Dit kan te maken hebben met veiligheid van het personeel (bijvoorbeeld bij steek -of schietpartijen) of omdat de politie veel sneller ter plaatse kan zijn en al handelend kan optreden (bijvoorbeeld door het beginnen met reanimeren).
Het gaat bijvoorbeeld om een inbraakalarm, ernstige overlast of als een aanrijding het verkeer belemmert. Later-meldingen zijn alle meldingen waarbij de hulp van de politie niet direct nodig is en die dus later afgehandeld kunnen worden.
Bij reanimaties alarmeren we net als de brandweer ook de politie. De politie helpt ons ook door te zorgen voor een veilige werkomgeving. Zodra een melding van reanimatie bij de meldkamer binnenkomt, worden de politie en de brandweer gelijktijdig met twee ambulances gealarmeerd.
Het kan zijn dat de tweede ambulance de tijdsbewaking overneemt, omdat dit intensief werk is. Ook moet er een infuus worden geplaatst, medicatie worden klaargemaakt en toegediend.
Er kan daarom ook een brandweerman voor de deur staan. Het gaat er puur om wie als eerste ter plaatse is om het reanimeren van je over te nemen of te starten. De ambulance komt uiteraard altijd om het slachtoffer verder te behandelen en te vervoeren.
De rol van de brandweer bij reanimatie
Brandweerkorpsen worden steeds vaker ingezet bij reanimaties. Dit komt doordat de brandweer vaak sneller ter plaatse kan zijn dan de ambulance. Bovendien zijn brandweerlieden opgeleid om eerste hulp te verlenen en kunnen ze direct beginnen met reanimeren als ze ter plaatse zijn.
Soms heb je geen spoedsituatie, maar toch de brandweer ter plaatse nodig. Dan bel je 0900-0904. Zoals voor een vermoeid paard in een sloot dat zelf niet meer op de kant komt of een omgevallen boom over de openbare weg, die voor veel verkeershinder zorgt. Zo blijft 112 vrij voor levensbedreigende situaties.
Kortademigheid. Flauwvallen. Duizeligheid of licht gevoel in hoofd. Hartkloppingen.
Bij 99 van 100 reanimaties/ernstige ongevallen komen twee ambulances ter plaatse; de 1e ambulance draagt zorg voor de patiënt en de 2e ambulance biedt extra handen voor de medewerkers van de 1e ambulance. Bovendien staan deze ambulancemedewerkers de familieleden en burgerhulpverleners bij.
6 minuten, het verschil tussen leven en dood. Als er namelijk binnen deze 6 minuten wordt gereanimeerd en gedefibrilleerd is de kans zeer groot dat iemand de circulatiestilstand overleefd zonder beschadigingen of risico's na het ongeval.
Vanwege de toepasselijke gezondheidswetgeving. Een ambulance mag alleen worden gebruikt voor het vervoeren van patiënten. Vanwege de verplichte aanrijtijden en de grote kosten die het in stand houden van de ambulances met zich mee brengen mag een ambulance geen lijk vervoeren.
Een ambulance rijdt alleen met sirene en zwaailicht wanneer de ambulance een spoedmelding heeft. Als je een ambulance zonder sirene en zwaailicht ziet rijden, is de melding dus niet spoedeisend. Bijvoorbeeld bij vervoer van het verpleegadres naar het ziekenhuis.
Een voorrangsvoertuig moet u altijd voor laten gaan. Je herkent een voorrangsvoertuig aan de tweetonige hoorn en aan het blauwe zwaai-, flits-, knipperlicht. Denk aan politie, brandweer en ambulance. Blijf rustig als een voorrangsvoertuig nadert.
Witte Kruis gaat voor teamspirit in de directe samenwerking met collega's en ketenpartners.
De zwarte ambulances zijn hier in onze regio nog niet echt ingeburgerd. Meer en meer wordt er gebruik van gemaakt om een stoffelijk overschot zo snel mogelijk ergens weg te halen, of het nu om een natuurlijk overlijden gaat of een crimineel feit. Na een ongeval op de snelweg zijn we bijvoorbeeld sneller ter plaatse.
De ambulancebemanning moet binnen 30 minuten ter plaatse te zijn. B1 rit - Planbare rit van patiënt die voor onderzoek of behandeling naar en van de ziekenhuizen gebracht moeten worden. Mogelijk is onderweg medische behandeling nodig. B2 rit - Planbare rit waarbij de patiënt geen medische behandeling nodig heeft.
"Dat is heel belangrijk voor de veiligheid van het personeel en voor de snelheid waarmee slachtoffers kunnen worden vervoerd", aldus De Block. Daarom komen er ambulances met verschillende basiskleuren: gele voor dringende hulpverlening en witte voor niet-dringend ziekenvervoer.
'Trauma' komt uit de Griekse taal en betekent 'wond'. De traumahelikopter is er om ernstig gewonde mensen te helpen. Ambulances doen dat ook, maar er zijn verschillen. Natuurlijk: een ambulance rijdt en een traumahelikopter vliegt.
Als het hart plotseling stopt met pompen, krijgen de hersenen geen bloed meer. Na enkele minuten overlijdt u daaraan. We spreken dan van een plotse hartdood. Tijdige reanimatie kan in veel gevallen de pompfunctie van het hart herstellen, zonder dat de hersenen schade oplopen.
Klachten hartinfarct
Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. De pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten en gaat vaak samen met:uitstralende pijn naar linkerschouder of linkerarm.
In 2006 besloten de vakbonden en de werkgevers gezamenlijk dat brandweermannen en -vrouwen maximaal 20 jaar hun functie mogen uitoefenen: "Die regeling is bedacht omdat het werk heel zwaar is. Zowel fysiek als mentaal.
Als u het vastgestelde aantal nodeloze meldingen overschrijft, kan de brandweer u een boete opleggen. Boetes kunnen oplopen van € 1.000,- tot € 2.000,-.