Ongeveer 1 op de 3 werknemers heeft last van werkdruk. Een te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress en negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. We vertellen je wat werkdruk is, wat de grootste oorzaken zijn en bovenal wat je zelf kunt doen om jouw werkdruk te verlagen.
De werkdruk in Nederland stijgt. Ruim een derde van de werknemers vindt de dagelijkse werkdruk te hoog of veel te hoog. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Effectory onder ruim 400.000 mensen. In 2012 noemde 68 procent van de beroepsbevolking de werkdruk goed, in 2015 is dit gedaald naar 63 procent.
Stress op het werk groeit. Steeds vaker draait het om presteren, om sneller en efficiënter werken. 1,3 miljoen werknemers hebben last van burn-outverschijnselen. Jaarlijks verzuimen werknemers 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress.
Het onderwijs staat bovenaan in het rijtje burn-out-klachten met 20,2 procent van de werknemers, gevolgd door de industrie met 15,7 procent en niet ver daarachter gezondheid en welzijn met 15,1 procent.
TNO deelt die mening. In het onderzoek De impact van de COVID-19-pandemie op werknemers is een daling van burn-outklachten te zien: van 16,8 procent medio 2020 naar 15,4 procent eind 2020 en 15,2 procent in maart 2021. 'Er is absoluut een dalende tendens', zegt Wendela Hooftman, onderzoeker Work&Health bij TNO.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen een burn-out krijgen is gekelderd van 50 naar 32 jaar. Wat is er gebeurd met de jongeren van nu? 30 is het nieuwe 20, wordt wel eens gezegd. Maar als het om carrières gaat, lijkt 30 het nieuwe 50 te zijn.
Voor 2020 is het aantal mannen met overspannenheid geschat op 82.300. Het aantal geschatte vrouwen met overspannenheid is toegenomen van 121.000 in 2011 naar 176.500 in 2018.
Koks hebben relatief het meeste last van werkdruk. Ook artsen, leraren en managers hebben het zwaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het CBS.
Maar liefst 24 mensen solliciteren naar de zwaarste baan ter wereld: director of operations. Ze krijgen de voorwaarden te horen van hun toekomstige baan en die zijn op zijn zachtst gezegd onmenselijk. Zo moeten ze 135 uur per week staand werken en vakantie is er niet bij.
Beroepen als metselaars, timmerlieden, stukadoors en betonwerkers hebben het fysiek het zwaarst te verduren op de werkvloer. Bijna drie kwart van de mensen in deze beroepsgroep gaf aan regelmatig fysiek zwaar werk te moeten doen.
Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8). Ook over hun toekomst maken veel jongeren zich weleens druk. Tieners hebben naar verhouding vaker stress van school of studie, jongvolwassenen vaker van een te druk leven en hun toekomst.
Een herstelperiode van ongeveer zes weken is vaak voldoende om te herstellen en weer in balans te komen. De meeste medewerkers kunnen binnen een aantal maanden hun werk weer volledig hervatten. Je kunt je hierbij laten adviseren door de huisarts of bedrijfsarts.
Je taakdruk geeft aan hoeveel werk je hebt in relatie tot je beschikbare tijd. Bij 100% of minder past je werk in de tijd. Als je meer werk hebt dan tijd (wat voor de meesten het geval is) ontstaat er werkdruk. Je hebt dan 4 opties: harder werken, efficiënter werken, langer werken of minder taken doen.
"De bekende uitspraak: van hard werken wordt niemand ziek, klopt in de praktijk niet", zegt de minister.
Eind 2020 gaven ongeveer 1,2 miljoen werknemers (15,7% van de werknemers in Nederland) aan dat zij burn-outklachten hadden. Dat zijn er iets minder dan eind 2019, toen ging het nog om 1,3 miljoen werknemers.
Bij de politie in Mexico werken, blijkt zelfs levensgevaarlijk. De voortdurende strijd tegen de Mexicaanse drugskartels die massaal slachtoffers blijft eisen, maakt dat een Mexicaanse politieman de gevaarlijkste job ter wereld uitoefent.
Bestuurders en machinebedieners vaakst gevaarlijk werk
Het soort gevaar dat werknemers lopen verschilt per beroep. Bij bestuurders en machinebedieners gaat het vaak om werk met risico op botsingen of aanrijdingen (42,6 procent van de werknemers).
Kenmerk van zware beroepen. In de beleving van mensen hebben zware beroepen vooral een fysieke kant. Of nu je politieagent, verhuizer, bouwvakker of verpleger bent. In al deze beroepen werk je met je handen en moet je vaak fysieke werkzaamheden verrichten.
Aan de andere kant van het spectrum – de meest relaxte jobs – staan beroepen als universiteitsprofessor, kleermaker, juwelier, audioloog, kapper en bibliothecaris.
Niet alleen volwassenen kunnen een burn-out krijgen, maar jongeren ook. Bij een burn-out zijn vaak zowel je fysieke als mentale energiereserves volledig 'opgebrand'. Je merkt dat je in het begin hier vaak nog wel mee om kunt gaan. Je werkt bijvoorbeeld door de vermoeidheid heen.
Volgens TNO zijn er twee belangrijke oorzaken voor de stijging van het aantal burn-outklachten. Allereerst ervaren mensen minder vrijheid als ze aan het werk zijn. Ten tweede wordt er meer van ze gevraagd. Die twee zaken verhogen de de werkstress en -druk, aldus TNO.