Met de tip van hun duim kunnen ze elke vinger van hetzelfde hand aanraken. Probeer maar eens! Ook hebben apen vaak een grijpstaart. Daarmee kunnen ze goed klimmen en klauteren in bomen en zich vastgrijpen aan takken.
Open de mediabibliotheek, klik op Tools en vervolgens op ProConnect of zoek in het zoekvenster naar de tool Apen slingeren. Open Apen slingeren door erop te klikken. Er opent nu een venster waarin je de getallen, bewerkingen, vleksommen en het aantal sommen kunt instellen.
Er groeien duizenden soorten planten, bomen en bloemen; veel meer dan in een Nederlands bos. Veel bomen worden ook een stuk hoger dan bij ons. De meeste apen leven in deze hoge bomen. Ze klimmen op een hoogte van zo'n 15 à 30 meter door de takken.
Slingerapen eten veel vruchten. De zaden poepen ze uit en daaruit groeien weer nieuwe planten en vruchten. Zo dragen ze bij aan de zaadverspreiding en zorgen ze eigenlijk voor hun eigen voedsel! Er zijn veel verschillende soorten slingerapen.
Hoewel ze bijna allemaal goed kunnen klimmen, brengen veel apen van de Oude Wereld minstens een deel van hun tijd op de grond door. Over het algemeen zijn ze groter dan de apen van de Nieuwe Wereld, en allemaal hebben ze platte nagels aan vingers en tenen.
Een groot verschil is echter dat apen in kortere periodes slapen. Ze slapen niet in één keer 8 of 9 uur zoals de mens dat doet. Wel zijn ze ongeveer twaalf uur per dag actief, met een soort middagpauze overdag en een periode van inactiviteit 's nachts.
De apensoort is erg zeldzaam en behoort tot de meest bedreigde apensoort ter wereld. Ze komen alleen voor in het noorden van Vietnam. Waarschijnlijk hebben de mannen de aap gegeten, omdat ze geloven in de geneeskrachtige eigenschappen van de lichaamsdelen van het dier.
Ze maken vaak een zacht, brommend geluid, waarmee ze de anderen laten weten dat ze tevreden zijn. Maar gorilla's kunnen ook flink schreeuwen en krijsen. Bijvoorbeeld als ze elkaar kwijt zijn, of als ze bang zijn of ruzie hebben.
Chimpansees zijn gemiddeld zo'n 35 procent sterker dan mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dit komt omdat apen meer zogenoemde snelle spiervezels in hun armen en benen hebben dan mensen, waardoor ze met snelle explosieve bewegingen veel kracht kunnen opwekken.
De apen hebben geen echt bed. Maar als ze goed kijken zien ze alle apen op verschillende plekken liggen. Sommige hangen slapend in de boom, maar de meeste hebben allemaal een eigen bedje op de grond gemaakt van stro.
Apen leven bij elkaar net zoals de mens, sommige apen leven alleen met hun familie, maar de meeste apen niet die wonen in groepen. In een groep zitten ongeveer 50 apen. Apen hebben niet echt vijanden, de mens zien ze wel als vijand omdat de mens de bossen kappen waarin de apen leven.
Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen. Apen zijn niet enkel in staat om woorden te leren, ook de relatie tussen de woorden kunnen ze begrijpen.
De oudste aap, een chimpansee, was 44 geworden. De oudste baviaan 24. En gemiddeld werden al die apen maar zo'n acht (bavianen) tot 39 jaar (gorilla's).
Chimpansees eten een stuk minder, ongeveer 2 - 5 kilogram per dag. Zij eten zowel fruit als groenten. Ze eten trouwens niet veel bananen. Die zijn helemaal niet zo goed voor apen omdat er veel suiker in zit.
Gorilla's zijn de grootste en sterkste soort van de meer dan 420 leden tellende groep van de primaten (ofwel apen). Binnen deze groep behoren gorilla's tot de mensapen, net al de chimpansees die ook in Burgers' Zoo leven.
Voor vrijwel alle diersoorten bestaat het grootste gedeelte van de dag uit een zoektocht naar voedsel. Hiervoor worden soms grote afstanden afgelegd. Apen die bijvoorbeeld alleen bepaalde rijpe vruchten eten, moeten van boom naar boom op zoek gaan naar de goede exemplaren.
Als de dieren groter groeien gaan ze vaak onvoorspelbaar gedrag vertonen en kunnen ze gaan bijten. Daarnaast hebben apen soortgenoten nodig. Vroeg of laat gaat het altijd mis als je een aap in huis haalt, dus begin er alsjeblieft niet aan.
Voor zijn baanbrekende Het uitdrukken van emoties bij mens en dier uit 1872 gebruikte Darwin ook zichzelf, zijn kinderen en de droef afhangende oren van zijn hond als materiaal....
Maar velen hebben toch al ooit een stukje gerookte aap of antilope gegeten. Het is wildvlees en het staat bekend als uiterst lekker. Net als in grote steden in Afrika wordt het in Europese hoofdsteden steeds meer beschouwd als een delicatesse. Voor sommigen is het zelfs "chic".
Apen hebben empathie
Neem empathie. Dieren kunnen zich inleven in de gevoelens van een soortgenoot. Apen vlooien een ander bijvoorbeeld als die net een gevecht verloren heeft. Empathie komt ook voor bij onder meer muizen, varkens, eksters, kippen en olifanten.
Dieren kunnen dan misschien communiceren, maar hebben geen taal. De klanken van apen lijken wel wat op die van mensen. Dat zij toch niet zo'n uitgebreid klankenrepertoire hebben komt door de bouw van hun spraakkanaal, maar vooral ook doordat hun cognitieve vermogens niet toereikend zijn.
De meeste apen hebben een vingerafdruk. Net als bij mensen zijn deze uniek. Doodshoofdapen smeren hun handen en voeten in met hun eigen plas.Dat vinden ze helemaal niet vies, maar juist heel handig.
In de natuur eten gorilla's meer dan 100 verschillende plantensoorten. Ook eten ze veel verschillende onderdelen van planten, zoals bladeren, stengels, wortels, fruit en pitten. Per dag eet een gorilla ongeveer 20 tot 30 kilo.
Hun vijanden zijn bijvoorbeeld panters, luipaarden, maar ook slangen en krokodillen. Boven in de bomen zitten ook nog eens lekkere vrachten, daar zijn apen dol op!