Een paar uur na de geboorte ontstaat bij veel baby's een rode kleur van de huid, dit heet erythema neonatorum. De roodheid verdwijnt binnen 1 tot 2 dagen. Voldragen baby's kunnen in de eerste dagen na de geboorte een blauwe verkleuring van de handjes en voetjes hebben.
Baby rood haar
Het niet-rode-gen is dominant over het rode-gen. Dit betekent dat als een kind van de vader het niet-rode-gen krijgt en van de moeder het rode-gen, de haarkleur niet rood zal zijn. Er zijn dus 2 rode-genen nodig voor een baby met rood haar.
Je erft je genen van je ouders. Van elk gen erf je twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Ook de genen van je grootouders en verre voorouders hebben invloed op de kleur van je huid. Binnen een gezin kan de huidskleur dus verschillen.
De verandering van de haarkleur of het haartype van je kind heeft alles te maken met hormonen. Dit verandert niet alleen in de eerste levensjaren, maar kan ook in de puberteit weer veranderen.
Een mongolenvlek is een blauwgrijze vlek die vaak voorkomt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. De vlekken zijn een paar centimeter groot en komen meestal voor op de onderrug of op de billen. Ze kunnen ook groter zijn en op andere plaatsen voorkomen.
Een blauwe baby (ook wel bekend als het blauwebabysyndroom) is in de volksmond een term gebruikt voor pasgeboren baby's met cyanotische verschijnselen zoals hartkwalen, methemoglobinemie en het respiratory distress syndrome. De blauwe huid wijst erop dat het kind niet genoeg zuurstof krijgt.
Een mongolenvlek of archipelvlek is een blauwgrijze vlek op de huid. De vlek wordt binnen enkele dagen na de geboorte zichtbaar en kan variëren in grootte. Het is goedaardig en je kindje heeft er geen last van.
Iedereen kan (zonder het te weten) het rode-haar-gen dragen, ook wie zelf blond of bruin haar heeft. Als de vader en jij beiden het gen hebben, is de kans één op vier dat je een kind met rood haar krijgt. Je kind moet van jullie allebei het rode-haar-gen meekrijgen om rossig te worden.
Pigmenten. De haarkleur die u bij uw geboorte heeft is de haarkleur die u houdt tot het grijs wordt, althans dat is wat veel mensen denken. Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen.
Genetische opbouw
Minstens twee genenparen sturen de kleur van menselijk haar. Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond.
De kleur van de huid wordt bepaald door de hoeveelheid en het type pigment (melanine) in de huid. Er zijn twee typen melanine: feomelanine (rood tot geel) en eumelanine (donkerbruin tot zwart). Van beide soorten wordt de hoeveelheid en het type bepaald door vier tot zes genen.
Zit je net zoals je lengte heel je leven aan hetzelfde huidtype vast? Het antwoord zal je verrassen: Je kunt helaas niet uit jezelf je huidtype veranderen.
Okerbruin / #955f20 hexadecimale kleurcode. De kleur okerbruin met hexadecimale kleurcode #955f20 is een medium donkere tint van bruin. In het RGB-kleurmodel bestaat #955f20 uit 58.43% rood, 37.25% groen en 12.55% blauw. In de HSL-kleurruimte heeft #955f20 een tint van 32° (graden), 65% verzadiging en 35% lichtheid.
Dit houdt in dat je pas een rode haarkleur krijgt als er twee zogeheten 'allelen' van het gen aanwezig zijn die de aanmaak van eumelanine verhinderen. Hierdoor kan het gebeuren dat twee mensen die allebei geen rood haar hebben, maar wel het gen hiervoor bij zich dragen, onverwacht een kind met rood haar krijgen.
Bij een kwart tot de helft van de voldragen kinderen ontstaat er op de tweede of derde dag na de geboorte een gele verkleuring van de huid. Bij te vroeg geboren baby's komt het nog vaker voor. De gele kleur is op de zevende dag na de geboorte meestal weer verdwenen.
Kleur ogen van een baby
Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
Het gen voor rood haar is recessief. Dit wil zeggen dat je twee recessieve genen, van elke ouder één, moet hebben om rood haar tot expressie te laten komen. Als één dominant gen, bijvoorbeeld voor bruin haar, aanwezig is, wordt het gen voor rood haar al weggedrukt en gewoon eumaline aangemaakt.
De eerste haren op het hoofdje van je baby zijn nesthaartjes. Ergens in de eerste 6 maanden vallen deze uit, om plaats te maken voor de echte haardos van je kleine.
Omdat het donkere gen overheerst op het lichtere gen. De kleur van ons haar kan ook nog veranderen door verschillende factoren. De zon kan haar lichter maken, maar ook genen kunnen het haar van kleur doen veranderen. De eerder genoemde eumelanine en feomelanine hebben hiermee te maken.
Roodharigen zijn zeldzaam
In de meeste gevallen is dat het MC1R-gen, daarover straks meer. Exacte cijfers zijn er niet, maar de schatting is dat zo'n 2 procent van de wereldwijde bevolking rood haar heeft. Ter vergelijking: het dominante zwarte haar komt bij zo'n 70 procent van de bevolking voor.
In Schotland (13 procent) en Ierland (11 procent) is het percentage roodharigen het grootst. In de rest van Europa en de Verenigde Staten ligt het veel lager (4 tot 5 procent). In de Russische regio Kazan wonen er ook opvallend veel, maar in totaal is wereldwijd slechts 1 op de 100 mensen roodharig.
Maar 2 procent van de wereldbevolking is behept met een rode haardos. Da's bijna 140 miljoen. De meeste daarvan vind je in Schotland (13 procent).
Hoe ziet een mongolenvlek eruit ? De vlek kan verschillende grootte en vorm hebben. Vaak gaat het om onscherp begrensde ronde, ovale tot grillig gevormde, grijze, blauwe of blauwzwarte vlekken met een glad oppervlak. Meestal zijn er meer dan 1 vlek aanwezig.
Bel direct je huisarts wanneer je kind: Een veel snellere ademhaling heeft dan normaal. Door zijn snelle ademhaling niet kan drinken of (bij een ouder kind) nauwelijks kan praten. Zijn neusvleugels bewegen bij het ademen.
Mongolenvlekken worden veroorzaakt door hoopjes pigmentcellen, diep in de huid. Pigmentcellen die oppervlakkig in de huid liggen geven een bruinige kleur, terwijl pigmentcellen die diep in de huid liggen een blauwe kleur geven.