Kan je zwanger worden 1 dag na je menstruatie? Zoals hierboven al genoemd, is het zeker mogelijk om één dag na je menstruatie je eisprong te hebben. Die eisprong kan zelfs nog in de laatste dagen van je menstruatie plaatsvinden. Na de eisprong blijft je eitje nog 12 tot 24 uur in leven, in afwachting van een spermacel.
Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
Je bent dus meestal vruchtbaar tussen dag 11 en 21, hoewel dit van cyclus tot cyclus en van vrouw tot vrouw kan variëren. Als je menstruatie 5 tot 7 dagen duurt en je tegen het einde ervan vrijt, zou je zwanger kunnen raken op dag 11, omdat sperma tot 5 dagen na de geslachtsgemeenschap kan overleven.
Kalendermethode
Je eisprong is 14 dagen vóór de eerste dag van je volgende menstruatie. Je vruchtbare dagen zijn 7 dagen vóór en 2 dagen na de eisprong, omdat zaadcellen nog een aantal dagen in de baarmoeder kunnen blijven leven. Op die dagen heb je geen seks.
Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Ongesteld en toch zwanger terwijl je de pil gebruikt
Als je op de voorgeschreven manier de pil slikt en in je stopweek zit, dan ben je beschermd tegen zwangerschap (maar niet tegen SOA's!). Echter heb je bij correct gebruik van de pil toch tussen de 0,2% en 10% kans op zwangerschap.
Men weet dat een vrouw vruchtbaar wordt 72 uur vóór de eisprong (dat is dus drie dagen, in ons voorbeeld vanaf dag 13). Het meest vruchtbaar is ze op de dag van de eisprong (dag 16), daarna daalt de vruchtbaarheid.
De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo'n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.
De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus die tussen 24 en 35 dagen ligt. Ongeveer een op de vijf vrouwen heeft een onregelmatige cyclus. Vrouwen die regelmatig, om de drie tot vijf weken ongesteld worden, hebben vrijwel altijd een eisprong en kunnen dus zwanger worden.
Twee dagen voor je ovulatie en op de dag van je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Op deze 3 dagen ben je hoog vruchtbaar.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Deze zaadcellen doen er 12 tot 24 uur over om de eileiders te bereiken, hoewel de snelste er al binnen een uur kunnen zijn. Maar een paar duizend zaadcellen komen in de eileiders terecht. Zaadcellen die al in de buurt zijn op het moment van de eisprong hebben de meeste kans om de eicel te bevruchten.
Eisprong herkennen
Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden. De ovulatie vindt zo'n 14 dagen voor je menstruatie plaats, dus rond die tijd kun je extra op je hoede zijn om deze ovulatiepijn te voelen.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Maar: de meeste vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. De eisprong kan enkele dagen na de menstruatie kan komen, maar ook enkele weken erna. Zeker bij jonge meisjes is de cyclus en dus ook de eisprong vaak heel onregelmatig.
Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Daarom is terugtrekken geen veilige methode om jezelf te beschermen tegen zwangerschap.
Kun je zwanger worden als je voor de eerste keer seks hebt met een jongen? Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is.
Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
Ovulatietesten kun je kopen bij de apotheek of drogist. Als je je vruchtbare dagen niet wilt berekenen (is tenslotte niet echt 'romantisch') maar toch zwanger wilt worden, kun je de regel aanhouden dat je ongeveer om de 2 à 3 dagen seks hebt.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.
Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding). Andere vrouwen merken het later, meestal vanwege een gemiste menstruatie.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Buikpijn eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.