Het valt de Consumentenbond op dat vooral A-merken hummus maken met een ongezondere samenstelling. Zo krijgt de bekende Maza hummus geen enkele A, zelfs de zoutarme variant niet. Chef-kok en kookboekenauteur Mounir Toub eet nooit hummus uit de supermarkt. ,,Die vind ik niet lekker”, meldt de kok desgevraagd.
Houd er rekening mee dat veel kant en klare hummus uit de supermarkt minder gezond is dan je denkt. In veel supermarkthummus wordt de kikkererwt vervangt door raapolie. Hierdoor zit er veel meer vet in de hummus, minder eiwitten en bevat de spread meer calorieën. Dat is precies wat je niet wilt.
Het probleem met in de winkel gekochte hummus is dat het vaak bitter smaakt ( vanwege de slechte kwaliteit van de bonen en olie ) en eerlijk gezegd, na een paar happen, is het niet meer dan memorabel - bijna saai. Ik besloot een recept voor hummus te bedenken dat verder gaat dan de typische smaak van in de winkel gekochte hummus. Ten eerste hadden we de juiste kikkererwten nodig.
A: Veel verpakte hummusmerken zijn behoorlijk gezond – de basisingrediënten zijn kikkererwten, tahin (sesampasta), olijfolie, knoflook en citroensap. Maar als je het thuis maakt, kun je de hoeveelheid natrium, calorieën en voedingsstoffen controleren . Dat betekent dat je ook met de smaak kunt spelen.
Hummus uit de winkel is weliswaar handig, maar valt vaak tegen qua smaak. Dit kan komen door het gebruik van conserveringsmiddelen en kunstmatige smaakstoffen om de houdbaarheid te verlengen , waardoor de authentieke hummussmaak waar we allemaal naar verlangen, in gevaar komt.
Voeg zout, citroensap, komijn, paprika en cayennepeper toe naar smaak . Misschien is die hummus uit de supermarkt niet helemaal naar wens gekruid. Misschien heeft hij gewoon wat meer smaakversterkers nodig die je normaal gesproken gebruikt om hummus op smaak te brengen (zout, citroen, kruiden) - begin langzaam en proef terwijl je bezig bent.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Hummus is een goede bron van eiwitten
Je lichaam heeft deze belangrijke bouwstoffen namelijk nodig om je botten en spieren te onderhouden. Kom je met moeite aan je dagelijkse portie eiwitten? Dan heb je een hele goede reden om meer hummus te eten. Deze populaire kikkererwtenspread is namelijk een bron van eiwitten.
Een pot van 200 gram van het standaard huismerk hummus van Tesco bevat bijvoorbeeld: kikkererwten (43 procent), koolzaadolie, water, tahin sesampasta, geconcentreerd citroensap, knoflook en zout . (Tahin is gewoon een andere naam voor sesampasta.)
De puree is zijdezacht en toch een beetje wrang. Je proeft de diepe en aardse smaak van de kikkererwten. Door de tahin proef je de sesam erg goed, al kun je dit misschien qua smaak iets vergelijken met pindakaas. Zelf vinden we het ontzettend lekker bij gegrilde groenten of vers brood.
Als je hummus de juiste consistentie of dikte heeft, maar droog en deegachtig smaakt, dan mist er misschien een beetje olie . Dit recept vertrouwt op de tahini om het romig te maken, want ik vind dat olijfolie niet genoeg verschil maakt om de extra calorieën te rechtvaardigen.
Verbeter vervolgens de smaak van het lege blad met een paar kneepjes citroensap, een snufje knoflookzout, een draai van versgemalen peper, een flinke snuf paprikapoeder en een flinke scheut van je lekkerste olijfolie . Bonuspunten als je een kruidige olijfolie bij de hand hebt met een beetje kleur.
Hummus. Je kunt hummus zo'n drie maanden in de koelkast bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Zodra de hummus is aangebroken, kun je er nog ongeveer een week zonder problemen van eten.
Je moet voorzichtig zijn met in de winkel gekochte merken, omdat veel fabrikanten ervoor kiezen om goedkopere oliën te gebruiken, zoals koolzaadolie, plantaardige olie of sojaolie, bij het maken van hun hummus. Deze bewerkte oliën kunnen ontstekingen veroorzaken , zijn voornamelijk genetisch gemodificeerd en bevatten schadelijke meervoudig onverzadigde vetten.
Gezonde hummus past absoluut in een eetschema voor afvallen of aankomen. Maar natuurlijk moet je wel nog steeds rekening houden met de hoeveelheid calorieën die er in zitten. Gemiddeld genomen bedraagt de voedingswaarde per 100 gram: 312 kcal: Dat is dus best veel.
Je zult die voordelen niet vinden met zonnebloemolie, koolzaadolie of zelfs gewoon "olijfolie!" Wanneer je op zoek bent naar de absoluut beste hummus uit de supermarkt, is alleen extra vierge voldoende. Kijk naar het label " USDA Certified Organic ". De beste hummusmerken uit de supermarkt gebruiken biologische ingrediënten die zijn gecertificeerd door de USDA.
Hummus. Hummus kan soms een heleboel extra's bevatten die het ultra-bewerkt maken (zoals toegevoegde conserveringsmiddelen, smaakstoffen en natrium). Een simpele hummus op basis van kikkererwten bevat echter vaak maar een handvol ingrediënten.
Controleer op sterk bewerkte oliën
Iets dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het kopen van in de winkel gekochte hummus, zijn sterk bewerkte zaadoliën . De meeste hummus die je in de supermarkt koopt, is gemaakt met sojaolie of zonnebloemolie. Beide zijn sterk bewerkt en kunnen ontstekingsbevorderend zijn.
Beide dips worden voornamelijk gemaakt van kikkererwten en plantaardige oliën en zijn daarom voedzaam en vetarm , maar de in de winkel gekochte versie bevat wel citroenzuur en kaliumsorbaat als conserveermiddelen. Het kostte me 10 minuten om hummus helemaal zelf te maken.
Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst, vooral C's en nooit een A.
Gefermenteerde hummus is ook een geweldig voorbeeld van een prebiotisch/probiotisch recept . De kikkererwten zijn goede bronnen van prebiotisch resistent zetmeel, essentieel voor de productie van gunstige korteketenvetzuren (SCFA) in de dikke darm. SCFA zijn essentieel voor de gezondheid van de hersenen, beschermen de darmen en helpen de darmfunctie.
Conclusie. De AH Klassieke hummus en de AH Hummus scoren het best op de meeste punten. Beide zijn ze laag in verzadigd vet en bevatten de meeste kikkererwten. Qua vezels en zout scoort de AH Hummus net even iets beter, maar voor welke van de twee je kiest, dat maakt niet zo heel veel uit.
Hummus is een gezonde, veelzijdige snack . Het zit boordevol voedingsstoffen en biedt bescherming tegen verschillende ziektes. Het is gemakkelijk om het zelf thuis te maken en je kunt allerlei smaken vinden in de supermarkt, van zwarte bonen, geroosterde knoflook en kokoscurry tot red velvet en chocolademunt.
Gezonde hummus
Kikkererwten bevatten veel eiwitten, wat goed is voor je spieropbouw. Behalve veel eiwitten bevat hummus ook magnesium, ijzer, zink, molybdeen, mangaan, fosfor, folaat ( ook wel foliumzuur) en vitamine B6. Voeding met foliumzuur kan het risico op darmkanker verlagen. Daarnaast bevat hummus veel vezels.
Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan! Zo heb je gedurende de dag minder trek, snoep je minder en krijg je dus minder calorieën binnen. En dat helpt om je gewicht gezond te houden.