De kosten liggen een aantal keer hoger dan een betonvloer. Mede doordat er met egaline meer materiaal en arbeid vereist is. Heb je bijvoorbeeld een balkenvloer zorg er dan eerst voor dat er over de gehele vloer OSB platen worden geplaatst.
De kosten voor het egaliseren van een vloer hangen af van het type ondergrond. Bij een oneffen betonvloer egaliseren kan je houden met €9,95 per m2. Bij een houten ondergrond kan je rekening houden met €12,95 per m2. Dit komt omdat een houten vloer vaak nog opgehoogd en opgevuld zal moeten worden.
Prijzen voor het egaliseren door een professional
Gemiddeld gezien liggen de kosten dus tussen de 10 en 75 euro per vierkante meter, inclusief materiaal en manuren. Dit zijn de gemiddelde indicatieprijzen van verschillende vloerspecialisten.
Als je niet egaliseert, zullen alle kuilen, butsen, korrels en andere oneffenheden die in je dekvloer zitten op den duur zichtbaar worden door de PVC heen. Daarnaast zorgt de egaline er ook voor dat de PVC lijm beter hecht. Egaliseren is dus echt noodzakelijk bij een verlijmde PVC vloer.
Hoewel het egaliseren van de vloer in eerste instantie misschien een lastige klus lijkt, is het met de juiste instructies en een beetje handigheid goed zelf te doen. Door zelf je vloer te egaliseren betaal je alleen voor de producten die je nodig hebt en niet voor de manuren. Dat scheelt weer in de kosten!
Wij adviseren een droogtijd, voor de egaline, van minimaal 24 uur. Daarna kunt u zonder zorgen de vloer belasten. De geëgaliseerde vloer is wel eerder beloopbaar.
In principe kan je egaline op elk soort ondergrond aanbrengen, zolang deze maar voldoende stabiel en vloeistofdicht is. Denk bijvoorbeeld aan een tegelvloer of een betonvloer.
Eén zak CEBO Egaline van 23 kg levert 14 liter egalisatiemortel op. Het verbruik is ca. 1,5 kg/m2 per mm laagdikte.
Tot hoeveel cm kun je egaliseren? Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken. Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte.
Egaline kan heel dun aangebracht worden in een laag van slechts 1 millimeter dik. Maar de meest gangbare diktes van een egaline vloer liggen tussen de 2 en 30 millimeter. Dit is afhankelijk van de soort ondergrond en hoe vlak deze is. Egaliseren met bijvoorbeeld Atlas Egaline SMS 30 kan van 3 tot 30 millimeter dikte.
Egaline als afwerkvloer? Dit is zeker mogelijk, let hierbij goed op de hardheidklasse van de egaline. Deze wordt aangeduid met N/mm2 en dient minimaal 30 N/mm2 te zijn.
Het is mogelijk om egaline in twee lagen aan te brengen. Het aanbrengen van een tweede laag zou je bijvoorbeeld kunnen doen wanneer de eerste laag niet de gewenste vlakheid bereikt. Voordat de 2e laag aangebracht kan worden is het belangrijk dat de eerste laag volledig uitgehard is.
Product omschrijving Extra keer egaliseren (2 tot 3mm)
En dat is natuurlijk zonde. Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren.
Hoe lang duurt het? Uw vloer laten egaliseren kan vaak binnen een dagdeel worden gedaan, afhankelijk van uw ondervloer. De egaline aanbrengen op uw vloer gaat vrij snel, echter komt hier ook voorbereiding bij kijken zoals gereedschap klaarzetten, ontvetten en voorstrijken .
Als je gaat egaliseren zonder vooraf te primeren, vloeit je egaline minder goed. Dit komt omdat het vocht uit de egaline in de ondergrond trekt. Je egalisatie slaat dan neer.
Egaline hecht niet goed op sterk absorberende of poederachtige ondergronden. Het is belangrijk om deze ondergronden eerst te behandelen met een geschikte primer om een goede hechting te garanderen.
Een prikroller egaline helpt je om luchtbellen in een pas geëgaliseerde vloer te voorkomen. Dit is van belang, aangezien deze ondervloer zo egaal mogelijk moet zijn. Wanneer dit namelijk niet het geval is komt de bovenliggende (tegel)vloer mogelijk scheef te liggen met alle gevolgen van dien.
Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren. Een oplossing voor dit probleem is zelf de vloer egaliseren.
Egaline is een materiaal welke erg sterke en flexibele eigenschappen heeft. Dat maakt het materiaal uitermate geschikt om te gebruiken als ondervloer, maar dus ook als afwerkvloer. Egaline als ondervloer is zo ondermeer geschikt voor tegels, laminaat, pcv of parket.
Voor natte ruimtes kan je egaline niet als eindafwerking gebruiken, omdat egaline niet waterdicht is. En omdat de badkamer meestal te vochtig is dient de geëgaliseerde badkamervloer afgewerkt te worden met badkamer microcement, gietvloer, keramische tegels, natuursteen of een andere afwerking die wél waterdicht is.
Uw ondervloer egaliseren is een belangrijke stap om te zorgen voor een gladde en stabiele ondergrond voor uw laminaatvloer. Door de tijd te nemen om uw ondervloer te egaliseren, kunt u kostbare reparaties en schade aan uw vloer voorkomen.
De vloerverwarming dient 24 uur voor het egaliseren buiten werking te zijn. Echter dient de ruimte wel op minimaal 15 °C en maximaal 23 °C te blijven.
Normaliter wordt egaline enkel op de vloer toegepast, zoals bijvoorbeeld bij het egaliseren van een betonvloer. Ook kan egaline over tegels geplaatst worden. Om egaline te kunnen maken heeft u egalisatiemortel nodig.