Wanneer je sieraden in je (opgerekte) piercings draagt, kunnen daar allerlei resten in achterblijven. Denk hier bijvoorbeeld aan zeep, shampoo maar zeker ook huidschilfers en huidvetten. Deze restjes vormen samen een laagje wat zich aan je sieraden hecht en door de tijd heen op kan bouwen tot een flinke aanslag.
Oplossing tegen een stinkende piercing
Het is belangrijk dat je de piercing dagelijks schoonmaakt met stromend water. Dit mag je zoveel doen als je wilt. We raden ook aan om dagelijks Neilmed te gebruiken. Neilmed is een sterk schoonmaakmiddel voor piercings.
Behalve de rode, geïrriteerde en eventueel schilferige huid is een van de symptomen van een schimmelinfectie in de navel ook een onaangename geur. De geur ontstaat doordat de navel een goede verstopplaats is voor allerlei bacteriën.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Bij septumpiercings die pas gezet zijn, is een vervelende geur vaak onderdeel van een normaal genezingsproces. Tijdens de genezing krijg je te maken met vloeistoffen als bloed en wondvocht, bovenop de eventuele huidvetten en -schilfers die je normaal gesproken al bij een septumpiercing aan kunt treffen.
Bacteriën produceren de stank
Vaak zijn tanden en tandvlees de boosdoener. 'Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken. ' Die produceren de gassen die je kunt ruiken.
Bij stress en angst scheiden speciale zweetkliertjes stresszweet af. De kliertjes in het oor bestaan bij sommige mensen uit hetzelfde type, waardoor bij stress, pijn en angst ook meer oorsmeer wordt geproduceerd. Mogelijk kan het daardoor ook gaan stinken.
'Wellicht dragen zij strakke kleding, waardoor de pluisjes de navel inschuiven en er niet meer uit kunnen', suggereert hij in zijn onderzoek. Zijn theorie is dat de haartjes kleine vezels van je kleding af schrapen, die blijven plakken in de diepte van je navel.
Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm. De blindedarm zit rechtsonder in de buik en is 2-20 cm lang, zo dik als een potlood en hol van binnen.
De navel is het litteken dat achterblijft na het verdrogen van de navelstreng. De navel heeft daardoor een symbolische betekenis van verbinding met het leven gekregen. De vorm van de menselijke navel is afhankelijk van de wijze waarop het litteken vergroeit.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
Door het verschrompelen van de vaatjes, wordt de huid van de navel naar binnen getrokken, waardoor je dus meestal een kuiltje krijgt. Bij de een is die heel diep en bij een ander kan die heel oppervlakkig zijn.
Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.
Verzorg een pas gezette piercing twee keer per dag met water en zeep of een zoutoplossing. En dus vooral niet met alcohol, dat droogt het gaatje alleen maar uit waardoor er scheurtjes in de huid ontstaan en het wondje open blijft. Beter: zeep op oliebasis, deze maakt de huid zachter waardoor hij sneller herstelt.
Natuurlijk, onbewerkt zeezout is vrij van toevoegingen en prima te gebruiken voor het maken van een zoutoplossing. Naast zeezout is er ook nog mineraal zout.
Stap 1 - Het zoutbad maken
Voeg vervolgens 1/4 tot een 1/2 theelepel zeezout toe en roer totdat het zout is opgelost. Gebruik bij voorkeur gekookt water. Zo lost het zout volledig op en is het water vrij van bacteriën. Laat nu het glas met water afkoelen tot de gewenste temperatuur.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Het antwoord is even bizar als eenvoudig: Silke is geboren zonder navel. “Bij mijn geboorte zaten mijn organen niet in mijn buik, zoals bij gezonde baby's”, legt Silke uit aan onze redactie. “Ze zaten in plaats daarvan in de navelstreng.”
De achterkant van je navel bevat veel zenuwuiteinden en is vergroeid met onder meer de blaas. Vandaar dat, als iemand je navel aanraakt, je dat in je kruis kunt voelen. Voor veel mensen is de navel dan ook een erogene zone.
Buikpluis of navelpluis, hoe je het dan ook wilt noemen, het is een merkwaardige verschijning. Niet iedereen maakt pluis aan met zijn navel, maar hoe ontstaat navelpluis nu eigenlijk en waarom heb ik het dus soms wel en soms niet.
Verder hangt de vorm samen met de sterkte van het weefsel van de navel in verhouding tot die van de overige buikhuid. Daardoor kan hij uitpuilen, naar binnen trekken of plat worden. Als je buikhuid drastisch verandert, bijvoorbeeld als je veel aankomt of afvalt, kan je navel ook van vorm veranderen.
Let wel: je kunt niet zomaar elke olie in je navel smeren. Tea Tree olie schijnt veilig te zijn, en zou helpen bij infecties en schimmel. Mosterdolie zou helpen tegen bacteriën. En castorolie zou helpen bij het verkrijgen van een zachtere en vollere huid.
Bij een breuk ter hoogte van de middelste hersengroeve (rotsbeenderen) kan het gehoororgaan beschadigd raken, met gehoorverlies en duizeligheid tot gevolg. Ook de gehoorgang kan beschadigd raken, waardoor er hersenvocht uit het oor kan lekken.
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.
Maar oorsmeer heeft een belangrijke functie, juist bij het schoonhouden van het oor. Daarnaast beschermt het het oor tegen vocht én uitdroging en heeft het een functie in de strijd tegen bacteriën. In het wilde weg peuteren is dus zeker geen goed idee!