbod 9 van het verbond en het sluiten ervan 10 - nadat het volk zich ertoe verbonden had alles te "doen" wat de Heer bevolen had en er ook aan te "gehoorzamen" (Ex. 24, 7).
Het tiende en laatste Gebod luidt: Gij zult niet begeren uws naasten huis; gij zult niet begeren uws naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn dienstmaagd, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets dat van uw naaste is.
Daarom is in de officiële liturgische Bijbelteksten de naam Jahweh steeds vervangen door de Heer. Het nooit uitspreken van de naam van God in het jodendom is een eeuwenoude traditie die getuigt van een zeer grote eerbied voor God. Meestal verving men de naam Jahweh door 'Heer'.
“De Tien Geboden vormen de kern van het verbond tussen God en het volk van Israël, waarin het fundament werd gelegd voor het leven in het Beloofde Land”. De decaloog zelf, overgeleverd als Tien Woorden, vinden we terug in de boeken Exodus (20,1-17) en Deuteronomium (5,6-21).
De Naam HEERE is de eigenlijke Naam voor God, de Schepper van hemel en aarde, de God van het verbond met Abraham, Izak en Jakob. Deze God is volgens het Nieuwe Testament niet alleen de Vader, maar ook de Zoon en de Heilige Geest.
De (negatieve) verboden zijn niet minder gedetailleerd: afgoderij (45), verboden verbonden met de historie (13), godslastering (7), tempel (22), offers (69), priesters (14), spijswetten (30), nazireeërs (8), landbouw (20), handel en slaven (43), rechtspraak (57), incest en andere verboden relaties (32), het koningschap ...
De tien geboden in Exodus
In Exodus 20 ontvangt Mozes duidelijke instructies van God over de leefregels waar hij en zijn volk zich aan moeten houden. Hoewel het relaas met dezelfde instructies begint als de 'tien woorden' in Deuteronomium, worden ze niet de tien geboden genoemd.
Bij de Christenen en de Joden heten die leefregels de Tien Geboden. Mozes, de leider van de Joden, kreeg ze van God toen de Joden moesten vluchten uit Egypte. Jezus vatte die Tien Geboden samen in twee belangrijke geboden.
In soera 17 van de Koran staan twaalf geboden, en die worden vaak als de gulden regel gezien. Het eerste luidt stel naast God geen andere God... en dat lijkt sterk op het eerste gebod van de Tien Geboden. Zo zijn er verboden om te stelen en te doden.
Het persoonlijke voornaamwoord van God
Jezus zei: 'God is geest' (Joh.4: 24). Maar God is veel persoonlijker dan een het. We zijn historisch gezien gewend te spreken over 'hem', omdat toen God als mens kwam 'hij' kwam als een man, Jezus (zijn 'zoon').
Auteursrecht bestond nog niet. In de meeste Bijbelboeken wordt wel een auteur genoemd. Aan Mozes worden de eerste vijf boeken van de bijbel toegeschreven.Koning Salomo wordt opgevoerd als auteur van het boek Prediker.
De Bergrede (Matteüs 5-7) is een van de bekendste en meest geliefde teksten uit de Bijbel. Jezus vertelt hier over Gods nieuwe wereld.En hij laat zien wat het betekent om nu al te leven op een manier die past bij Gods nieuwe werkelijkheid. Het kernwoord dat Jezus hier gebruikt is het Griekse woord basileia.
De Bergrede is de toespraak die Jezus volgens het Mattëus-evangelie in Galilea tot een menigte hield bij aanvang van zijn openbare leven. Daarin spreekt Hij over de komst van het Rijk Gods als de vervulling van het Verbond van God met Israël.
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1). Moslims houden een jaarlijkse vastenperiode: de ramadan.
Mensen die 'van huis uit' rooms-katholiek zijn en de katholieke cultuur omhelzen terwijl ze de katholieke geloofsdogma's niet meer beamen, worden steeds vaker 'cultuurkatholieken' genoemd.
Bij het katholieke geloof staat de kerk centraal.Volgens de katholieken kun je in de kerk god vinden. Bij de protestanten staat de bijbel centraal. Volgens hen staat elk mens rechtstreeks met god in contact.
De Bijbel bestaat uit twee delen: het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Deze zijn samengesteld uit theologisch bedoelde verhalen, hymnen, allegorische erotica, parabelen en didactische brieven. Ze werden geschreven of definitief gemaakt in bijna 1.000 jaar tussen de 8e eeuw v.Chr.