Oorzaken van het woningtekortEr is weinig woonruimte beschikbaar, en dus worden er hoge prijzen voor gevraagd. Dit is voor veel starters niet te betalen, zeker als je een laag inkomen hebt. Ook komen er weinig starterswoningen vrij, omdat de mensen die daar nu wonen ook geen geschikte nieuwe plek kunnen vinden.
De huidige woningnood heeft vier hoofdoorzaken: Weinig nieuwbouw. Lage rente, gunstige hypotheekregels. Sterke economie, open land.
Een urgentieverklaring woningzoekende is er voor mensen in nood. Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang bij woningcorporaties bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Dit wordt ook wel een 'voorrangsverklaring' genoemd.
In Nijmegen en Arnhem, tot nu toe vaak genoemd als Gelderse regio met de grootste woningnood, valt het juist mee. In Nijmegen staan er 102 woningzoekenden per 100 huizen en in Arnhem 103. Dat valt zelfs (bijna) binnen de woondruk van 102 die het kabinet 'acceptabel' noemt.
De belangrijkste oorzaak is dat er simpelweg niet genoeg huizen zijn in Nederland. Bovendien krijgen sommige groepen vaak urgentie. Daardoor kan de woning zomaar aan je neus voorbij gaan. Meer over de lange wachttijden voor sociale huurwoningen lees en bekijk je hier.
Gemiddelde huurprijs van 1.000 euro
De gemiddelde huurprijs die door particuliere verhuurders wordt gevraagd ligt net iets boven de 1.000 euro, volgens onderzoek van de Rabobank. Als de inkomenseis dan 3 of 4 keer de huurprijs is, betekent dat dat een starter een netto-inkomen van 3.000 of 4.000 euro nodig heeft.
Het woningtekort groeit dit jaar, ondanks dat er vorig jaar 90.000 nieuwe huizen bij kwamen. Dat komt grotendeels doordat de bevolking veel sneller groeit dan verwacht, wat op haar beurt geheel wordt veroorzaakt door migratie. Andere oorzaken zijn dat ouderen langer thuis blijven wonen en er minder mensen samenwonen.
Lange wachttijden, te weinig huurwoningen, of te dure huurwoningen. Veel mensen vinden maar geen woning die bij hen past en die ze kunnen betalen. Vooral mensen met een laag en middeninkomen.Maar ook studenten, dak- en thuislozen, en mensen die er ineens alleen voor komen te staan.
De woningnood in Nederland is nog hoger dan tot nu toe becijferd.Landelijk gezien is er een tekort van 390.000 woningen. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2022 die woensdag door bureau Atlas Research is gepresenteerd.
Ook (sociale) huurwoningen zijn erg lastig te vinden. En dat is te zien in de cijfers. Volgens berekeningen van onderzoeksbureau ABF ligt het woningtekort in 2021 op 285.000 huizen. Dat tekort betekent niet alleen dat het voor mensen lastig is om te verhuizen, maar ook dat er daadwerkelijk mensen zonder dak zitten.
Er zijn gevallen waarin u voorrang krijgt op een sociale huurwoning. Bijvoorbeeld als u een nieuwe woning nodig heeft om medische redenen. U vraagt dan een urgentieverklaring (of voorrangsverklaring) aan bij de gemeente. De gemeente bepaalt of u recht heeft op voorrang.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
In 2015 gaf bijna 3 procent van de mensen aan geen woning te kunnen vinden, terwijl hij of zij wel op zoek was naar een ander huis. In 2021 was dit ruim 6 procent. Dat komt neer op een toename van bijna 400.000 mensen in 2015, tot bijna 900.000 in 2021.
Ook duurt het een aantal jaar voordat nieuw geplande woningen daadwerkelijk opgeleverd en bewoond kunnen worden. Het statistisch woningtekort zal daarom er nog op het huidige niveau blijven en vanaf 2027 in gestaag tempo af te nemen. Het statistisch woningtekort is een indicator voor de spanning op de woningmarkt.
Hilversum, Utrecht en Amersfoort volgen met een woondruk van ongeveer 140. Onder de 50 grootste gemeenten is de woondruk het laagst in Lelystad, Nissewaard en Emmen. De woningbouwopgave van het ministerie van BZK is om het woningtekort naar 2 procent terug te dringen.
Hoge kosten: ook in de bouwsector stijgen de kosten, waardoor er minder bouwprojecten starten. Dit komt onder meer door de gestegen rentes, de inflatie en het tekort aan mankracht en bouwmaterialen. Stikstofcrisis: nieuwe woningen bouwen kan niet zomaar, omdat Nederland te veel stikstof uitstoot.
Jongeren hebben te maken met hoge huurprijzen en onveilige situaties met huurbazen. Jongeren blijven langer bij hun ouders, op kamers of in een gedeelde woning wonen. Er is toenemende ongelijkheid in de kansen op woonruimte.
Het percentage jongeren dat graag wil verhuizen maar er niet in slaagt een woning te vinden, is de afgelopen jaren verdubbeld: van 5 procent in 2015 naar 11 procent in 2021. De CBS-cijfers laten zien dat jongeren het als starters erg moeilijk hebben op de woningmarkt.
Nederland kwam door de volgende oorzaken aan het woningtekort: Bankencrisis – Door de bankencrisis van 2008 is er een tekort van bouwpersoneel ontstaan en zijn bouwbedrijven massaal failliet gegaan. Overheid – Voorheen maakte de overheid de beslissingen over huisvesting.
van ABN AMRO. De bank houdt er wel rekening mee dat het einde van de prijscorrectie in zicht komt en heeft haar prijsraming voor 2023 iets naar boven bijgesteld: van -6 naar -5 procent.
Studeren betekent dus steeds minder vaak dat jongeren het ouderlijk huis verlaten. De leeftijd waarop jongeren in Nederland op zichzelf gaan wonen is in coronajaar 2020 opnieuw opgelopen. In 2019 was die gemiddelde leeftijd ruim 23 jaar, in 2020 was dat 24 jaar en vier maanden.
Nederlanders hadden in 2021 gemiddeld 53 vierkante meter woonoppervlakte per persoon. Ouderen hebben gemiddeld meer woonruimte dan jongeren. Onder 70-plussers wonen vooral alleenstaande vrouwen groter dan gemiddeld.
In 2023 waren, volgens deze rekenmethode, 320 duizend huishoudens op zoek naar een nieuwe woning.
Deze situatie is ontstaan door meerdere factoren die elkaar beïnvloeden, waaronder de economische crisis van 2008, weinig woningbouw in de afgelopen jaren, investeerders die goedkopere woningen opkopen, bevolkingsgroei en strengere regelgeving.De woningnood. Uitgeroepen tot volksvijand nummer één.