Lichtere slasoorten met een dichte krop zoals ijsbergsla zijn vaak minder voedzaam dan donkere slasoorten waarbij de bladeren uit elkaar vallen. Romaine sla, boerenkool en bladsla kunnen bijvoorbeeld door hun wijdere stand en donkere bladeren meer licht opnemen en hierdoor meer voedingsstoffen maken tijdens de groei.
Waarom is ijsbergsla goed voor je gezondheid:
IJsbergsla is rijk aan vitamine K en een goede bron van vezels. Vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en is betrokken bij de opname van calcium in je botten. Calcium helpt je botten sterk te houden.
Zoals je ziet bevatten de 'gewone' ijsbergsla en kropsla een stuk minder vitamines en mineralen dan veel andere slasoorten. Als je een salade maakt van verschillende bladgroenten, is het dus verstandig om er ook wat blaadjes boerenkool en spinazie doorheen te gooien, boordevol vitamines.
Sla – van ijsbergsla tot verschillende soorten bladsla – doen niet erg veel voor je qua voedingswaarde maar zijn wel een grote last voor het milieu en een belangrijke bron van voedselverspilling.
Van alle slasoorten bevat rode sla de meeste antioxidanten en voedingsstoffen. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Een teveel ervan is niet goed, omdat het lichaam dit kan omzetten in nitriet. Van spinazie en sla weten we allemaal wel dat er nitraat inzit, en daarom denken veel mensen dat je het niet te vaak mag eten. Dat advies is echter ingehaald door de wetenschap. Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad.
Het is een groengele groente. De smaak is fris en bitter, heerlijk om rauw te eten in salades maar ook ideaal om stamppot van de te maken. IJsbergsla is lichtgroen van kleur en erg knapperig.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Een bordje ijsbergsla bevat ongeveer 2% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) ijzer, 6% vitamine C, 4% vitamine A en 2% calcium. Er zit ook nog een gram proteïne in.
Welke soorten groente zijn er? Deze soorten groente zijn er: Bladgroenten, bijvoorbeeld: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen, postelein. Vruchtgroenten, bijvoorbeeld: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
IJsbergsla is een slasoort die begin 20e eeuw werd geïntroduceerd in Californië onder de naam Iceberg. Deze naam dank de sla aan de manier van vervoeren per trein van de Westkust van Amerika naar de Oostkust. Voor de houdbaarheid werd er een berg ijs over de sla gelegd.
Ijsbergsla, 95.6% water
Doe dus lekker veel slablaadjes tussen je volgende sandwich of gebruik deze als bedje voor een heerlijke salade. Je kunt de slablaadjes zelfs gebruiken als vervanging voor taco's en burgers!
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Kan je ijsbergsla invriezen? Beter van niet. Ijsbergsla bestaat voornamelijk uit water en zal na ontdooiing zijn smaak en textuur grotendeels verliezen. Het beste is om ijsbergsla voor maximaal 5 dagen gekoeld (12-15°C) in de groentela van je koelkast bewaren.
Reken ongeveer 100-150 gram per persoon.
Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.
Een salade eten als lunch kan voor veel mensen helpen om af te vallen. Let wel op dat de salade zelf niet een soort magische pil is, waardoor je afvalt. De reden dat een salade je kan helpen om af te vallen is doordat een salade vaak minder calorieën bevat dan dat je zou binnenkrijgen met je oorspronkelijke lunch.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.