Verjaardagen zijn belangrijk omdat ze de jarige een dag geven om zich bijzonder te voelen en te merken hoeveel de mensen om hen heen van hen houden. Jouw speciale dag, daar mag je net zoveel genieten als je deed toen je nog een kind was.
Het herinnert ons namelijk niet alleen aan het leven, maar ook aan de dood. We vieren daarom niet alleen het feit dat we weer een jaartje langer leven, maar impliciet ook onze eindigheid. Verjaardagsfeestjes staan ook stil bij de eindigheid van het leven, van 'Lang zal die leven' tot nummers op de taart.
De verjaardag is de dag waarop men zijn of haar geboorte viert. Dit heeft in de eerste plaats betrekking op mensen, maar ook wordt soms de verjaardag van een huisdier gevierd. In veel landen, waaronder Nederland en België, komt de verjaardag overeen met de geboortedatum.
Hoewel sommige mensen het je wel laten geloven, is je verjaardag geen verplicht nummer om ieder jaar weer te herhalen. Je verjaardag vieren doe je in de eerste plaats dan ook niet voor een ander, want je moet het zelf leuk vinden om in de belangstelling te staan en het feest te organiseren.
Zogenoemde kroonjaren als achttien, twintig, dertig, veertig, vijftig, zestig, vijfenzestig, zeventig, tachtig, negentig en natuurlijk honderd worden vaak uitgebreider gevierd of zijn aanleiding voor een feest(je).
21 jaar is een bijzondere leeftijd
Je hoort nu echt officieel bij de volwassenen. Met 18 jaar ben je meerderjarig, maar met 21 ben je voor de wet onafhankelijk. Je ouders zijn wettelijk en financieel dus niet meer verantwoordelijk voor je. 21 jaar, dat mag worden gevierd en dat gebeurt steeds vaker met een 21-diner.
Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.
Zeg je af voor een verjaardag of een andere feestelijke gelegenheid? Zorg er dan voor dat je later alsnog een cadeautje brengt of kaartje stuurt. Op deze manier zeg je eigenlijk: 'Sorry dat ik er toen niet was, maar nu maak ik het goed met je'. En nee, dit is geen vorm van omkopen.
Re: Wat te doen met je verjaardag als je alleen bent? Alvast een fijne verjaardag morgen! Ga lekker netflixen of zet een ander filmpje op. Kijk een serie, koop popcorn!
Verjaardagen zijn een viering van het leven. Verjaardagstradities zijn om deze reden belangrijk. Ze creëren blijvende herinneringen met je kinderen. Verjaardagen gaan niet over de grootte van het feest.
Een verjaardag kan hartstikke leuk zijn, ongeacht hoe lang je er blijft. De meeste aanwezigen blijven bijvoorbeeld langer dan een uur, maar dit is absoluut geen harde regel. Als een verjaardag uitputtend is houd je het misschien minder lang vol en is het verstandiger om eerder naar huis te gaan.
Het woord verjaardag komen we voor het eerst tegen in 1691, in een Nederlands-Engels woordenboek. Verjaardag is afgeleid van verjaren, dat aanvankelijk in juridische taal werd gebruikt voor 'na een bepaalde termijn (oorspronkelijk een jaar) verlopen'.
Feesten ritmeren, zorgen voor een onderscheid tussen het dagdagelijkse en de hoogtepunten van het jaar. Ze geven kleur aan het leven en doen ons stilstaan bij belangrijke gebeurtenissen. De christelijke of kerkelijke feestdagen zijn ingebed in het kerkelijk jaar.
Natuurlijk vraagt je 25e verjaardag om een spetterende party. Het is extra leuk als je 25 vrienden en/of familieleden uitnodigt, maar 25 mensen in je toko is misschien wat veel; zeker als je nog studeert of bij je ouders woont. Daarom is een tuinfeest een goed alternatief.
Denk aan: plakjes Hollandse kaas, Franse zachte kaas, bacon, salami, ham, gehaktballetjes, rosbief, zalm, eiersalade, rucola, ijsbergsla, stukjes paprika, olijven.. eigenlijk is alles lekker.
Stel, je hebt net knallende ruzie met je lief gehad en je hebt geen zin om huilend aan te komen op een feestje, bel dan even om te zeggen dat er thuis iets gebeurd is waardoor je niet kunt komen. En maak meteen een nieuwe afspraak om te laten zien dat de relatie met de persoon van het fuifje wel belangrijk voor je is.
Alleen afmelden
“Wie niet kan komen moet dat laten weten aan de feestjesgever. Omdat kinderen dit soort dingen vergeten door te geven, is het de taak van de ouders om de ouders van de jarige op te bellen of te mailen en af te zeggen voor hun kind. Bij dit systeem hoef je je niet aan te melden.
Dit is namelijk afhankelijk van je eigen situatie: jullie inkomens, vaste lasten, verbruik en afspraken die je hebt gemaakt. Het gemiddelde bedrag dat Nederlandse ouders aan kostgeld aan hun kinderen vragen, ligt tussen de €200 en €500 per maand.
"Je bent voortdurend op zoek naar hoe je dingen moet doen en hoe je ze beter kunt doen. Je hebt doelen. Je kunt altijd bezig zijn, altijd nieuw werk vinden als je lef hebt. Je houdt van wat je doet en je kunt zelfs nieuwe ideeën bedenken in je slaap."
In de meeste landen is die leeftijd 18 jaar, maar dit kan ook jonger (16) of ouder (21) zijn. In Nederland is men normaal gesproken vanaf 18 jaar meerderjarig, en vanaf 21 jaar geheel 'onafhankelijk'.