Waarom wordt het ene afval gescheiden ingezameld en het andere niet? Uitgangspunt bij gescheiden inzameling is dat er waardevolle materialen in het afval zitten die hergebruikt kunnen worden. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken.
Hoe meer je sorteert, hoe beter de recyclage zal verlopen. Sorteren en recycleren helpt om duurzaam om te gaan met natuurlijke grondstoffen, bespaart energie, gaat de opwarming van de aarde tegen en stimuleert de economie.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Hoe meer afval er gescheiden wordt, hoe minder er verbrand hoeft te worden. Zo komen er steeds minder schadelijke stoffen in het milieu. Naast deze voordelen bespaart het scheiden van afval ook nog eens geld. Elke vuilniszak die naar de vuilstortplaats wordt gebracht kost de overheid negen cent.
Niet alleen om materialen te recyclen en energie en nieuwe grondstoffen te besparen, maar ook voor onze eigen portemonnee. Joustra legt uit: “Het recyclen van gescheiden afval kost minder energie dan het winnen van grondstoffen en maken van nieuwe materialen.
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu: het verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt.
Sinds 1 juli is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen van kracht. Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om gft, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen gaat deze verplichting in per 1 januari 2025.
Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof. En hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het nog een stuk beter. Ruim 80 procent van ons afval kunnen we gescheiden leveren.
Het scheiden van afval betekent dus dat je niet al je afval op één grote hoop gooit, maar de verschillende soorten afval apart sorteert en bij elkaar stopt. De meest bekende afvalstromen die we nu al vaak thuis scheiden zijn papier, GFT, plastic, glas en textiel.
Wanneer plastic gerecycled wordt, gaat de kwaliteit achteruit. Het wordt poreuzer, het valt sneller uiteen. Er ontstaan dus sneller kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen. Dit is gevaarlijk want deze kleine deeltjes komen overal in terecht.
Je kan alle afvalsoorten naar het recyclagepark brengen. Alleen huisvuil en gft mag je niet naar het recyclagepark brengen. breng je naar de glasbol. In sommige gemeenten wordt het glas aan huis opgehaald en staan er geen glasbollen.
Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat bespaart nieuwe grondstoffen en energie. Zo wordt afval zelf een waardevolle grondstof. PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) is een stroom die veel in het dagelijkse huishouden vrijkomt.
Het meeste afval komt eerst terecht in de overslaghal van ILvA. Daar wordt het overgeladen in grote vrachtwagens, die het naar de verwerkers brengen. Het grootste deel van je afval wordt gerecycleerd. Je restafval, wat je in de gele zak of in Oosterzele in de restcontainer gooit, gaat naar de verbrandingsoven.
U bent als bedrijf verplicht om uw afval te sorteren. Dit is niet nieuw*. Net als thuis moet u verschillende vuilbakken en afvalcontainers in uw bedrijf voorzien. Toch is de wet- geving niet helemaal dezelfde als voor huishoudelijk afval.
Plastic verpakkingen kun je in de meeste gemeenten apart inleveren, vaak samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken. De gemeente haalt het aan huis op, of je brengt het zelf naar een container in de buurt. Hier lees je wat er wel en niet in de zak of bak voor plastic verpakkingen mag.
Vuil of vet papier of karton, broodzak, gebruikte keukenrol → hoort bij restafval. Cellofaan- of behangpapier → hoort bij restafval. Aluminiumfolie of aluminium zakjes → hoort bij restafval. Archiefmap of ordner, plastic mapjes, ringmap → hoort bij restafval.
Afval of vuilnis zijn stoffen, materialen en/of producten waarvan de eigenaar zich wil ontdoen. Het afval dient door een erkende afvalinzamelaar te worden opgehaald.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Bij duurzame afvalinzameling is het streven dat alle herbruikbare materialen en grondstoffen uit bedrijfsafval wordt hergebruikt. Door afval bij de kern te scheiden zijn de grote stromen zoals papier en karton, glas en GFT al uit het bedrijfsafval gehaald. Het residu wat overblijft staat bekend onder restafval.
Het aandeel gerecycled afval bleef in de jaren 2000–2014 redelijk stabiel en varieerde tussen 80 procent en 83 procent. Hoge recyclingpercentages zijn er voor bouw- en sloopafval, glas en papier.
Hebt u bedrijfsafvalstoffen die lijken op huishoudelijk afval? Dan kunt u uw bedrijfsafval laten ophalen door de gemeente. Of u kunt het afval naar het afvalbrengstation of de milieustraat brengen. U betaalt hiervoor een reinigingsrecht.
Afval tast het milieu ook indirect aan. Wat niet rechtstreeks uit afval wordt gerecycled of teruggewonnen, is een verlies aan grondstoffen en andere input die in de keten wordt gebruikt, dus bij productie, transport en consumptie van het product.