De Maas is een 950 kilometer lange rivier in West-Europa. De Maas ontspringt in Frankrijk en stroomt daarna door België en Nederland. In Nederland is de Maas de zuidelijkste van de grote rivieren en mondt ze via de Nederlandse rivierdelta uit in de Noordzee.
In de Botlek gaat de nautisch gegarandeerde diepte van -/- 14,5 naar -/- 15,90 m. Op de Nieuwe Waterweg wordt het eerste gedeelte vanaf Hoek van Holland verdiept van -/- 15 naar -/-16,20 m tot Maassluis. Het tweede gedeelte tot de Beneluxtunnel krijgt een gegarandeerde diepgang van -/- 16,40 m.
De Eurogeul of Euro-Maasgeul, het laatste stuk wordt Maasgeul genoemd, is een gegraven vaargeul op de Noordzee die toegang verschaft tot de haven van Rotterdam. De Eurogeul heeft een lengte van 25 zeemijl (45,65 kilometer), de Maasgeul heeft een lengte van 6 zeemijl (11,35 kilometer). De diepte van beide is 23 meter.
Uit peilkaarten blijkt dat de Oude Maas met betrekking tot de bodemligging grofweg i n v i e r stukken i s t e verdelen, namelijk: 1. splitsing Papendrecht tot bruggen Dordrecht: diepte NAP - 6 tot - 7 m; 2. bruggen Dordrecht tot splitsing Dordtsche Kil: diepte NAP - 8 tot - 10 m; 3.
Vanuit de lucht is goed te zien dat er rondom Roermond door grindwinning veel water is. Er is vooral in de diepte gebaggerd en zo ontstonden Maasplassen met diepten tot wel 30 meter!
Hoewel de naam van de rivier het woord "Maas" in zich heeft, is de Nieuwe Maas feitelijk een belangrijke mondingsarm van de Rijndelta en is de invloed van de Maas op de Nieuwe Maas altijd relatief klein geweest.
De Oude Maas is een getijrivier in de Nederlandse provincie Zuid-Holland die het eiland IJsselmonde scheidt van het Eiland van Dordrecht, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten.
De Oude Maas loopt van de Beneden-Merwede bij Dordrecht, via Zwijndrecht en Spijkenisse, naar Vlaardingen. Hier komt de rivier samen met de Nieuwe Maas uit in het Scheur.
Het Havenbedrijf heeft de 400 meter diepzeekade aangelegd, met een diepte van 16,50 meter.
De MSC Gülsün ligt 14 à 15 meter in het water. In Rotterdam kunnen we schepen tot 20 meter diep aan."
Het laagste bewoonde punt van Nederland met -6 m NAP ligt in het Rotterdamse stadsgebied, het laagste punt van Nederland (inclusief de onbewoonde gebieden) met -6,74 m NAP ligt net ten oosten van de stadsgrenzen in Nieuwerkerk aan den IJssel.
Vanaf 1 oktober 2014 geldt op een deel van de Nieuwe Maas en een deel van het Hartelkanaal een dynamische maximale snelheid voor de binnenvaart van 13 kilometer per uur.
Het zoutgehalte nam tot boven de 2000 mg/l toe en dat is ruim boven de norm voor het inlaten van landbouwwater (250 mg/l) en water voor de industrie en drinkwater (150 mg/l). De beheerders van deze punten zijn er mee bekend dat het water soms zout is en nemen dan enige tijd geen water in.
De Nieuwe Maas en de Hollandse IJssel blijven dan zoet waardoor er genoeg zoet rivierwater beschikbaar blijft bij alle inlaatpunten, zelfs bij een lage afvoer van de Rijn.
De Maas van Rotterdam is eigenlijk de Rijn
De riviertak Rijn-Nederrijn-Lek komt aan bij Ridderkerk, wordt dan opeens Nieuwe Maas genoemd en stroomt dwars door Rotterdam. Dit is de rivier die we kennen van de Erasmusbrug en de Maastunnel (die dus helemaal niet onder de Maas doorgaat).
In het Mioceen, 20 miljoen jaar geleden, was de Maas een kort riviertje dat in de Ardennen ontsprong. Ook de Rijn was toen nog geen grote rivier. Deze begon in het Leisteenplateau.
Over De Lek
De lengte van de Lek is 62 kilometer en heeft breedtes tussen de 180 en 330 meter. De rivier ligt 5.3 meter onder NAP.
De Rijn is een van Europa's langste rivieren. Hij begint in de Zwitserse Alpen en gaat via Frankrijk en Duitsland naar Nederland. Daar gaat hij voor het grootste gedeelte over in de Waal, maar stroomt ook de Nederrijn in. Uiteindelijk is dit het water dat door Rotterdam stroomt.
De Nieuwe Waterweg wordt 16,40 meter diep en de Botlek 15,90. Voor de Botlek is daarmee het maximum bereikt. Dieper is niet toegestaan omdat anders de Maeslantkering niet meer goed kan functioneren.
Op de Maasplassen kun je zwemmen, surfen, zeilen, suppen, duiken, roeien of kanoën. Ook kun je er extremere vormen van watersport zoals waterskiën en wakeboarden beoefenen. In de zomermaanden zijn de mooie dagstranden in Limburg de place to be voor een leuk en verkoelend dagje uit aan het water.
De Maas is een typische regenrivier, die directer en sneller op neerslag reageert. Ook de rotsachtige sterk hellende ondergrond in delen van het stroomgebied van de Maas, draagt bij aan het snelle en grillige karakter.
De rivier stroomt dwars door de Franse Ardennen en passeert de steden Verdun, Sedan en Charleville-Mézières. Pas na Sedan is de Maas behoorlijk bevaarbaar. Het aanzienlijke verval wordt gereguleerd met behulp van lage stuwdammen en sluizen.