Praat daarom met de persoon met ADHD over wat lastig gaat en hoe je het beste kunt helpen. Doe dit op een rustig moment. Je kunt hiervoor samen de vragen en tips voor lastige momenten doorpraten. En bespreken hoe jij daarbij kunt helpen.
Zorg dat je op tijd pauzes houdt.Probeer even te bewegen, ga naar buiten, of doe juist iets rustigs. Spreek ook met anderen af wanneer jij pauze nodig hebt. Als je vertelt wat jou helpt, kunnen anderen daar beter rekening mee houden.
Verplaats je in de persoon met ADHD, maar geef ook jouw behoeften aan. Probeer samen concrete oplossingen te vinden die voor jullie beiden werken. Sta stil bij iemands leuke eigenschappen. De kracht van iemand met ADHD is vaak het spontane en het onverwachte.
De partner met ADHD had aan het begin van de relatie heel veel aandacht voor de ander. Deze 'hyperaandacht' is plotseling gestopt. Hierdoor voelt de ander zich onzeker, verwaarloosd of eenzaam. De partner zonder ADHD voelt zich erg verantwoordelijk en neemt veel praktische taken in het huishouden op zich.
niet stil kunnen zitten, steeds met handen of voeten bewegen; een gevoel van continue innerlijke rusteloosheid; niet kunnen stoppen met praten, niet te stuiten zijn of doordraven; moeite hebben met ontspannen.
Uit onderzoek van Woo et. Al (2015) blijkt dat met name suiker, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen de kans op ADHD vergroten. Ook is het deze onderzoekers opgevallen dat kinderen met ADHD vaak tekorten hebben aan zink, magnesium, ijzer, koper en omega-3 vetten.
De hersenen functioneren iets anders bij ADHD. Er lijkt een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), want de medicijnen die voor ADHD effectief zijn die verhogen deze stoffen in de hersenen.
Individuen met ADHD hebben moeite om hun eigen emoties te herkennen. Daarbij ook om te herkennen waar deze emoties vandaan komen. Dit kan best frustrerend zijn. Wanneer je ADHD hebt, merk je dat je sterke emotionele reacties kan hebben op dingen waar andere mensen dit misschien niet zouden hebben.
Onderzoekers gaan ervan uit dat erfelijkheid de grootste rol speelt bij ADHD. Er is nog geen specifiek gen voor ADHD ontdekt. Het lijkt erop dat meerdere genen er samen voor zorgen dat je aanleg hebt voor ADHD. Dit houdt in dat ADHD kan ontstaan wanneer verschillende genen en omgevingsfactoren op elkaar reageren.
Zorg voor een rustig plekje waar iemand even heen kan als het hoofd te vol voelt. Of ga lekker samen naar buiten en raak energie kwijt met spelen of sporten. Maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld als je samen gaat werken.
Hieruit is gebleken dat een gezond voedingspatroon, dat veel fruit, groente en volkorenproducten bevat, ADHD-symptomen vermindert en een ongezond voedingspatroon symptomen verergert. Ook is er aanzienlijk bewijs gevonden tussen de kans op ADHD en de inname van suiker, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen.
De hersenen worden door het gebrek aan controle belast met een overload aan informatie en je kunt slecht onderscheid maken tussen belangrijke en onbelangrijke prikkels. Geluiden, kleuren, beelden, alles komt binnen en je reageert overal op. Dit maakt het moeilijk om je te concentreren.
ADHD-ers hebben heel veel energie en ervaren dat ze daar dagelijks iets mee moeten. Het lichaam van iemand 'die continu aanstaat'- zoals ADHD-ers zichzelf herkennen- komt niet makkelijk tot rust en zo herstelt hun zenuwsysteem niet of moeilijker.
Veel mensen met ADHD hebben last van vermoeidheid.Alles kost veel moeite en energie. Dit kan vervolgens erger worden door slaapproblemen. Bij ADHD komt dit heel vaak voor.
ADHD heeft, indien onbehandeld veel gevolgen op alle levensterreinen: van onderpresteren op school naar een lager opleidingsniveau dan past bij het intelligentieniveau, naar een lager werkniveau en lager inkomen.
Wie doet het onderzoek? Onderzoek wordt gedaan door een hulpverlener die de diagnose mag stellen. Het wijkteam, Centrum voor Jeugd en Gezin, of je huisarts kunnen hiervoor doorverwijzen.
Gevolgen ADHD voor kinderen
Hyperactief gedrag en impulsiviteit kunnen zorgen voor gedragsproblemen. Andere kinderen, jongeren, leerkrachten en ouders kunnen zich storen aan het gedrag en soms met de handen in het haar zitten over de vraag hoe om te gaan met het drukke impulsieve gedrag.
Kenmerken van ADHD
Druk gedrag, ook wel hyperactief gedrag genoemd: Veel rondrennen, klimmen, friemelen aan kleding. Moeite met rustig spelen, stilzitten of ontspannen. Ondoordacht gedrag, ook wel impulsief gedrag genoemd: Snel reageren zonder nadenken, veel praten en dingen eruit flappen.
Niet iedereen met ADHD is altijd druk, ongeconcentreerd of impulsief. Sommigen zijn juist erg dromerig en vallen minder op. Deze diagnose krijg je niet zomaar. Er zijn namelijk verschillende kenmerken waaraan je moet voldoen.
FantasierijkDit voordeel hangt een beetje samen met de creativiteit. Mensen met ADHD denken nét even anders, en hebben daardoor een rijke fantasie. Deze eigenschap kun je op allerlei manieren toepassen in je leven. Empathisch vermogenMensen met ADHD hebben een groot empathisch vermogen.