De bodemverbeteraar bij uitstek in de moestuin is compost. We raden dan ook altijd aan om wat compost onder de bestaande grond te mengen. Een andere goedkope aanrader, die ook perfect gecombineerd kan worden met compost, is stalmest.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Betere luchthuishouding; door het doorwerken van een bodemverbeteraar aan de bovenste laag van de tuin, ontstaat er meer lucht in de bodem. Dit zorgt ervoor dat wortels van planten zich beter kunnen ontwikkelen en planten uiteindelijk sterker worden.
Bodemverbeteraar voor zuurminnende planten
DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten heeft alle bodemverbeterende Vivimus-eigenschappen, maar met een aangepaste zuurtegraad voor zuurminnende planten, zoals heide, rhododendron, azalea, camelia, blauwe hortensia, pieris, skimmia...
Een goede compost stinkt niet. De geur van goede compost kan uiteenlopen van een neutrale geur tot bosgeur. Een compost die sterk naar rotte eieren ruikt bevat veel zwavel en duidt op een slechte compostering. Een compost die sterk naar ammoniak ruikt is instabiel en dus nog niet rijp.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd. Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Gebruik als grove vuistregel één zak bodemverbeteraar van 50 liter per vierkante meter grond. Zware kleigrond heeft meer nodig dan lichte zandgrond.
Een mulch wordt bovenop de grond gelegd, terwijl compost wordt gemengd of op zichzelf wordt gebruikt in plaats van aarde. Compost bestaat uiteraard uit afgebroken organische materialen. Een mulch kan ook bestaan uit organische materialen, maar deze zijn vaak in hun hele vorm in plaats van te worden afgebroken.
Vaak wordt humus verward met het begrip compost, dit is echter niet hetzelfde. Humus ontstaat namelijk ná het composteerproces. Pas als het compost ontbonden is tot donker, organisch materiaal spreken we van humus. Humus is een sponsachtige stof in de bodem die vooral gebaseerd is op koolstof.
Tuinaarde is beschikbaar in veel verschillende kwaliteiten. Meestal is tuinaarde een gemengd product. Het bevat een deel veen (meestal Duitse tuinturf) en compost.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
U kunt het beste de koemestkorrels strooien als er regen wordt verwacht of als u het gazon/border gaat nasproeien met (bron)water. De organische koemestkorrels zijn toepasbaar voor elke grondsoort en in elk seizoen. Wij raden het bemesten van de koemestkorrels af wanneer er vorst in de grond zit.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
De beste periode voor het strooien van compost is maart of april (voorafgaand aan het groei seizoen), of bij zware kleigrond in de herfst. Eenjarige planten en / of rozen hebben het meeste baat bij twee keer bemesten (juni). Compost op het gazon kan het beste ook twee keer per jaar worden gestrooid.
Lavameel op het gazon
Je zorgt hiermee voor een betere vruchtbaarheid en een algeheel betere bodemstructuur. Het houdt vocht langer vast in de bodem en het bestrijdt ongewenste insecten in het gazon. Met het strooien van lavameel voorkom je indirect verschillende grasziekten.
Een veel gebruikte methode om de grond los te werken is spitten. Dit wordt in de meeste gevallen met een spade of een spitvork gedaan. Het spitten van de ondergrond is een intensieve klus die ook nog een best zwaar is voor je lichaam. Met het spitten van de ondergrond werk je de bovenste laag onder.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
Dankzij deze samenstelling houdt potgrond lucht en water beter vast. Hierdoor ontwikkelen planten zich goed. Daarnaast bevat potgrond meer voedingsstoffen voor een aantal maanden. Tuinaarde en potgrond hebben beide een andere samenstelling en zijn daardoor dus ook beide geschikt voor andere doeleinden.
Je kunt compost erg goed gebruiken om oude potgrond nieuw leven te geven. Over de tijd nemen je planten alle voedingsstoffen op. Door een goede dosis compost door je oude potgrond te nemen, zorg je ervoor dat er nieuwe voedingsstoffen in komen en dat de grond weer voldoende vocht vast kan houden.