In dit zogenoemde evangelie van Judas wordt betoogd dat Judas niet de verrader van Jezus was, de apostel die ervoor zorgde dat hij aan het kruis stierf, maar dat hij handelde in opdracht van Jezus en hem op diens verzoek aangaf bij de Romeinen. Het omstreden manuscript dateert waarschijnlijk uit rond 300 na Christus.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
Na afloop van de maaltijd begaven Jezus en zijn Apostelen zich naar de Hof van Getsemane waar Judas aan de hogepriesters verraadde wie van de aanwezigen Jezus was, door hem een kus te geven. Als loon voor zijn verraad kreeg hij 30 zilveren munten die in de volksmond meestal 'zilverlingen' worden genoemd.
Jezus is de Zoon van God, maar Hij werd op aarde uit een vrouw geboren. Deze gelovige vrouw was Maria. Toen Maria Jezus baarde, verschenen er veel tekens en engelen zodat mensen vol geloof Hem konden vinden en Hem hun eer konden betonen. U hebt dit tafereel misschien in de kersttijd wel eens in kerststallen gezien.
Al twee keer eerder baarde hij opzien met aankondigingen van de wederkomst van Christus: in 2005 was het over 50 tot 75 jaar. Tien jaar terug werd het 'uiterlijk 2035'.
Traditionele veertien Staties
Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.
De twaalf apostelen waren: Petrus, Andreas, Jakobus de Meerdere, Johannes, Filippus, Bartholomeüs, Mattheüs, Thomas, Jakobus de Mindere, diens broer Thaddeüs, Simon, en Judas Iskariot. De laatste verraadde Jezus en pleegde zelfmoord.
Volgens de evangelist Lucas was hij 'gevangengezet wegens een oproer dat in de stad had plaatsgevonden en wegens moord' (23:19). Dit is veel professioneler geformuleerd en lijkt eenduidige informatie te verstrekken.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
De laatste dag voor Pasen, Stille Zaterdag, herinnert aan de tijd dat Jezus' lichaam in het graf lag. Op deze dag worden de kerkklokken niet geluid.
Op deze dag eten sommige Katholieken geen vlees. Dat heeft te maken met de vastentijd. Tijdens deze periode mogen Katholieken slechts één volle maaltijd per dag nuttigen en op Aswoensdag en Goede Vrijdag geen vlees eten. Er wordt tijdens de veertigdagentijd boete gedaan voor alle begane zonden in het afgelopen jaar.
Judas verraadde Jezus voor de prijs van 30 zilveren munten. Hij kust Jezus op de wang zodat de soldaten wisten wie Jezus was. Deze Judas-kus is vaak afgebeeld in de schilderkunst.
Wat heeft Jezus Christus voor ieder van ons gedaan? Hij heeft alles gedaan wat wij nodig hebben om onze aardse reis te volbrengen en de eindbestemming in het plan van onze hemelse Vader te bereiken.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Volgens de de Bijbelboeken Matteüs en Lucas is Jezus geboren in Bethlehem. Maar: in de twee andere evangeliën, Marcus en Johannes, staat dat Jezus in Nazareth ter wereld kwam. 'Niet waar,' kun je nu denken, 'Johannes en Marcus noemen helemaal geen geboorteplaats. '
'Overlevering', is overigens een veelgebruikte term in dit deel van de wereld, waar drommen toeristen en bedevaartgangers alle plekken bezoeken die naar verluidt belangrijke momenten in het leven van Jezus Christus markeren –van Bethlehem, waar hij werd geboren, tot zijn graf in Jeruzalem.
Op een veiling van de Munten- en PostzegelOrganisatie (MPO) is een recordbedrag betaald voor een zilveren gulden uit 1867. De munt werd verkocht voor ruim honderdduizend euro. Volgens de MPO bracht een Nederlandse munt nooit eerder zoveel geld op.
Opvallend is dat de zilverwaarde van de zilveren guldens inmiddels veel hoger is. De Nederlandse Guldens zijn allen geslagen in 72% zilver. Deze munten worden tegenwoordig voor de zilverwaarde verhandeld doordat deze waarde hoger ligt dan de nominale waarde.
Ook achter deze dagen schuilt een symbolische betekenis. De wederopstanding van Christus bewijst dat God vergevingsgezind is. Nadat Jezus gestraft was, wordt hij toch weer tot leven gewekt. En het is volgens christenen het ultieme teken dat God met dit wonder de dood overwon.
Jezus' martelgang van het paleis van Pilatus naar Golgotha wordt 'de kruisweg' genoemd. In de christelijke traditie stelt men die voor aan de hand van 14 staties, 14 haltes om even bij stil te staan, die meestal rondom de zijbeuken van de kerk hangen.
In het evangelie van Marcus, Matteüs en Lucas wordt Simon van Cyrene genoemd. Tijdens de kruisweg van Jezus wordt hij gedwongen het kruis te dragen.